[#1] MorphOS 3D JUZ JEST !!!!!!!!!!
Wstaje rano wlaczam kompa a tu taka niespodzianka :)

free MorphOS 3D Update pack --> http://3d.morphos-team.net/ ...

Dzieki MorphOS Team !!!

[#2] Re: MorphOS 3D JUZ JEST !!!!!!!!!!

@Rafael/ARMO, post #1

Same niemożliwe zeczy ostatnio sie dzieje cuda czy co

[#3] Re: MorphOS 3D JUZ JEST !!!!!!!!!!

@Pawel Kobylarz, post #2

A dlaczego nie działaja w pegasosie 1 radeony nowsze niz z seri 7xx "r200, rv250 and rv280 based cards do not work on a Pegasos 1. "
:S czy niedługo to sie zmieni

[#4] Re: MorphOS 3D JUZ JEST !!!!!!!!!!

@Rafael/ARMO, post #1

A kiedy dla BV/CV?
[#5] Re: MorphOS 3D JUZ JEST !!!!!!!!!!

@Pawel Kobylarz, post #3

blame ArcticaSSSSS

[#6] Re: MorphOS 3D JUZ JEST !!!!!!!!!!

@Pawel Kobylarz, post #3

Wątpliwe. Articia nie ma odpowiednich trybów obsługi AGP, z których korzysta 3d w tych kartach.
[#7] Re: MorphOS 3D JUZ JEST !!!!!!!!!!

@Jacek Piszczek, post #6

Wątpliwe. Articia nie ma odpowiednich trybów obsługi AGP, z których korzysta 3d w tych kartach.

Myślę że te słowa będziesz musiał niedługo wycofać. Pomijam już fakt że przecież te karty można również spotkać w wersji na PCI.

[#8] Re: MorphOS 3D JUZ JEST !!!!!!!!!!

@Mufa, post #7

dobra skoncz, idz juz na "swoj" portal, tam wszystko dziala!

[#9] Re: MorphOS 3D JUZ JEST !!!!!!!!!!

@Rafael/ARMO, post #1

No to jutro pewnie odblokowanie Altiveca

Szkoda, ze Krashan sie wycofal z ezTCP, bo po jego ukonczeniu(i odblokowaniu Altiveca ofkoz) juz mozna by chyba przemianowac obecnego MOSa na mitycznego 1.5....

A na serio to na czyms musza jeszcze zarobic(chyba, ze nie chca? wtedy wielkie brawo,choc z drugiej strony - kasa=prawie pewny rozwoj), wiec chyba sobie tego Altiveca zostawia...
[#10] Re: MorphOS 3D JUZ JEST !!!!!!!!!!

@Jacek Piszczek, post #6

Poprawka, chodzi o obsługę DMA.
[#11] Re: MorphOS 3D JUZ JEST !!!!!!!!!!

@Jacek Piszczek, post #6

W takim razie nie ma szans żeby ktorykolwiek z posiadaczy Peg1 uruchomil jakiegos nowszego radeona na nim :( To w takim razie pytanko czy pod MOsem bedzie duza róznica jesli bedzie radeon z seri 7xxx a nie nowszy wiem że pod innymi ysytemami tak ale czy dla MOSa to duża rónica bo jakby nie patrzec taniej mi kupic radona 7xxx niz Pegaza2

[#12] Re: MorphOS 3D JUZ JEST !!!!!!!!!!

@niezalogowany Pawel Kobylarz, post #11

Nie wiem jaka jest roznica miedzy np. 8500 a 7500, ale wiem ze taki 7500 jest szybszy od dosc popularnej karty jaka jest 9200SE :)
[#13] DMA w PI (Re: MorphOS 3D JUZ JEST !!!!!!!!!!)

@Jacek Piszczek, post #10

chodzi o obsługę DMA

Abstrachując od głównego tematu: co nie tak jest z DMA w Pegasie I ?
Paweł ma problem z nagrywaniem DVD a teraz jeszcze nie ta karta gfx...

[#14] Re: MorphOS 3D JUZ JEST !!!!!!!!!!

@niezalogowany Pawel Kobylarz, post #11

Taki Radeon 7500 być może będzie nawet szybszy od 9250. Teoretyczna wydajność podana przez producenta jest dla R7500 większa, a dodatkowo nic posiadaczowi MOSa po takich ficzersach R9250, jak Pixel i Vertex Shader, czy też wsparcie dla nowszego DirectX. Jedyne co może mieć ewentualnie znaczenie to pamięć. Radeony 7000 bywają z 64MB, jednak najczęściej spotyka się wersje 32MB, Radeony 7500 są zawsze 64MB, natomiast nowsze karty raczej nigdy nie posiadają mniej pamięci niż 128MB.

[#15] Re: MorphOS 3D JUZ JEST !!!!!!!!!!

@Mufa, post #14

Acha czyli super moge spokojnie wkladać Radeona 7500 i bedzie dobrze chociaz tyle dobrego :)

[#16] Re: DMA w PI (Re: MorphOS 3D JUZ JEST !!!!!!!!!!)

@Dopuser, post #13

Dopuser napisał(a):

> chodzi o obsługę DMA
>
> Abstrachując od głównego tematu: co nie tak jest z DMA w
> Pegasie I ?

Ja nie wiem co mam wiekszy problem to sie okazuje że każdymi o tym DMA gada a ja ciegle nie wiem co z tym, nie tak

> Paweł ma problem z nagrywaniem DVD

Z tym sobie poradziłem co prawda dvdrecord nie nagrywa ale zarejestrowalem fryingpan i nagrywa dobrze, jak narzie nie testowalem za bardzo ale nagrywa za pomoca opcji tworzenia obrazow w locie czy jakos tak( pisze z pamięci) bez tej opcji nie chcialo nagrywac.

a teraz jeszcze nie ta
> karta gfx...

Nie ukrywam że to wada co prawda nie dla MOSa ale jakbym już chcial Linuxa pouzywacto tam by mogł być lepsza

[#17] Re: DMA w PI (Re: MorphOS 3D JUZ JEST !!!!!!!!!!)

@Dopuser, post #13

Co jest nie tak z DMA? Jedno slowo - ArticiaS ;)

[#18] Re: MorphOS 3D JUZ JEST !!!!!!!!!!

@Mufa, post #14

W jaki MorphOS-owy wątek bym nie zajrzał to tam Mufa. Normalnie boję się otworzyć lodówkę . Ale do rzeczy:

dodatkowo nic posiadaczowi MOSa po takich ficzersach R9250, jak Pixel i Vertex Shader

W tej chwili tak. Ale skąd możesz wiedzieć co będzie w następnej wersji sterowników?

[#19] Re: DMA w PI (Re: MorphOS 3D JUZ JEST !!!!!!!!!!)

@marcik, post #17

Niedługo będziecie obiwiniać ArticięS za kryzys ekonomiczny na świecie, epidemię ptasiej grypy i inne nieszczęścia XX/XXI wieku
[#20] Re: DMA w PI (Re: MorphOS 3D JUZ JEST !!!!!!!!!!)

@Pawel Kobylarz, post #16

No właśnie - od dawna krzyczycie ArticiaS+DMA suxx a nigdzie na tym forum nie spotkałem się z rzeczowym wyjaśnieniem co dokładnie jest nie tak z tą ArticiąS, DMA i co tak naprawdę ma to wspólnego z zastosowaniem np. Radeonów >7xxx?
[#21] Re: DMA w PI (Re: MorphOS 3D JUZ JEST !!!!!!!!!!)

@amigafan, post #20

Z DMA to chodzi o nie trafianie w cache, ale z tymi Radeonami to nie mam pojecia. R9200 dziala w Pegasosie I w 2D doskonale. Mialem te karte przez jakis czas i spisywala sie extra. Potem jednak wrzucilem Voodoo, bo sie za Quake'iem stesknilem. ;)

Tez chcialbym sie dowiedziec co jest nie tak. Dlaczego karta moze dzialac w 2D, a w 3D juz nie?
[#22] Re: DMA w PI (Re: MorphOS 3D JUZ JEST !!!!!!!!!!)

@amigafan, post #19

Specyficzne dzialanie DMA w Artici jest faktem i nawet Hyperion to przyznaje.
[#23] Re: DMA w PI (Re: MorphOS 3D JUZ JEST !!!!!!!!!!)

@amigafan, post #20

Z tego co wiem to z Radkami >7500 komunikacja odbywa sie poprzez DMA i tu jest zrodlo calego problemu. Moze da sie to jakos pogodzic softwarewo z Articia ale prosciej zmienic sprzet :)

[#24] Re: DMA w PI (Re: MorphOS 3D JUZ JEST !!!!!!!!!!)

@marcik, post #23

marcik napisał(a):

> Moze da sie to
> jakos pogodzic softwarewo z Articia ale prosciej zmienic sprzet
> :)

No nie wiem :) w końcu i tak pegaz 2 troche, a może i wiecej, kosztuje i tak a nawet jak bym juz uzbieral na pegaza 2 to i tak komus musze tąjedynke opchnąć i problem pozostanie a coraz wiecej osob wie w czym problem wiec watpie abym ta jedynke sprzedał :S w rozsądnej cenie. Więc może praca którą trzeba włozyć w software który to poprawi nie była by taka zła :)

[#25] Re: MorphOS 3D JUZ JEST !!!!!!!!!!

@Grzegorz Kraszewski, post #18

W tej chwili tak. Ale skąd możesz wiedzieć co będzie w następnej wersji sterowników?

Ależ ja komentuje stan rzeczy na dzień dzisiejszy, nie zajmuje się wróżeniem. Jeśli Paweł chce i uważa że Radek 7500 jest za słaby to niech zamienia pegasosa na nowszy model.
Oczywiście jedyne co mogę mu polecic (chyba mi wolno) to niestety nieprodukowane już karty oparte na chipsecie R200. Czyli Radeon 8500 i 9100. To były karty z górnej półki które oczywiście pod każdym względem wymiatają Radeona 7500. Tyle tylko że moje poprzednia wypowiedź dotyczyła jedynego Radeona dostępnego obecnie w sklepie za rogiem, czyli Radka 9250. No oczywiście w teori to taki radek nieźle wygląda, popędzany jest silnikiem Charisma II, podczas gdy Radeon 7500 miał tylko jedyneczkę. Dodatkowo ma jeszcze Pixel i Vertex shader, których to Radeon 7500 nie ma wogóle. Jednak powiedz mi co na dzień dzisiejszy wynika z tego dla MOSa. Bo o ile się nie mylę (niech mnie Kiero czy MDW poprawi) to główne znaczenie dla prędkości karty 3D pod MOSem (OS4 zresztą też) ma dziś taktowanie procesora i pamięci. A tutaj taki radek prezentuje się nader słabo. Przez ostatnie lata, pomimo ciągłej zmieniającej się generacji kart graficznych, jeden model wogóle nie znikał z rynku, był to Radeon 7000, miał on w zasadzie tylko jedną zaletę był tani, skierowany głównie dla potrzeb biurowych, czy bardzo mało wymagających użytkowników. Teraz ATI zdecydowało się w końcu na zmianę warty czyli zastąpienie Radeona 7000, maksymalnie okrojaonym Radeonem 9200, pod nową nazwą Radeon 9250. Zresztą nawet niokrojony Radeon 9200 ma wydajność 43 mln trójkątów na sekundę, natomiast wydajnośc Radeona 7500 określa się na 45 mln trójkątów na sekundę.
To oczywiście wyliczenia papierowe na które trzeba wziąść poprawkę również z uwagi na fakt że wszystkie Radeony nie będące produkcji ATI były na mocy umowy trochę dokręcane w stosunku do oryginału (na pececie jest oprogramowanie które automatycznie odkręca te karty, na Amidze już tak dobrze nie ma), niemniej nie widzę jakiejś istotnej różnicy w wydajności która zmusiłaby mnie do zmiany komputera, szczególnie dla kart z serii 92xx. Nawet QIII nie jest w stanie zamulić Radeona 7500, a bardziej zaawansowanych produkcji póki co na MOSa nie ma.

Ostatnia modyfikacja: 28.08.05 21:14
[#26] Re: MorphOS 3D JUZ JEST !!!!!!!!!!

@Mufa, post #25

Jednak powiedz mi co na dzień dzisiejszy wynika z tego dla MOSa.

Nie wiem, ja się nie znam na 3D w MOS-ie aż tak dobrze jak Ty...
[#27] Re: MorphOS 3D JUZ JEST !!!!!!!!!!

@Mufa, post #25

Zdecydowałem że jednak kupie sobie R7500 bo w koncu narazie nie ma nic co by potrzebowało wiekszej mocy pod MOSem niżta karta ma wiec niema sensu myślec o czyms innym. A wymiana pegasosa n anowszy model jak najbardziej jest w planach lecz w troche dalszych narazie nie spieszy mi sie ( no chyba że wyjdzie cos co naprawde bedzie potzrebowac lepszej garfiki jednak narazie nic o tym mi nie wieadomo ), a moze znowu trafi sie taka promocja jak bylo niedawno :)

[#28] Re: DMA w PI (Re: MorphOS 3D JUZ JEST !!!!!!!!!!)

@marcik, post #23

To moze ktos wytlumaczyc jak to jest ze 2d dziala a w 3d jest problem w DMA. Tym bardziej ze radki 7500 w trybie 3d dzialaja. Moze jakies linki ??

[#29] Re: DMA w PI (Re: MorphOS 3D JUZ JEST !!!!!!!!!!)

@Sventevith, post #28

Afaik nowsze Radeony wymagaja przy 3d bezposredniego dostepu do pamieci komputera. Rodzina 7xxx tego nie wymaga.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem