[#1] MOS PUP i A4000T
Miałem w końcu kilka dni wolnego aby pobawić się tym "cudownym" MOSemPUP
Ponieważ jestem chyba jedynym posiadaczem A4000T wypowiadającym się na PPA, który ma konfig odpowiedni do uruchomienia MOSa chciałem zapytać współautorów tego systemu zaglądających na PPA na temat zaobserwowanego u mnie dziwnego zachowania tego systemu (które mogły nie wystąpić na A1200).

Najważniejszą "fanaberią" jaką zaobserwowałem jest to, że MOS nie jest w stanie wystartować gdy jest podłączone jakieś urządzenie do więcej niż jednego kontrolera (konkretnie do czegoś innego poza standardowym scsi.device)
W moim przypadku sytuacja wygląda tak: mam 2 dyski SCSI podpięte do kontrolera na CyberStormPPC (wg dokumentacji obsługiwanego przez MOSa) i nagrywarkę IDE podpiętą do stanadrowego konrolera na płycie głównej.
W takiej konfiguracji MOS po resecie loadera nie chciał wystartować - migałą dioda power świadcząca o działaniu MOSa (usunąłem disableled z s-s) i świeciła się dioda dysku podłączona do kontrolera na CSPPC. Jest to objaw taki sam jak ktoś wcześniej opisał gdy jest coś podłączone do drugiego kanału kontrolera FastATA w A1200.
Po długim kombinowaniu doszedłem, że wszystkie urządzenia muszą być podłączone do jednego kontrolera:
- Wystartował z płyty i działał stabilnie gdy odłączyłem dyski (podłączony tylko CD-ROM) i komputer wystartowany z dyskietki z loaderem MOSa.
- Wystartował z płyty gdy dysk SCSI był podłączony do wbudowanego w A4000T kontorlera SCSI ponieważ go nie obsługuje i po starcie był efekt jw czyli był wykryty tylko CD-ROM.
- Wystartował też gdy całkowicie odłaczyłem dyski SCSI i podłączyłem dysk IDE razem z CD-ROMem do kontorolera IDE na płycie głównej - tu udało mi się wystartować system zarówno z płyty jak i dysku.
- Próbowałem też wystartować przy podłączonych urządzeniach tylko do CSPPC ale MOS nie startuje (myślałem, że to wina braku CD-ROMu, którego szuka przy starcie ale przy podłączeniu CD-ROMu SCSI również nie startował).

Jest to dosyć dziwne, kłopotliwe i powodujące spadek wydajności tego systemu jeżeli nie można go uzywać na dyskach SCSI z transferem 40MB/s i trzeba się ograniczać do starego IDE z 2.5MB/s

Może współautorzy lub inni siedzący w temacie będą mogli mi podpowiedzieć z czego wynika i jak można obejść ten problem uruchamiania się MOSa tylko ze scsi.device (tym bardziej, że wg dokumentacji kontroler na CSPPC jest obsługiwany).

Prosiłbym też o skierowanie informacji o tym "niedociągnięciu" do ludzi zajmujących się MOSemPUP (jeżeli oczywiście wogóle ktoś się nim zajmuje) to być może zostanie on wyeliminowany w kolejnym uaktualnieniu.

Kolejny problem jaki zaobserwowałem to problem z dzwiękiem: sporo programów podaje, że AHI jest zajęte i nie może uruchomić dzwięku - np znajdujący się w MOSie player KAYA czy oryginały gier Earth2140 i FeebleFiles.Czy jest na to jakieś rozwiązanie? (nie zmieniałem standardowych ustawień AHI z MOSaPUP)

Czy jest szansa na obsługę kontrolera SCSI znajdującego się na płycie A4000T ponieważ brak jego obsługi uniemożliwia korzystanie ze skanerów SCSI?
[#2] Re: MOS PUP i A4000T

@amigafan, post #1

pobaw sie reset levelami
zaznaczam ze inuticyjnie nie praktycznie to pisze

[#3] Re: MOS PUP i A4000T

@amigafan, post #1

W końcu (uzyskawszy odp na portalu MorphZone) udało mi się rozwiązać problem nie startowania MOSa gdy podłączone jest jakiekolwiek urządzenie do kontrolera SCSI na CSPPC
Piszę o tym tutaj gdyż nie jest to wspomniane NIGDZIE w dokumentacji a może ktoś jeszcze będzie chciał wystartować MOSa na A3000/4000.
Jeżeli ktoś ma podłączone jakiekolwiek dyski do kontrolera SCSI na CSPPC (być może dotyczy to również kontrolera SCSI na BPPC+) należy użyć module.com1.idehack zamiast standardowego.
W przeciwnym razie MOS się wiesza zaraz po wgraniu loadera MOSa i resecie (czarny ekran).

[#4] Re: MOS PUP i A4000T

@amigafan, post #3

No cóż walczę jak głupi już parę miesięcy, a tu trzeba DOKŁADNIE czytać forum. Na moje usprawiedliwienie mogę tylko powiedzieć, że wcześnie z inną pałerką nie musiałem robić takich szopek z podmianą module.com1.
Mimo, że minął ponad rok od tego wpisu amigafana, to i tak WIELKIE DZIĘKI!!!

[#5] Re: MOS PUP i A4000T

@amigafan, post #1

Ostatnia modyfikacja: 15.01.08 19:52
[#6] Re: MOS PUP i A4000T

@amigafan, post #1

Na mojej A4000D z CSPPC MOS wystartował od ręki w układzie HDD i 3 CD podpięte do kontrolera CSPPC + 2 HDD podpięte do standardowego IDE.
[#7] Re: MOS PUP i A4000T

@Daclaw, post #6

Tyle, że ja mam A4000T.
A może do odpalenia "od ręki" należy mieć w komputerze 3 napędy CD?

@Kitech
Cieszę się że komuś mogłem pomóc.
Właśnie dlatego to tutaj zamieściłem.
[#8] Re: MOS PUP i A4000T

@amigafan, post #7

Sir_Lucas ma A4000T tylko z Mosem który wystartował bez problemów :)

[#9] Re: MOS PUP i A4000T

@Drako^lM, post #8

Jasne. A kosmici podobno są zieloni :)
[#10] Re: MOS PUP i A4000T

@amigafan, post #9

Mos wystartował mi za 4 razem, ale tylko i wyłącznie z mojej winy. Przekombinowałem w S-S i U-S.
Od tamtej pory nie mam z nim żadnych problemów, działa pięknie.
Zresztą Tobie też jestem wdzięczny za pomoc przy SCSI.

Drako pisząc że nie było problemów ma rację. Jak Mos już wystartował to nie było i nie ma z nim problemów do tej pory. A Sputnik, Ambient i nowe MUI (czyli flagowe aplikacje) działają bez problemu na mojej A4000T.
OK

A tak z ciekawości zapytam, czy już udało Ci się naprawić A4000 ? I jaka była usterka?

[#11] Re: MOS PUP i A4000T

@Daclaw, post #6

Mnie też z 1,5 roku temu na A1200 wystartował od ręki (2 twarde dyski + CDROM + CDRW + ZIP), ale na innej pałerce!!!

[#12] Re: MOS PUP i A4000T

@Kitech, post #11

Ja też się trochę namęczyłem, żeby uruchomić MOSa PUP prawidłowo z standardowym kontrolerem w A1200 (module.com1.idehack pomogło), ale po włożeniu FastAty bez wzdlędu na urzyty moduł czy kombinację resetleveli nie można odpalić MOSa gdy są podłączone inne urządzenia na drugim kanale kontrolera (wiem że bez sterownika urządzenia na tym kanale są niewidoczne)!! Nie można w żaden sposób tego obejść!

Ostatnia modyfikacja: 03.02.08 12:35
[#13] Re: MOS PUP i A4000T

@BULI, post #12

Problem z urządzeniami na 2gim kanale fastaty jest w dokumentacji do release'u. RTFM.
[#14] Re: MOS PUP i A4000T

@Jacek Piszczek, post #13

RTFM

Sorry ale tego skrótu nie zanam.. Masz na myśli dokumentacje dołączona do MOS PUP (tego ostatniego)?
[#15] Re: MOS PUP i A4000T

@BULI, post #14

Read The Fucking Manual - moze niegrzecznie ale skutecznie:)

[#16] Re: MOS PUP i A4000T

@Fazior, post #15

No właśnie. Bo w tej dokumentacji nie ma słowa o tym że na drugim kanale nie można niczego podpinać bo się system nie uruchomi, a to że nie będą widoczne urządzenia na tym kanale jest chyba logiczne (nie ma aktywnego sterownika, nie ma drugiego kanału)!
Czyli ja odsiebie mogę dodać: RTFM&Q
[#17] Re: MOS PUP i A4000T

@BULI, post #16

MorphOSPowerUPCD:Docs/MorphOS.readme

Hardware that might work:
-------------------------
- Elbox FastATA - 1st channel only! original drivers do not work. no SPLIT
 mode support
[#18] Re: MOS PUP i A4000T

@BULI, post #12

problemu by nie bylo gdyby dalo sie podmienic na starcie przez extmodules scsi.device tak jak mozna to robic w mosie 0.4. pod os4 nie ma tego problemu.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem