[#1] Ambient na klasyku
Nie mam Pegasosa, proszę o wyrozumiałość w razie gdybym mówił niedorzeczności.
Skoro uwolniono Ambienta (tzn. jego źródła ;) ), to:
1. Mogę te kody skompilować na Amidze 1200+PPC?
2. A może i nawet bez powerki to się skompiluje?
3. Czy do kompilacji wystarczy gcc i komenda w stylu: gcc program.c ? tzn. czy trzeba dość dobrze znać język C++ aby skompilować te źródła?
[#2] Re: Ambient na klasyku

@Prince, post #1

1. Skompilować możesz, ale na MorphOSa, po zainstalowaniu crosskompilatora. Na AmigaOS działać nie będzie - brak bibliotek, brak mui3.9, etc.

2. PowerPC do kompilacji nie jest potrzebne.

3. C++ nie trzeba znać w ogóle. Skąd pomysł, że Ambient jest w C++? W archiwum jest odpowiedni makefile.
[#3] Re: Ambient na klasyku

@Jacek Piszczek, post #2

Na AmigaOS działać nie będzie - brak bibliotek, brak mui3.9, etc.

Można to przepisać tak, żeby nie używał bibliotek niedostępnych pod AmigaOS, będzie to wymagało trochę pracy, ale jest wykonalne.

W sumie można zostawić samą filozofię ambienta i napisać go praktycznie od nowa :D

Skąd pomysł, że Ambient jest w C++?
Nawet lepiej, że w C
[#4] Re: Ambient na klasyku

@shg, post #3

"C" czy "C++" to dla mnie jedna cholera, w każdym razie nie basic i nie pascal.
Gdyby to chodziło o dokończenie jakiegoś softu (równie intrygującego jak nowy OS)
na Pegaza, to już dawno byłby ukończony. Czyżby na A1200 z PPC nikomu
już się niechciało programować?
Trzeba się będzie rozejrzeć za OS4, będzie szybciej i łatwiej, ostatecznie
jakiś linuks. Mam już dość systemu na M68x!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem