[#1] Ambient Classic
Co muszę zrobić żeby overscan na Ambieńcie działał normalnie? tzn działa tylko w poziomie :S

Aha tego posta piszę właśnie z MorphOS 1.4.5 na A1200 :)
[#2] Re: Ambient Classic

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #1

Sprawdzałem teraz i u mnie wszędzie nie działa overscan przesówanie w pionie (mam zaznaczone w prefs Flags: Scroll Automatically) sprawdzałem teraz z FM i Visage(nie można oglądać dużych obrazków), jak ustawiłem rozdzielczość 640x400 (bo mam leciwy monitor, a chcę mieć więcej niż tylko 50-60Hz z BVizji) z rozmiarem 800x600 (tak jak mam pod AmigaOS 3.9) to nawet nie mogłem zmienić rozdzielczości bo przyciski były poza obszarem widocznym x400, dopiero .recycled ustawień na starym FM (3.0 b2.1) pomogło, bo ten nowy natywny to lipa zwiesiłem go już po niecałej minucie :(
[#3] Re: Ambient Classic

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #1

to chyba zależy od trybu jaki masz wybrany w screenmode.
co prawda to nie było na MOSie tylko na OS3.1 ale pamiętam że jednych
trybach można było szeroko rozszerzać w obu kierunkach a na innych np. w poziomie był duży zakres regulacji a w pione tylko odrobinke szło rozszerzyć.
[#4] Re: Ambient Classic

@R-Tea, post #3

Max Size w Ambient można ustawić 2048x4096 w Workbench AmigaOS chyba odrobinke więcej nie chce mi się teraz zmieniać systemu by sprawdzić, ale jest chyba 4096x16384 ;)

Ostatnia modyfikacja: 21.09.05 12:09
[#5] Re: Ambient Classic

@R-Tea, post #3

Uff jestem teraz pod AmigaOS 3.9 i w ScreenMode widzę, że max na karcie graficznej można dać 2048x4096 tak jak pod MorphOS na Ambieńcie bo to CGX, a na AGA w PAL tylko 16384x16384 NTSC 16368x16384 + AutoScroll
[#6] Re: Ambient Classic

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #5

Tia... nawet ChipRAMu Ci na to wystarczy...
[#7] Re: Ambient Classic - przesuwanie w pionie nie działa!

@Jacek Piszczek, post #6

FBlit + http://skolman-mws.w.interia.pl/mos/cgxaga_mos.exe

u Ciebie działa przesuwanie w pionie?
jest wersja RegTool po polsku albo rusku?
bo na pierwszym pytaniu się wywaliłem

Ostatnia modyfikacja: 22.09.05 00:55
[#8] Re: Ambient Classic - przesuwanie w pionie nie działa!

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

Kolega raczy żartować. FBlit nic nie pomoże, bo ekran wymaga odpowiedniej ilości pamięci na całą bitmapę w jednym chunku.

U mnie przesuwanie w pionie działa od kiedy dopisałem je do systemu :)

RegTool nie został przez nikogo przetłumaczony, aczkolwiek ma obsługę locali. Nie było zainteresowanych po prostu.
[#9] Re: Ambient Classic - przesuwanie w pionie nie działa!

@Jacek Piszczek, post #8

Tak ale tylko z patchem cgx-aga jest możliwe więcej niż 2048x4096 kiedyś sprawdze ile się wyciśnie max i może odpisze tutaj jak się wyciśnie

Tzn obecnie nie działa w tym publicznym Ambieńcie czy w ogóle w nowym systemie MorphOS? bo ludzie mylą pierwsze z drugim, że Ambient to MOS

Aha to dopisz jeszcze overscan - center i vcenter bo też nie działa i też nie można chować programów do górnego menu Ambienta :(

Można wyłączyć w okienkach np. Ram Disk: to wyświetlanie "Dirs x; bytes in x files"?

Szkoda, że nie ma po polsku, ale autorem przecież to ty jesteś tego RegToola to jak to ;)
[#10] Re: Ambient Classic - przesuwanie w pionie nie działa!

@Jacek Piszczek, post #8

A nie czasem to (intuition) cgxsystem się zajmuje tym przesuwaniem w pionie? Jak tak to teraz draggowanie powinno działać tzn do zrobienia prościej i będzie jak na AmigaOS 4 :D

[#11] Re: Ambient Classic - przesuwanie w pionie nie działa!

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #9

OK już wiem jak można chować programy do górnego menu - Exchange nawet dobry pomysł z tymi (na początek) możliwościami, wywołanie A+x rewelacja :) tylko szkoda, że to działa tylko na aktywnym desktopie, który nie może pracować jako backdrop :(

[#12] Re: Ambient Classic - przesuwanie w pionie nie działa!

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #9

Nie jestem związany z rozwojem Ambienta. Preferencje systemowe nie są związane z Ambientem.

Rzeczywiście jestem jednym z autorów RegToola, co nie znaczy, że mam czas bawić się w tłumaczenia dla kilku osób.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem