[#1] RC5-72
Mam pytanko jak ustawic aby mi tylko liczyl rc72 a OGR pomjał przeczytałem ten tekst co jest na PPA i powustawiałem tak jak powinno być według mnie jednak po przeliczeniu 24 blokow rc72 zaczyna mi liczyc ogr ( jednak potem juz ich nie wysyła bo pisze ze jest to zablokowane) a ja tego nie chce, chce aby po przeliczeniu 24 wysłał je i pobral natsepne do liczenia

[#2] Re: RC5-72

@Pawel Kobylarz, post #1

Nie idzie (przynajmniej w aktualnej wersji). Sciagaj majlem bloki z fetch@distributed.net
Wyslij majla bez tematu z takm tekstem:

blocksize=28
numblocks=20
contest=RC5

gdzie numblocks to ilosc blokow, ja ustawiam 50,
dostaniesz wtedy w majlu zwrotnym plik buff-in
.r72

Gdy komp go przeliczy, to wyslij plik buff-out.r72 na adres flush@distributed.net (tez bez temtu). To tyle.

PS. Peceta ustawilem na online i dziad liczy rc5 i ogry (w czasie jak go odpalilem zdazyl naliczyc ze 300 rc5, reszte czasu zmarnowal na ogry, ktore sie licza wieeeeeeeeeeeeeeeecznie, a jest to juz cos mocnejszego niz Duren 750). Zreszta i tak go odpalam od "biedy". Aktualnie pewny projekt "maltretuje" mi Amiga z 68k ( i PPC, ale powerka liczy tylko rc5 a 68k cos innego - stad te moje postepy w rc5 przy okazji, bo komp chodzi z 18 godzin na dobe). Moze jak cos wyjdzie z tego poza rc5-ciowego tematu, to napisze jakis artek ;) Ale poki co to pssssss.... ;)
[#3] Re: RC5-72

@Andrzej Drozd, post #2

Fajnie ale ja bym chcial online ustawione kompy pegaz i 2 PC obecnie zrobilem tak ze ustawilem im po 200 blokow co starcza kazdemu od 2 do 4 dni i co tyle czasu robie poprostu updatte buffers recznie i sie wysyłaja te bloki, jednak teraz jest czas wolny i czasmi sie wyjedzie na jakies wakacje i chcailbym aby sobie sdam wysylal te bloki bo OGRy mnie nie ciekawią i najlepiej jakbym to wogole wylaczyl jesli nie dojde do tego jak to robic aby calkowicie pomijal ORG to poprostu na okres w ktorym mnie nie bedzie sciagne po kilkadziesiat tysiecy blokow i sobie beda liczyc do czasu aż przyjade :D

[#4] Re: RC5-72

@Andrzej Drozd, post #2

Fajnie ale ja bym chcial mieć online ustawione kompy pegaz i 2 PC obecnie zrobilem tak ze ustawilem im po 200 blokow co starcza kazdemu od 2 do 4 dni i co tyle czasu robie poprostu updatte buffers recznie i sie wysyłaja te bloki, jednak teraz jest czas wolny i czasmi sie wyjedzie na jakies wakacje i chcailbym aby sobie sdam wysylal te bloki bo OGRy mnie nie ciekawią i najlepiej jakbym to wogole wylaczyl jesli nie dojde do tego jak to robic aby calkowicie pomijal ORG to poprostu na okres w ktorym mnie nie bedzie sciagne po kilkadziesiat tysiecy blokow i sobie beda liczyc do czasu aż przyjade :D

[#5] Re: RC5-72

@Pawel Kobylarz, post #3

Jesli chcesz liczyc tylko rc72 to ustaw:
Load-work precedence ==> RC5-72,OGR=0
i
Fetch work threshold ==> RC5-72=24,OGR-P2=0
[#6] Re: RC5-72

@Norbert, post #5

Load-work precedence ==> RC5-72,OGR=0

Nie "idzie", zmienia sie automatycznie na -P2

Fetch work threshold ==> RC5-72=24,OGR-P2=0

A gdzie to jest?

PS. Podeslij nam wersje Twojego kilenta (mnie interesuje WOS i Win).
[#7] Re: RC5-72

@Andrzej Drozd, post #6

Andrzeju, chyba dezinformację siejesz... Konkurs OGR nie jest aktywny już, aktywny jest OGR-P2. Aby liczyć tylko RC5-72 wystarczy ustawić 'Load-work precedence' (opcja 2/9) na 'RC5-72,OGR-P2=0', oraz 'Fetch buffer threshold' (opcja 2/12) na 'RC5-72=200,OGR-P2=0'. Liczba 200 pakietów dla RC5 jest oczywiście przykładowa, zależy od szybkości klienta (im szybciej liczy tym więcej warto ustawić) i od tego jak często ma się dostęp do sieci (jak jest stałka to wartość może być nieduża). Ja mam kilkanaście klientów na Windows tak ustawionych i jeden na Pegasosie. Wszystkie liczą tylko RC5-72, jak zabraknie im bloków to generują sobie losowe.

[#8] Re: RC5-72

@Grzegorz Kraszewski, post #7

Andrzeju, chyba dezinformację siejesz...'RC5-72,OGR-P2=0'

Oj...no fakt

opcja 2/9

U mnie 2/8

opcja 2/12

Nie mam, ostatnia opcja to wlasnie 2/8

Jakies cuda sie dzieja ;)

jak zabraknie im bloków to generują sobie losowe

O, wlasnie, wiesz jak to jest z tymi losowymi blokami? (czasami sie zapomne i zamiast 50 mam np. 52, 53 itp.). Czy wnosza one cos, czy sa po to, aby "nie wystraszyc" przeliczaczy "stratami" w statystykach?

PS. Ogolnie to niedawno zaczalem liczyc...a czlowiek nie krowka i uczy sie cale zycie ;]

Ostatnia modyfikacja: 11.07.05 19:43
[#9] Re: RC5-72

@Andrzej Drozd, post #8

Nie mam, ostatnia opcja to wlasnie 2/8

Może stary kilent? Ja liczę pod MOS-em na 'dnetc v2.9008-493-CTR-04071717 for MorphOS' i mam te wszystkie opcje. Nowe klienty windziane też je mają.

O, wlasnie, wiesz jak to jest z tymi losowymi blokami? (czasami sie zapomne i zamiast 50 mam np. 52, 53 itp.).

Z tego co mi wiadomo to losowe bloki są zawsze z "superbloku" 53. Dla porządku wspomnę, że bloki nielosowe (te z serwera) najpierw szły z superbloku CA a teraz, po jego całkowitym przeliczeniu, idą z CB. Bloki te są oczywiście całkowicie użyteczne i jak najbardziej w porządku. Różnica jest taka, że może się zdarzyć że dwa klienty przeliczą ten sam blok losowy. Wtedy w statystykach jest on zaliczany obu liczącym, ale z punktu widzenia szukania klucza jest to oczywiście tylko jeden blok. Podsumowując - z punktu widzenia statystyk indywidualnej osoby i jej teamu, to wszystko jedno czy klient przelicza bloki z serwera, czy losowe. Natomiast z punktu widzenia całego konkursu jest lepiej, jeżeli przelicza bloki z serwera.

[#10] Re: RC5-72

@Pawel Kobylarz, post #4

Chciałbym przystąpić do Team-u, co musze zrobić ? Mam Athlona 3000+, mogę was wspomóc, a i tak 24h chodzi bo emule ściąga

[#11] Re: RC5-72

@Norbert, post #5

Teraz jest tak jak nalezy liczy blokia po ich skonczeniu wysyła i pobiera nowe odrazu, dzięki :D

[#12] Re: RC5-72

@krismiszcz, post #10

Nie pamietam jak to sie robilo dokłądnie ale chyba musisz na distributed.net założyć konto, chyba że nie chcesz liczyc na swoje własne a wspomóc kogśinnego wtedy tylko musisz zainstalowac klienta na kompie ( do pobrania róznieżna tej stronce ) i wybrać jakiś team do którego chcesz sie przyłaczyć np Amiga lub Pegasos :D , ogólnie wszytko jest dość proste i wiekszych problemów nie powinieneś mieć. Tak to w skrócie wygląda.

Ostatnia modyfikacja: 11.07.05 23:00
[#13] Re: RC5-72

@krismiszcz, post #10

1) Ściągasz odpowiedniego klienta (pod odpowiedni OS).
2) Instalujesz i jako swój ID podajesz maila (najlepiej działającego ).
3) Odplasz i liczy. Jak przeliczy 1 blok co najmniej dajesz z menu 'flush', blok zostanie wysłany.
4) Po 24 godzinach pojawiasz się w statystykach na stronie distributed.net.
5) Teraz wchodzisz na statystyki Pegasos Team i klikasz w 'Join this team'.
I to wszystko. W razie problemów atakuj tu, na IRC albo na GG, albo mailem .

[#14] Re: RC5-72

@Grzegorz Kraszewski, post #13

ok dzięki zostało jeszcze tylko 2godz :)

[#15] Re: RC5-72

@krismiszcz, post #14

Statystyki aktualizowane są o północy czasu GMT. Więc jeżeli dziś jeszcze Cię tam nie ma, to będziesz jutro.

[#16] Re: RC5-72

@Grzegorz Kraszewski, post #15

mój Athlon przeliczył pierwszy "pakiet" w ciągu 2.5h, czy to dobrze? Jeśli tylko będe na tej liście to wam na pewno pomogę :) planuje jeszcze PowerMac-a zmusić do pracy

[#17] Re: RC5-72

@krismiszcz, post #16

Bardzo dobrze :D a powiedz jak szybko je liczy bo u mnie to Pegasos 1 G3 2 mln keys/s a 2,2GHz celeron 3,6 mln kyes/s oraz 2,4 sempron 6,8 mln keys/s Ciekawy jestem jak szybko Twój liczy :D

[#18] Re: RC5-72

@krismiszcz, post #16

Jeden blok czy więcej? G4 1,0 GHz liczy jeden blok około 7 minut. Nie wierzę, że Athlon jest aż tak badziewny .

Ostatnia modyfikacja: 12.07.05 22:04
[#19] Re: RC5-72

@Pawel Kobylarz, post #17

Fujitsu-Siemens Celsius V810 (2x AMD Opteron 2.0 GHz 4GB RAM WinXP PRO) Liczy 16.3 mln k/s, a PowerMac QuickSilver G4/733 MHz liczy 7,5 mln k/s
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem