[#1] Strona Banku i Java
Z amigowych przeglądarek nie moge dokonać przelewu w Banku ING do czego juz sie przyzwyczaiłęm ale czy ogłolnie z pegasosa jest taka mozliwośc Chodzi mi o to czy np któryś emulator działający pod MOSem Bochs, Basilisk umożliwia uzycie internetu bo z przeglądarka w takim wypadku nie było by już problemu

[#2] Re: Strona Banku i Java

@Pawel Kobylarz, post #1

Nie wiem jak tam wygląda Bank ING (ja tam tylko otworzyłem fundusz inwestycyjny), ale Bank BZWBK działa idealnie na IBrowse 2.3. Może zmień bank?
[#3] Re: Strona Banku i Java

@kmilota, post #2

W ING nie można tylko zrobić przelewów, wszytkie pozostałe czynności można wykonać z IB2.3.
Co do zmiany banku nie przesadzajmy nie będe mieniał banku tylko dlatego że na amipzreglądarkach nie moge dokonać przelewu przez internet :D to by była... przesada :D pozatym mi ten bank odpowiada.

[#4] Re: Strona Banku i Java

@Pawel Kobylarz, post #1

Bochs to pewnie straszny muł nawt na G4, a Basilisk chyba na MOSie nie pójdzie.
[#5] Re: Strona Banku i Java

@R-Tea, post #4

Jeśli chodzi o Bochs to niewązne czy mół czy nie jak na nim działą net to moge sobie poczekać troche ale żebym mógł zrobic ten pzrelew z domu nie chce mi sie latać za każdym razem do banku. A niestety PC to strasznie kruche rzeczy w ciagu roku już trzeci raz w serwisie jest wieć nie zawsze moge na niego liczyć :).
Basilisk działą tylko że jest to BasiliskII i mam jakieś zakłądki to odpowiednich device gdzie wybrałem to co tzreba jednak udało mi sie tylko uruchomic MacOS7.5 a na tym to nie mam pojęcia czy da sie z z netu korzystać jeśli ten wogóle działa w basiliskII
Szkoda że ShapeShifter nie działa pod MOSem (a może dział tylko ja go włączyć nie umiem ) wtedy bym sobie MacOS8 uruchomił i nie było by problemu.

[#6] Re: Strona Banku i Java

@Pawel Kobylarz, post #5

MacOS7.5 a na tym to nie mam pojęcia czy da sie z z netu korzystać

Da sie. Dodatkowo jest fajna przegladarka WWW (z pelnym java script i takimi tam) - ICab 2.9.8 68k dla MacOS 7.1-8.1. Jest tez JAVA 2.5.x ale niestety wymaga chyba PPC, a na pewno MacOS8.1 (ja mam 8.0,poniewaz nie opanowalem updejtu do 8.1 i cos sie wieszalo), wiec nie moge nawet rozpakowac tego archiwum).

Uzytkownicy emulatora MacaPPC (OS8.5-9.0 i MacOsX) moga sciagnac najnowszego ICaba 3.0.
Ciekawe czy zrobia 3.0 dla 68k...?

www.icab.de

PS. Czesto netuje ICabem z ShapeShiftera. Z Bazyliszka tez mozna - artykul jest na PPA. Wystarczy skonfigurowac tak jak jest w opisie, jednak warto podac wlasne DNSy (database/protocols/dns servers).

Ostatnia modyfikacja: 19.08.05 13:57
[#7] Re: Strona Banku i Java

@Pawel Kobylarz, post #1

Pawel Kobylarz napisał(a):

> ale czy ogłolnie z pegasosa
> jest taka mozliwośc

Hmm... A nie można zainstalować po sąsiedzku jakiejś lekkiej dystybucji linuksowej, a spod niej mozilla czy firefox?

[#8] Re: Strona Banku i Java

@Kokos, post #7

Można ale ostatnio maiłem problemy z dyskiem i musiałem go wyrzucić, dlatego chwilowo brakuje mi miejsca na dysku. Poazatym czasmi potzreba jest mi wejsc tylko ma min do netu i nie chce z tego powodu MOSa wyłaczać, jesli mogłbym sobie otowrzyc emulator zrobic co trzeba a pod MOSem by wszytko ( mldonkey :) :)chodziło w tym czasie be problemów.

[#9] Re: Strona Banku i Java

@Pawel Kobylarz, post #8

Zmień bank. Chyba, że masz tam zaciągnięty kredyt. To będzie najprostsze. Bardzo ładnie działa pod IBrowse np. mBank, z którego usług ja korzystam. I nie ma żadnej przesady w tym, że zmienia się bank z tego powodu, że jego obsługa szwankuje pod ulubionym systemem.
[#10] Re: Strona Banku i Java

@Pawel Kobylarz, post #8

Cóż pod Mosa na razie nie ma nic przypominającego porządną
przeglądarkę. Marcik coś tam rzeżbi, ale czy i kiedy będzie to
dostępne - tego nie wie nikt... Java na amiga-like systemach też jest
w powijakach. Więc albo zmieniasz system albo bank :P

[#11] Re: Strona Banku i Java

@Kaczus, post #10

Przegladarka bedzie "in two weeks"
[#12] Re: Strona Banku i Java

@Pawel Kobylarz, post #8

Ale przeciez mozna cos takiego uruchamiac z CD li tylko... Bez HD, instalacji etc.
[#13] Re: Strona Banku i Java

@Kokos, post #7

Kokos napisał(a):

> Pawel Kobylarz napisał(a):
>
> > ale czy ogłolnie z pegasosa
> > jest taka mozliwośc
>
> Hmm... A nie można zainstalować po sąsiedzku jakiejś lekkiej
> dystybucji linuksowej, a spod niej mozilla czy firefox?

To pod Linuxa PPC dla Pegasosa jest Java?

Pod MacOS X owszem jest, ale nie znalazłem w standardowej dystrybucji Debiana PPC obsługi Javy. Jak ją można dodać?
[#14] Re: Strona Banku i Java

@Poke, post #12

Można ale czy jest jakiś linux livecd na pegasosa I z voodoo3 ja wiem tylko o gento ale to potrzebuje radeona a ja narazie mam tylko voodoo3:(

[#15] Re: Strona Banku i Java

@Andrzej Drozd, post #6

Sciągne tego Icab'a poczytam artek i zobacze może się mi uda to uruchomić byłby super :)

[#16] Re: Strona Banku i Java

@lord_spider, post #13

Jest taka możliwość. Z Operą działa od razu, z innymi przeglądarkami trzeba coś tam ustawić (co - nie wiem;). Jestem wygodny i używam do stron z Java Opery na Debianie PPC.

Jest to opisane w kilku miejscach na sieci na pewno. Na przykład Marek Szyprowski podawał tę informację tutaj:
http://www.ppa.pl/newsy/komentarze.php?p=2531&c=1#15843

[#17] Re: Strona Banku i Java

@Kaczus, post #10

Kaczus napisał(a):

> albo zmieniasz system albo bank :P
Ja jednak poszukam trzeciego wyjścia :P

[#18] Re: Strona Banku i Java

@marcik, post #11

marcik napisał(a):

> Przegladarka bedzie "in two weeks"
A to całkiem niedługo bałem sie że bedzie "when it's done" :P, "in two weeks" to nie tak długo jeszcze można poczekać

[#19] Re: Strona Banku i Java

@Andrzej Drozd, post #6

Andrzej Drozd napisał(a):

> Z Bazyliszka tez
> mozna - artykul jest na PPA.

Tak dla pewności sie zapytam czy miałeś na myśli ten artykuł
http://www.ppa.pl/artykuly/artykul.php?idd=2&ids=16&id=105
czy jakiś inny jeśli to to postaram sie do jutra wszytko zrobic tak jak tam pisze.

[#20] Re: Strona Banku i Java

@Pawel Kobylarz, post #19

Pawel Kobylarz napisał(a):

> tak jak tam pisze.

Jest napisane. ;)

[#21] Re: Strona Banku i Java

@lord_spider, post #13

Java jest - jak ją zainstalowalem - nie pamietam, ale na 90% bylo to
pewnie apt-get

[#22] Re: Strona Banku i Java

@Andrzej Drozd, post #6

Próbowałem uruchomić Icaba pod BasiliskII MacOS 7.5 ale przy przypróbie startu dostaje komuinakat że nie możan otworzyć programy błąd -192 nie mam pojęcia co to za błąd i dlaczego wystepuje

[#23] Re: Strona Banku i Java

@Pawel Kobylarz, post #1

Nie korzystam z ING ale podobnie mam z mBank (polecam) z tym że dało się to ominąć podczas zatwierdzania kodu wyłącz z rozwijanego menu JavaScript u mnie pomogło :D
[#24] Re: Strona Banku i Java

@Pawel Kobylarz, post #1

Też miałem taki problem z ING i zmieniłem bank po prostu. Próbowałem IBrowsem Awebem i Voyem i dodatkowo spod linuxa. Za każdym razem porażka. W czeluściach PPA jest strona o bankach, które obsługują amiprzeglądarki. ING pod tym względem wypada słabo choć nie najgorzej ;) Na stronie ING były wypisane wersje browserów linuxowych, z którymi ma niby wszystko działać. Jak masz możliwości to spróbuj.
IBrowse bezproblemowo obsługuje Inteligo :)
[#25] Re: Strona Banku i Java

@Pawel Kobylarz, post #3

Ma ten bank może stronkę demonstracyjną? Bo nie będę zakładać tam konta aby zobaczyć czy coś nie działa :)
[#26] Re: Strona Banku i Java

@kmilota, post #25

kmilota napisał(a):

> Ma ten bank może stronkę demonstracyjną? Bo nie będę zakładać
> tam konta aby zobaczyć czy coś nie działa :)

:) stronki demonstracyjnej nie ma ;) chyba że chodzi Ci o głóną strone banku www.ing.pl . Problem jest tylko z przelewami jednak tego nie da sie zprawdzic nie mając tam konta :(

[#27] Re: Strona Banku i Java

@Pawel Kobylarz, post #26

Demko jakieś mają ale w formacie EXE :) Jakiś czas temu były reklamy ING, w których namawiali do skorzystania z testowych bodajże 3 miesięcy. Dla niezdecydowanych :) Czy to jest nadal - nie wiem.
[#28] Re: Strona Banku i Java

Lipa ten bank ING ja bym zgłosił buga tak jak to zrobiłem do mBank jeszcze jednego nie poprawili/dopieścili, a JS bym nie wyłączał mam nadzieje nowy IBrowse 2.4 nadrobi ;)
[#29] Re: Strona Banku i Java

Rozumiem. Może jest jakiś inny sposób na przelew. Nieraz na źle nalisanych stronkach był inny sposób, jak napisanie ręcznie adresu stronki.
[#30] Re: Strona Banku i Java

@kmilota, post #29

kmilota napisał(a):

> napisanie ręcznie
> adresu stronki.

Tak nie sprawdzałem musze troche poprzeglądać i zobaczyć co z tego wyjdzie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem