[#1] Smutek...
Jak można przeczytać na forum MorphZone znany i wybitny (przynajmniej jak dla mnie) amigowy i mosowy programista Grzegorz "Krashan" Kraszewski zrezygnował z alternatywnego systemu operacyjnego. W związku z tym zrezygnował z dalszego rozwoju ezTCP, Reggae, TTengine i innych.

:(

[#2] Re: Smutek...

@grxmrx, post #1

O rezygnacji z systemu nic nie jest napisane. Zawiesił dalszy rozwój swoich programów. Nigdzie przecież nie napisał, że sprzedaje czy wyrzuca Pegasosa.
[#3] Re: Smutek...

@mailman, post #2

Napisał - w swoim statusie na GG.

[#4] Re: Smutek...

@MinisterQ, post #3

Aha :(
[#5] Re: Smutek...

@grxmrx, post #1

Ostatnio w podobnym nastroju byłem gdy się dowiedziałem (a raczej domyśliłem) jaka mniej więcej przyszłość czeka Morphosa... :(

[#6] Re: Smutek...

@Kamul, post #5

Taki to nasz swiatek ogolnoamigowy. "Trzeba zyc z dnia na dzien ". Przygotowac sie na najgorsze, ale nie myslec o tym, tylko robic swoje. To "swoje" czesto jest jak kamizelka ratunkowa, ktora wypycha na powierzchnie z tonnacego statku (chociaz narazie nic nie tonie).

"Okret Nasz Plynie Dalej...Serce Choc Popekane, Chce Bic..."
[#7] Re: Smutek...

@grxmrx, post #1

Troche to dziwne a może poprostu za młody jestem i tego nie rozumiem ale MOS i pegasos a nawet ogólnie amiga to Hooby. Z tego sie od tak nie rezugnuje tym bardziej jeśli sie poswięciło temu mase czasu i życia. Rozumiem że pisanie jakiś dużych programów rozwijanie ich itd. może być meczące w obecnej sytuacji ale żeby tak odrazu rezygnować. Można chyba pracować i zarabiać a dla MOSa od zcasu do czasu cos zrobić jesli sie umie/chce jeśli nie to tylko uzywać i pomagać innym w jego uzytkowaniu. Mam nadzieje że Krashan zmieni zdanie i bedzie chociaż od czasu do czasu poprawiał sowje programy te które juz są Reggae, TTengine bo są naprawde dobre.

[#8] Re: Smutek...

@Pawel Kobylarz, post #7

Z tego sie od tak nie rezugnuje tym bardziej jeśli sie poswięciło temu mase czasu i życia.

Jakby nie bylo, Grzegorz wciaz jest osoba publiczna, zwiazana z MOSem. W obecnej sytuacji (czyli "olewaniem" uzytkownikow przez MOSTeam), nie dziwie sie jego decyzji. Jako wolny strzelec, na pewno zrobi duzo wiecej.
[#9] Re: Smutek...

@Andrzej Drozd, post #8

Tak, w domu, dla rodziny.

[#10] Re: Smutek...

@Andrzej Drozd, post #8

Andrzej Drozd napisał(a):

> Jakby nie bylo, Grzegorz wciaz jest osoba publiczna, zwiazana z
> MOSem.

"Związaną" chyba nie, bo w jakim to stopniu ? z Teamu juz dawno wyszedł więc obecnie jest na tyle związany na ile sie sam angażuje nic ponadto, nic na siłe go nie trzyma przy MOsie tak jak mnie czy wiele innych osób z ta drobna róznićą że On napisał kilka programów i wiele osób by chciało aby chociaż te które juz zrobil kontykuował dalej mniej lub bardziej intensywnie ale jednak kontynuował bo ja nie On to kto, kolejny produkt z wolnymi źrudłami.

[#11] Re: Smutek...

@grxmrx, post #1

bardzo źle, warto może teraz otworzyć projekty na sourceforge to moze się ktoś nimi zajmie. choć Reggae to projekt bardzo autorski i do rozwijania go potrzeba sporej wyobraźni. A jeśli w grę wchodzi brak pieniędzy to należy podziękować mosTeamowi, który nie chce sprzedawać swojego produktu (od którego zyski mam nadzieje otrzymywał by Krashan).
[#12] Re: Smutek...

@grxmrx, post #1

W tej sytuacji należy się Krashanowi Wielkie Dziękuję za to co zrobił do tej pory dla naszego środowiska. Postawił sprawę jasno - nie ma czasu i nie będzie przynajmniej nikogo zwodził, że to już "za dwa tygodnie". Nie wątpię, że dodatkową motywacją dla tego kroku była ogólnie znana postawa tworu określanego jako "MOSTeam". Swoją drogą, to czy coś takiego jak "MOSTeam" w ogóle istnieje? Kim są? Co robią? Na co czekają? - To są pytania retoryczne :).
[#13] Re: Smutek...

@grxmrx, post #1

Moze teraz bedzie rozwijal lub tworzyl nowe programy dla AmigaOS4.
[#14] Re: Smutek...

@grxmrx, post #1

Wielki szacunek, nie tylko za to co zrobił dla Mosa (za to oczywiście też), ale za Prometeusza, pierwsze z prawdziwego zdarzenia rozwiązanie PCI dla Ami.

Panie Grzegorzu, a jeżeli to nie zbyt osobiste pytanie, to chciałbym zapytać, co z Pana doktoratem, zdaje się miał dotyczyć reggae?
[#15] Re: Smutek...

@baderman, post #14

Chciałbym uściślić parę rzeczy. Oczywiście nie pozbywam się Pegasosa i nie przestanę być użytkownikiem MorphOS-a. Natomiast robię sobie dłuższe wakacje od programowania. Praca, dom, rodzina, to są rzeczy bardzo ważne i nie można ich poświęcać dla nawet najbardziej wciągającego hobby. Co się stanie z projektami - TTEngine jest projektem open source od roku prawie. Reggae - tu się muszę zastanowić, ponieważ jest częściowo związany z moim doktoratem, być może coś w jego sprawie zrobię. ezTCP - tu prace nie zaszły zbyt daleko, zrezygnowałem z bounty gdy już miałem dokładnie pojęcie ile czasu musiałbym na ten projekt poświęcić. Efekt dotychczasowej pracy nad tym projektem (kody źródłowe) przekazałem administratorom MorphZone, zrobią z nimi co uważają za stosowne. Odpowiadając na konkretne pytania - nie będę na razie pisał programów dla OS4 ani żadnego innego systemu operacyjnego. Natomiast mój doktorat obejmuje jedynie bardzo wąski wycinek Reggae, można nawet powiedzieć, że jeden konkretny algorytm, w częściowym oderwaniu od jego implementacji.

[#16] Re: Smutek...

@Grzegorz Kraszewski, post #15

Uff ;) Dzięki za info
[#17] Re: Smutek...

@Grzegorz Kraszewski, post #15

No, czyli miałem rację, że Krashan nie sprzedaje Pegasosa, ani nie odchodzi na zawsze. Skończmy z czarnowidztwem. No i nie obwiniajcie za wszystko MOSTeam.
[#18] Re: Smutek...

@mailman, post #17

Cóż na to poradzisz, MOSTeam przez swoje zachowanie nawet wsród części
userów MOSa stał się wrogiem publicznym nr 1....

[#19] Re: Smutek...

@Kaczus, post #18

Nie przeczę, lecz nie chciałbym za jakiś czas przeczytać, że za gwałtowną burzę, która nawiedzi jakieś państwo odpowiedzialna jest zła motylOwca z MorphOS-Team
[#20] Re: Smutek...

@mailman, post #19

Ale przecież to już nie raz miało miejsce - bo to jedną burzę wywołał most... ;)

[#21] Re: Smutek...

@mailman, post #19

Efekt motyla? ;)
[#22] Re: Smutek...

@MinisterQ, post #20

gdzies most sie burzy ??

[#23] Re: Smutek...

@AmiChris, post #22

No, i zawieje i zamiecie. Na końcu. ;)

[#24] Re: Smutek...

@MinisterQ, post #23

Eee, tam, ja tam opowiem wnukom o Mosie. Tak jak moj pradziadek powiedzial mi Kim Jestem. Bunt to normalka, uczciwosc i...Amiga Rulez :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem