[#1] Partycja z błędem
Mam pewien błąd na partycji SFS, nie objawia sie to niczym specjalnym, system działa i nic chyba nie dzieje. Błąd wykryłem programem SFSCheck (poniżej zamieszczam to co zwrócił). Czy istnieje może jakiś program na MorphOS-a, którym można by było to naprawić? Zwykle co tydzień lub dwa tygodnie robię defragmentacje wszystkich partycji SFS przy użyciu programu Defrag więc partycja jest zadbana...
Na ile ten błąd jest groźny i co w ogóle oznacza?

c:SFSCheck DH2
Partition start offset : 0x00000002:055A0800 End offset : 0x0000000B:CE4CE800
Surfaces : 1 Blocks/Track : 9540
Bytes/Block : 512 Sectors/Block : 1
Total blocks : 82082160 Size : 40079,1MB/19384,4MB (52%)
Device interface : TD64 Version : 1.210
Device buffers : 600 Device caches : 32x16384 (524288 bytes) [CPB]
Checking RootBlocks
...okay
Checking Config Block at block 82082158
Reserved areas in config block weren't all set to zero.
...damaged
Checking AdminSpaceContainers at block 2
...okay
Checking NodeContainers at block 7
...okay
Checking ObjectContainers at block 3
...okay
Checking Bitmap at block 34 (20521 blocks, 4000 bits/bitmap)
0 FFFE0000 == FFFC0000
Bitmap block 20554 contents is incorrect!
...error in bitmap block at block 20554.
...damaged

[#2] Re: Partycja z błędem

@grxmrx, post #1

U mnie jest to samo. Z tego co mi wiadomo błędem tym nie ma co się zbytnio przejmować. Po prostu SFSCheck jest już za stary dla nowszego SFSa z MOSa 1.4.5 i wypisuje takie właśnie "info" jak podałeś. Pod 1.4 nie będziesz widział tego błędu. Poza tym jakiś czas temu ktoś mi mówił, że jeżeli nic nie było zmieniane w prefsach systemowych w SFSie to tego błędu nie uświadczymy pod 1.4.5 . Ja zmieniałem na każdej partycji no i mam za swoje ;) .
[#3] Re: Partycja z błędem

@grxmrx, post #1

Jak to już kiedyś ktoś pisał na liście [morphos] należy zignorować ten błąd. W tym momencie najepszym sposobem na sprawdzniem jest właśnie raport jaki daje Defrag.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem