[#1] PegI czy PegII??
Wiem z grubsza jakie sa roznice miedzy tymi dwoma sprzetami ale chcialem zapytac jak to wyglada w praniu. Czy pegI ma jakies ograniczenia ktore go dyskwalifikuja znaczy czy mos sie wywala czy sa jakies problemy z linuchem straszne itd. A i najistotniejsze czy sa programy ktore nie chodza na pegu I a smigaja na dwojeczce. I jeszcze jedno czy mosteam bedzie wypuszczal przyszle wersje mosa na pegaI. Laskawie prosze obeznanych o odpowiedz na moje pytanka, gdyz zastanawiam sie w co wlozyc pieniadz:)
[#2] Re: PegI czy PegII??

@Fazior, post #1

Fazior napisał(a):

> Wiem z grubsza jakie sa roznice miedzy tymi dwoma sprzetami ale
> chcialem zapytac jak to wyglada w praniu. Czy pegI ma jakies
> ograniczenia ktore go dyskwalifikuja znaczy czy mos sie wywala
> czy sa jakies problemy z linuchem straszne itd.

Po za roznicami w obsludze sprzetu nie.

> A i
> najistotniejsze czy sa programy ktore nie chodza na pegu I a
> smigaja na dwojeczce.

nie - jedynie firmware jest nowszy w PegII wiec na wiecej pozwala

> I jeszcze jedno czy mosteam bedzie
> wypuszczal przyszle wersje mosa na pegaI.

z tego co wiem to tak

> Laskawie prosze
> obeznanych o odpowiedz na moje pytanka, gdyz zastanawiam sie w
> co wlozyc pieniadz:)

Jesli roznica w cenie jest nieduza - bierz pegII.

[#3] Re: PegI czy PegII??

@Kaczus, post #2

różnica=1000 PLN na efunzine bo ciezko dostac z innego zrodla:)
[#4] Re: PegI czy PegII??

@Fazior, post #3

Jesli ropatrujemy maszyny z G3 to mozna spokojnie wziasc PegI, bo tak powaznie to lepiej G4 :)

Z Peg1 bedzie w linuxie troszke wolniej. w zwiazku ze nie dziala podobno DRI. Aha jeszcze jedno jak myslisz o uzywaniu kartyTV to w peg1 zapomnij. reszta w peg1 i pegII to niewielka roznica poza OF, szybszymi pamieciami(wreszcie DDR) obiecywany OF do peg1 do tej pory sie nie pojawil. I sieciowka Gigabitowa (hmmm tylko ktora siec osiedlowa w polsce, albo na akademikach ma Gigabitowa lokalna?) Ja pracowalem na Peg1 i bylo Bardzo szybko, MOS na PegII/G4 dziala tak samo szybko, i trudno na początku uchwycic roznice. Ale po odpaleniu kilku programow juz widac :). generalnie nie bedziesz zawiedziony z Peg1 (tylko kup myszke USB odrazu, nie bedziesz mial denerwujacego debugu w OF)
[#5] Re: PegI czy PegII??

@Fazior, post #1

Pomijajac roznice w specfyikacji to Peg2 jest szybszy i na linuxie dziala akceleracja 3D. No i Peg1 ma starego firmware i nie wiadomo kiedy/czy wyjdzie jakis update, a ten stary firmware naklada troche ograniczen, np. problemy z wieksza iloscia pamieci pod linuxem (chyba 380mb to gorny limit, ale nie jestem pewien), niemoznosc stworzenia fajnego bootmenu, niemoznosc zabootowania sie z duzych plikow (a niektore jadra linuxowe lubia byc duze, bo maja jeszcze initd zintegrowany i takie jadra nie pojda na peg1, co za tym idzie, niektore dystrybucje co chodza na peg2 nie pojda na peg1 wlasnie o ten fakt), brak obslugi urzadzen usb w firmwarze (nie zorbisz nic z klawiatura na usb) i kilka innych malych rzeczy, ktore na dluzsza mete moga stac sie upierdliwe. Wedlug mnie - jak masz malo kasy i mozesz sie pogodzic z gorsza obsluga linuxa i zauwazalnie wolniejszym sprzetem (choc na mosie wlascwie nie ma programow ktorym ten wolniejszy sprzet by tak przeszkadzal, no moze mame na jakis gierkach, ale to jest monstrum ktoremu kazdy procek to jest za malo :) ) to bierz peg1. A jak masz wiecej kasy to bierz peg2.
[#6] Re: PegI czy PegII??

@marcik, post #5

:) dzieki pany.
[#7] Re: PegI czy PegII??

@Fazior, post #6

informacyjnie - ja za używanego PegaII z G4 i 256 MB dałem 2100 zł - poszukaj, może ktoś chce sprzedać (chociaż jak kupowałem go, to był ten znany zamęt z MOSTeamem). nie mam porównania do PegaI i G3, mój sprzęt w każdym razie działa wspaniale (czasem się wiesza, ale dla amigowca z kilkunastoletnim stażem to nie nowina ;))
[#8] Re: PegI czy PegII??

@wali7, post #7

jak ktos ma do sprzedania w cenie j.w. to jestem zainteresowany :)
[#9] Re: PegI czy PegII??

@Fazior, post #8

Nie wiem czy jeszcze jakies zostaly, ale nie zaszkodzi sie spytac - http://www.amiga.org/modules/news/article.php?storyid=4631 (coprawda 655 euro, ale masz za to calego kompa).
[#10] Re: PegI czy PegII??

@marcik, post #9

fajne fajne, ale to jednak nieco za duzo:( mam w domku troche pc bebechow i planuje je wykorzystac wiec poluje raczej na plytke
[#11] Re: PegI czy PegII??

@marcik, post #5

odpowiem moze ogolnie
Mam to co mam ;>

fimware jest wazny dla linucha ,ja mam pegxlin i jest ok z innymi trzeba kombinowac.

bootmenu stworzysz i dziala ale nie ma timeoutu(tzn. domyslne uruchomienie gdy przez jakis czas nie ma reakcji usera).

i jak powiedzial marcik ...nie masz za duzo forsy ,bierz smialo peg1.Ja jestem zadowolony przyzwyczailem sie do niedorobek i do jego szybkosci(powolnosci ?? ;) ) . Jezeli miales klasyka nawet z karta gfx i ppc to odczujesz bardzo duza roznice w uzytkowaniu(pozytywnie).Mocy ci starczy zawsze ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem