[#1] MOS Classic + BVision i LCD
Witam.
Z drobnym opóźnieniem odpaliłem, to co ogromnie rozpala emocje. Ale padł mi dysk i musiałem sobie kupić nowy. W każdym razie ustawiłem partycję w SFSie, zatipowałem bootowalność w HDToolsie, odłączyłem profilaktycznie dysk Amisi i ... poooszło!!! (Musiałem tylko w s-s zmienić nazwę boot partycji - nazwałem ją Morphos, dla odmiany.) I znów niestety łyżka dziegciu w beczce miodu. Za cholerę nic nie widać!!! Tzn. nie jakiś czarny obraz, tylko ładny, kolorowy i są ikony ... tylko tak france rozmazane i niewyraźne, że jeszcze mnie oczy bolą po kilkuminutowych próbach znalezienia prefsów i zmianie ustawień. Można coś zrobić z tym pod AmigaOSem (zmienić coś w jakimś pliku w prefsach, albo co)? Czy też wyrzuciś LCDziaka i podłączyć zwykłego kineskopowca?

Jeśli w tytule sprzęt przeze mnie posiadany jest nieczytelny, to: A1200T + AmiHD + MorphosHD +CD + DVD + ZIP + BPPC 200/40/33 + BVision + monitor LCD!!!

Weźcie coś poradźcie z łaski swojej.
Pozdro.

P.S
A to tak ma być, że katalogi: C, FONTS, L, LIBS, LOCALE, T, WBSTARTUP - są puste?

Ostatnia modyfikacja: 02.09.05 00:41
[#2] Re: MOS Classic + BVision i LCD

@Kitech, post #1

A to tak ma być, że katalogi: C, FONTS, L, LIBS, LOCALE, T, WBSTARTUP - są puste?

Tak. Te katalogi sa dla bibliotek i plikow 68k w przypadku gdy nie ma natywnych pod MOSa. Te natywne znajduja sie w katalogu MorphOS. Lepiej nie mieszaj i gdy instalujesz co recznie, to wrzuc tam gdzie trzeba.
[#3] Re: MOS Classic + BVision i LCD

@Kitech, post #1

Domyślnie ustawiony jest ekran 800x600 31kHz 50 Hz (nazwany niewiadomo dlaczego PAL). Prawdopodobnie Twój monitor niezbyt lubi takie parametry. 50 Hz w tej rozdziałce nikt chyba nie zdzierży. (Kto to ustawiał?) Jeśli faktycznie nie dajesz rady, a masz inny monitor, to pod nim ustaw trochę lepszy obraz i dopracuj na LCD.

Wymienione katalogi są puste, "prawdziwe" katalogi systemowe MOSa są w katalogu "MorphOS". Poczytaj forum, dowiesz się, że w systemie brak głównego fontu (Vera.ttf) ustawionego domyślnie w MOSie (kolejna niedoróbka).

Gdy i z tym się już uporasz ustaw task "trance" na wartość około 0, +1. Jest odpowiedzialny za emulację 68k.

Miłej zabawy!

[#4] Re: MOS Classic + BVision i LCD

@Kitech, post #1

Przegraj własny sterownik odpowiedni tego monitora do katalogu ":Prefs/Presets/Monitors/Monitor-xxKHz" następnie wyedytuj odpowiednio plik "Premedia2Monitor" w katalogu ":Prefs/env-archive/CyberGrahX" i wywal wszystkie sterowniki poza "Permedia2" z katalogu ":MorphOS/Devs/Monitors" bo masz BVizje
[#5] Re: MOS Classic + BVision i LCD

@Prince, post #3

Nie jestem pewien co do zmiany tego priorytetu trance. Przetestowalem i niektore operacje przyspiesza, a niektore koszmarnie zwalnia wyskoki priorytet. Wiec jest to wzgledne usprawnienie. Moze benchmarki wtedy wicej pokazuja ;)
[#6] Re: MOS Classic + BVision i LCD

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #4

JESTEŚ WIELKI!!! OGROMNE DZIĘKI!!!
[#7] Re: MOS Classic + BVision i LCD

@nelson, post #5

Zmiana priorytetu trance jest zdecydowanie *zlym* pomyslem. Trance po prostu nie bedzie prawidlowo pracowac.
[#8] Re: MOS Classic + BVision i LCD

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #4

Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z systemowego edytora preferencji - po prostu wybierasz pod Ambientem "system settings" z górnego menu i wybierasz opcję "mode edit", edytujesz stosowny tryb - dla LCD 15 cali to będzie pewnie 1024x768, a 17 cali 1280x800, 24 bit. Podnieś PixelClock, tak aby poszło przy 75 Hz bez interlace.... a może da się to prościej ustawić (ja się tak bawiłem).
Potem tylko w innej fiszce (nie pamiętam nazwy) edytujesz ekran Ambienta - ustawiasz ten poprawiony wcześniej tryb.
P.S. W MOSie wszystkie ustawienia są dostępne poprzez ten systemowy edytor prefsów. W katalogy SYS:Prefs pojawią się dopiero programy preferencji instalowanych później programów.
Rozmycie które zaobserwowałeś wynika oczywiście ze skalowania obrazu 800x600 do matrycy LCD.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem