[#31] Re: Chłodzenie G4

@Prince, post #29

Pamietasz moze jaki masz wynik RC5 przy twojej mipsologii? Mi liczy okolo 700-710.000 keys/s (ale czesto mniej gdy slucham mp3, gram, itp.).
[#32] Re: Chłodzenie G4

@Jacek Piszczek, post #21

Nie twierdzę, że te procki umierają bez chłodzenia od razu

No to zmienia postać rzeczy. Widziałem kiedyś film gdzie puszczano QIII na Athlonie i Pentiumie, w pewnym momencie zdjęto z procków wiatraczki. Na pentiumie QIII zwolnił do 2fps, ale działał. Na Athlonie po kilkunastu sekundach z procka poszedł tylko dymek.
A przenosząc to na nasze podwórko, to jeśli brak zabezpieczenia termicznego początkowo objawia się tylko nieprawidłowym działaniem proca to nie jest aż tak źle. Wiadomo że jeżeli system zacznie mi zawieszać się bez powodu, czy giera która chodziła 80fps zwolni dziesięciokrotnie, to jedną z pierwszych rzeczy które sprawdze będzie system chłodzenia. Gorzej gdyby G4 miał zachowywać się tak jak Athlon na tym filmie, wtedy user jest praktycznie bez szans aby zareagować.

[#33] Re: Chłodzenie G4

@Mufa, post #13

byla nawet gdzies fota g4 ktora poszla z dymem

a te wentylki na G4 to smiech na sali

[#34] Re: Chłodzenie G4

@Grzegorz Kraszewski, post #14

u mnie bylo tak samo - went przesal pracowac.
na szczescie moja obudowa miala okno i zauwazylem .
szybciutka zmiana na lepszy wentyli bylo oka

temp u mnie nie przekraczala 40st C

[#35] Re: Chłodzenie G4

@Jacek Piszczek, post #1

Ładne. Kurde, ale mój Pegasos nie nagrzewa się nawet do 31 stopni. :O
[#36] Re: Chłodzenie G4

@Kwiatki, post #34

no proszę, a nic nie wspominałeś przy sprzedaży ;)
ja ciągle zastanawiam się nad biernym chłodzeniem, do Inteli i AMDków można kupić różne cudza w rodzaju miedzianego wachlarza. g4 grzeje się mocno mniej nie tylko od PIV i A64, ale także mniek od PIII - powinno spokojnie dać radę... w ostateczności mały Peltierek i jakiś sprytny układ odprowadzający z niego ciepło (może rura cieplna).
ja mam na razie olbrzymi wiatrak od zasilacza przyklejony na kondensatorach od karty g4, pracuje bezgłośnie, w razie padu wiatraka ciepło ucieknie szybciej niż z radiatora przykrytego martwym wiatrakiem.
[#37] Re: Chłodzenie G4

@Denver, post #22

Miałem to samo. Wiatrak na CSPPC się zatrzymał i programy pod PPC się zamroziły. Po resecie działały ponownie programy pod PPC aż znowu przy RC5 lub mpegach nie zamroziło WarpOSa. Wtedy już wiedziałem, że coś nie tak z wiatrakiem. Po wymianie wiatraka, wszystko wróciło do normy. I tu pytanie: Jeśli 604e nie ma zabezpieczenia termicznego, to co go zabezpiecza?
[#38] Re: Chłodzenie G4

@kmilota, post #37

jak struktura procesora zaczyna się przegrzewać, następuje zmiana (przejściowa) właściwości złączy w strukturze CMOS. w końcu charakterystyki tych złączy też zależą dosyć silnie od temperatury. w pewnym momencie, zamiast tranzystora masz na przykład rezystor - w efekcie procesor przestaje działać i następuje zawieszenie wykonywanych programów (lub ich części - zależnie od topologii systemu i oprogramowania samego systemu operacyjnego).
[#39] Re: Chłodzenie G4

@wali7, post #38

Czyli twierdzisz, że Motorola zabezpieczała termicznie tylko procesory do 68060, a PPC 603e, 604e, G3 i G4 już nie? No to faktycznie schodzi na psy, a ja mam wielkie szczęście, że PPC nie wyparował :)
[#40] Re: Chłodzenie G4

@kmilota, post #39

Lepiej nie krakaj, bo moze rzeczywiscie wyparowac :P

[#41] Re: Chłodzenie G4

@Denver, post #40

To wtedy przesiądziemy się wszyscy na MACi, bo one przesiadają się z PPC na Intela, a ten ostatni ma zabezpieczenia przed przegrzaniem :)
[#42] Re: Chłodzenie G4

@kmilota, post #39

A kto Ci powiedział że procki 68xxx mają zabezpiczenie termiczne
[#43] Re: Chłodzenie G4

@TomK, post #42

Też nie mają? No to już nie wiem gdzie prawdy szukać :(
[#44] Re: Chłodzenie G4

@opi, post #35

bo pewnie nie uzywasz altiveca ;)
[#45] Re: Chłodzenie G4

@nelson, post #44

No właśnie, Jacek chce nas tylko ostrzec przed zbugnym działaniem MorphOS-a 1.5, by użytkownicy wiedzieli czego chcą i jakie są zagrożenia ;) Może MorphOS w wersji 1.5 wykorzystuje procesor optymalnie i potrzebne jest aż chłodzenie żeby się nie spalił procesor G4 :) A co do żywotności to już można wymyśleć inną spiskową teorię ;) Być może chodzi o to, że jak twierdzą niektórzy prorocy Pegasosa czeka zagłada ;) i żadnego nie wyprodukują i nie wymyślą? ;) Dlatego potrzeba dbać o najdłuższą żytowność tych, które są

[#46] Re: Chłodzenie G4

@grxmrx, post #45

Ciekawy jestem czy Pegasos przeżyje tyle lat co klasyczna Amiga.
[#47] Re: Chłodzenie G4

@kmilota, post #46

Na pewno nie przeżyje hasła "Amiga classic wiecznie żywa!" :P

[#48] Re: Chłodzenie G4

@kmilota, post #46

ale to zabrzmiało nieciekawie....

[#49] Re: Chłodzenie G4

@Jacek Piszczek, post #1

A ja bym chciał się dowiedzieć dwóch rzeczy:
1. Jakie wymiary radiatora i wiatraka mam kupić aby pasowały do G4?
2. Jak i gdzie się podłącza termometr do procka?

Pozdro
[#50] Re: Chłodzenie G4

@Arbuz, post #49

pasują wentylatorki do kart graficznych - mają dokładnie taki sam rozmiar i rozstaw otworów mocujących. ja konkretnie kupiłem wentylator do GeForce'a (ze ślicznym logiem NVidii), pasował doskonale, z innych powodów (za głośny jak dla mnie) zrezygnowałem z niego.
[#51] Re: Chłodzenie G4

@Jacek Piszczek, post #1

To ja się jeszcze o jedną rzecz zapytam: czy Marvelek nie potrzebuje jakiegoś chłodzenia (grzeje się porządnie)? Bo standardowy wiatrak na G4 dmucha też na Marvelka...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem