[#1] Re: MOS 1.4.5 CLASSIC - Dziala! 2
No to sie zarejestrowalem
Czuje sie teraz jak podwojny agent. Pstryk MOS, pstryk WB3...A tak powaznie:

Zaobserwowalem pewne denerwujace zjawisko. Po godzinie czasu (nie zawsze) czesto wszystko zwalnia az do zatrzymania myszki i zamrozenia MOSa. Spotkalem sie juz z tym na forum. Tutaj albo AmiGG-pl. Wtedy sytuacja dotyczyla Pegaza, i zdaje sie ze ze wzgledu na moc G3/G4 nie zamrozila systemu, tylko doszlo prawie do calkowitej zajetosci procka. Co sie dzieje?

Odpalone mam wtedy: MiamiDX, AmiGG_MOS, DOpus4, IBrowse, dnetc_MOS, CED.

Ostatnia modyfikacja: 02.09.05 09:45
[#2] Re: MOS 1.4.5 CLASSIC - Dziala! 2

@Andrzej Drozd, post #1

Na 99% jakis program bruzdzi po pamieci i wywala mosa. Jak masz ustawiony debug na serialu to mozesz sobie zobaczyc jak podlaczysz drugiego kompa co to za program powoduje albo wlaczyc ramdebug i uzyc logtoola do ogladania go na zywo.
[#3] Re: MOS 1.4.5 CLASSIC - Dziala! 2

@Andrzej Drozd, post #1

1. Skad sciagnac polskie locale dla MOSa/Ambienta?

2. Potrzebuje program podobny do Tools Deamona (rozbudowa gornej belki z ktorej mozna odpalac programy).
[#4] Re: MOS 1.4.5 CLASSIC - Dziala! 2

@Andrzej Drozd, post #3

Nie ma polskiej lokalizacji do Ambienta i w ogóle MorphOS-a. Chciałem zrobić lokalizację do Ambienta, ale musieliby mi w tym pomóc ludzie tworzący Ambienta bowiem trzeba najpierw zaktualzować plik .cd o wszystkie niezbędne teksty występujące w pakiecie, autorzy nie dbają o lokalizację, ona jest ale nikt jej nie aktualizuje (z tego co widać). Przez to nawet po zrobieniu ambient.catalog na podstawie plików z CVS-a lokalizacja nie działa.

Co do toolsdeamona to nie wiem.

[#5] Re: MOS 1.4.5 CLASSIC - Dziala! 2

@Andrzej Drozd, post #1

Czy ma ktos spolszczone czcionki Vera? Nie bawilem sie ttfami i nawet nie wiem jak to ugryzc.
[#6] Re: MOS 1.4.5 CLASSIC - Dziala! 2

@Andrzej Drozd, post #5

W
MOSSYS:Fonts/_codepages/
są zestawy znaków. W FTManagerze (jest w katalogu SYS:Utilities) wybierasz czcionkę lub raczej katalog z czcionkami ttf, wybierasz też codepage: MOSSYS:Fonts/_codepages/8859-2.TXT, klikasz na wybraną czcionkę i klikasz na Install. O ile czcionka ma polskie znaki to będą one dostępne.

[#7] Re: MOS 1.4.5 CLASSIC - Dziala! 2

@grxmrx, post #6

Vera nie ma polskich znaków niestety.
[#8] Re: MOS 1.4.5 CLASSIC - Dziala! 2

@Andrzej Drozd, post #1

1. Jest jakis zamiennik systemowego okna wyboru? Aktualny nie posiada opcji "All". W sumie mozna przytrzymac wtedy Shift, ale jednak brakuje tego.

2. Czesto mam bezsensowne zwisy systemu. Ostatnio podczas wyjmowania ikonki na blat.

Czy sa jakies zakazane konfiguracje MOSa ktorych nie mozna uzywac?

Aktualnie ustawilem okna w stylu Win i mozna dzialac na Ambiencie (natomiast defaultowe prefsy sa bezuzyteczne). Dodatkowo "chyba" cos zmienilem w ikonkach i pojawiaja sie "plynnie" jak duszki.
W sumie eksprymentowalbym sam, jednak po zwyklym resecie MOS juz nie wstaje, a wylaczanie kompa 10x w ciagu dnia na 30 sek zaczyna byc irytujace i niezdrowe dla sprzetu...

3. Zauwazylem ze nie dziala TheMpegEncGui. A jezeli dziala, to ktora wersja? A jezeli nie, to jest jakies inne GUI dla Lame?

Hmmm, przez te kilkanascie lat tak przyzwyczailem sie do swoich ustawien WB, ze ciezko mi sie przestawic na MOS. Nie dlatego ze nie jest amigowy. Bo jest. Tylko widac ze tworcy MOSa zupelnie inaczej uzywali WB3.x. Ja sobie nie wyobrazam uzywania WB bez ToolsDeamona i paru innych "bzdurek". Niestety nie ma tego w MOSie :(
No, ale moze znajda sie jakies zamienniki...
[#9] Re: MOS 1.4.5 CLASSIC - Dziala! 2

@Andrzej Drozd, post #8

2. Korzystasz z Ambienta z CVSa czy z tego co byl na plytce?
[#10] Re: MOS 1.4.5 CLASSIC - Dziala! 2

@Andrzej Drozd, post #8

3. Do robienia mp3 ja uzywam programu Ripper, możesz sobie sprawdzić nawet z czystej ciekawości, prosty ale naprawde fajny i mi wystarcza.

[#11] Re: MOS 1.4.5 CLASSIC - Dziala! 2

@marcik, post #9

Z CVSa bez debugu.
[#12] Re: MOS 1.4.5 CLASSIC - Dziala! 2

@Andrzej Drozd, post #11

No to masz potencjalnego sprawce zwisow. Sprobuj wrocic do wersji z cd.
[#13] Re: MOS 1.4.5 CLASSIC - Dziala! 2

@Pawel Kobylarz, post #10

i odczytuje nazwy utworów z cedeków - fajna opcja
[#14] Re: MOS 1.4.5 CLASSIC - Dziala! 2

@rzookol, post #13

...albo sciaga z sieci jak potrzeba. no i enkoduje tez jako OGG. fajny util:)
[#15] Re: MOS 1.4.5 CLASSIC - Dziala! 2

@marcik, post #12

Ambient nie wiesza sie przy tak prostej czynnosci jak przeciaganie ikon. Nawet wersja z CVS'a. Bez przesady:)
[#16] Re: MOS 1.4.5 CLASSIC - Dziala! 2

@kiero, post #15

Napewno? Mi sie ze 2 razy zdarzylo ale ikonek nie przesuwam wiec olalem i nadal uzywam wersji CVS
[#17] Re: MOS 1.4.5 CLASSIC - Dziala! 2

@marcik, post #16

No nie! jak możesz? Toż przesuwanie ikon w tym środowisku to rzecz święta i podstawowa!

[#18] Re: MOS 1.4.5 CLASSIC - Dziala! 2

@kiero, post #14

TheMpegEcGui tez encoduje/dekoduje OGG, za pomoca Vorbis Tools. Czy Ripper korzysta z Lame? Aktualnie Lame to najlepszy encoder pod wzglede jakosci (takze na pececie).
[#19] Re: MOS 1.4.5 CLASSIC - Dziala! 2

@kiero, post #15

Operacja niby prosta, ale po przeciagnieciu musi stworzyc nowa ikone i zapisac polozenie na HD (ala win, macos)
[#20] Re: MOS 1.4.5 CLASSIC - Dziala! 2

@Andrzej Drozd, post #19

[#21] Re: MOS 1.4.5 CLASSIC - Dziala! 2

@Andrzej Drozd, post #18

oczywiście, korzysta z lame.library
wypróbuj - to bardzo dobry program
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem