[#1] Apache, PHP, MySql
Czy na MorphOS jest jakiś port serwera Apache i czy można wraz tym Apache'm używać PHP i bazy MySql ?
Jeśli tak, to jak jest z instalacją? Czy jest jakiś znośly skrypt czy też trzeba się pomęczyć tak jak na OS3.x, że jednemu się uda a drugiemu nie?
[#2] Re: Apache, PHP, MySql

@R-Tea, post #1

Są porty, można używać (chociaż ja nie używam bo stwierdziłem, że to na takich systemach nie ma sensu używać), no i trzeba się tak samo męczyć. Nikt jak na razie nie stworzył pakietu dla klikaczy, które by zawierały Apache+PHP+MySQL :/

[#3] Re: Apache, PHP, MySql

@grxmrx, post #2

Czy te porty są natywne?
Nie ma sensu używać, bo trzeba się pomęczyć z instalacją i konfiguracją, czy dlatego że te porty są kiepskie?
[#4] Re: Apache, PHP, MySql

@grxmrx, post #2

Działający mysqld natywnie? Gdzie można ściągnąć?

[#5] Re: Apache, PHP, MySql

@R-Tea, post #3

[#6] Re: Apache, PHP, MySql

@R-Tea, post #3

Porty są natywne...

Co do sensu używania to moim zdaniem systemy amigowe, które nie są uniksowe a na dodatek nie mają ochrony pamięci nie nadają się na to by uruchamiać takie oprogramowanie serwerowe. Do testowania skryptów php przynajmniej w moich testach również, zarówno na Ami jak i na mosie, nikt mi nie wmówi że na arosie czy aos4 byłoby inaczej. To nie są systemy serwerowe, taki Apache na przykład zadławi się bardzo szybko obojętnie jak sie go ustawi. No ale to są moje doświadczenia, może u innych lepiej działa.

[#7] Re: Apache, PHP, MySql

@grxmrx, post #5

Pytałem o działający - o tym wiem...

[#8] Re: Apache, PHP, MySql

@grxmrx, post #6

Sens jest taki, że testować proste programy i uczyć się sql-a itp php
:)

[#9] Re: Apache, PHP, MySql

@grxmrx, post #6

Co do sensu używania to moim zdaniem systemy amigowe, które nie są uniksowe a na dodatek nie mają ochrony pamięci nie nadają się na to by uruchamiać takie oprogramowanie serwerowe.

a Windows? nie jest przecież unixowy.

ciekaw jestem co by na to powiedział Krashan, sceptycznie podchodzący
do idei ochrony pamięci ?
[#10] Re: Apache, PHP, MySql

@R-Tea, post #9

Na windowsie stawia sie niektore serwisy, czasem jest to wygodne,
jesli jest to serwis wspolpracujacy... Dodatkowo do developerki :) Co
by nie mowic, nawet na linuxie ciezko znalezc niektore
wygodne narzedzia...Wiem wiem, jest Vim.... no ale nie kazdy takie
narzedzia lubi :))

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem