[#25]
Re: MorphOS 3D JUZ JEST !!!!!!!!!!
@Grzegorz Kraszewski,
post #18
W tej chwili tak. Ale skąd możesz wiedzieć co będzie w następnej wersji sterowników?
Ależ ja komentuje stan rzeczy na dzień dzisiejszy, nie zajmuje się wróżeniem. Jeśli Paweł chce i uważa że Radek 7500 jest za słaby to niech zamienia pegasosa na nowszy model.
Oczywiście jedyne co mogę mu polecic (chyba mi wolno) to niestety nieprodukowane już karty oparte na chipsecie R200. Czyli Radeon 8500 i 9100. To były karty z górnej półki które oczywiście pod każdym względem wymiatają Radeona 7500. Tyle tylko że moje poprzednia wypowiedź dotyczyła jedynego Radeona dostępnego obecnie w sklepie za rogiem, czyli Radka 9250. No oczywiście w teori to taki radek nieźle wygląda, popędzany jest silnikiem Charisma II, podczas gdy Radeon 7500 miał tylko jedyneczkę. Dodatkowo ma jeszcze Pixel i Vertex shader, których to Radeon 7500 nie ma wogóle. Jednak powiedz mi co na dzień dzisiejszy wynika z tego dla MOSa. Bo o ile się nie mylę (niech mnie Kiero czy MDW poprawi) to główne znaczenie dla prędkości karty 3D pod MOSem (OS4 zresztą też) ma dziś taktowanie procesora i pamięci. A tutaj taki radek prezentuje się nader słabo. Przez ostatnie lata, pomimo ciągłej zmieniającej się generacji kart graficznych, jeden model wogóle nie znikał z rynku, był to Radeon 7000, miał on w zasadzie tylko jedną zaletę był tani, skierowany głównie dla potrzeb biurowych, czy bardzo mało wymagających użytkowników. Teraz ATI zdecydowało się w końcu na zmianę warty czyli zastąpienie Radeona 7000, maksymalnie okrojaonym Radeonem 9200, pod nową nazwą Radeon 9250. Zresztą nawet niokrojony Radeon 9200 ma wydajność 43 mln trójkątów na sekundę, natomiast wydajnośc Radeona 7500 określa się na 45 mln trójkątów na sekundę.
To oczywiście wyliczenia papierowe na które trzeba wziąść poprawkę również z uwagi na fakt że wszystkie Radeony nie będące produkcji ATI były na mocy umowy trochę dokręcane w stosunku do oryginału (na pececie jest oprogramowanie które automatycznie odkręca te karty, na Amidze już tak dobrze nie ma), niemniej nie widzę jakiejś istotnej różnicy w wydajności która zmusiłaby mnie do zmiany komputera, szczególnie dla kart z serii 92xx. Nawet QIII nie jest w stanie zamulić Radeona 7500, a bardziej zaawansowanych produkcji póki co na MOSa nie ma.
Ostatnia modyfikacja: 28.08.05 21:14