Wątek zamknięty
[#1] OS4EMU & Libs
Czasami trzeba tez pograc. Ale ze lubie zaczynac
od dziwnych rzeczy, wiec zaczalem od gier przezna-
czonych dla AOS4.
Zainstalowalem instrallerem OS4EMU (oczywiscie jak
zwykle installer skaszanil S-S i niepotrzebnie dodal
przypisania dla user-startup, poniewaz znajduja sie
one w MOSSYS:S, no ale to pewnie instalkla z Pegaza,
gdzie natywne komendy dzialaja odrazu, a ja otrzy-
mywalem tylko "filed retutncode 10" ;)

Tak wiec waracajac...
Aby cokolwiek odpalic, potrzebna jest biblioteka
newlib.library. Czy sa jakies szanse aby ja zdobyc
nie kupujac AONE i AOS4? Moze jest jakis patch/zamiennik?
[#2] Re: OS4EMU & Libs

@Andrzej Drozd, post #1

Z tego co się orientuję to nie ma. Musisz kupić AmigaOS 4.0.
[#3] Re: OS4EMU & Libs

@Andrzej Drozd, post #1

newlib.library jest integralana czescia AmigaOS 4, jezeli wiec wejdziesz w jej posiadanie nie kupujac tego systemu okradasz tych wszystkich, ktorzy nad nim pracuja i go wspieraja

[#4] Re: OS4EMU & Libs

@amigowiec, post #3

Cześć SZAMAN :D
[#5] Re: OS4EMU & Libs

@amigowiec, post #3

za co właściwie odpowiada ta biblioteka? nazwa jest niewiele mówiąca.
[#6] Re: OS4EMU & Libs

@mailman, post #4

no kto jak kto, ale Andrzej na pewno nie ma zamiaru piracić OS4.
[#7] Re: OS4EMU & Libs

@R-Tea, post #5

to cos jak ixemul chyba.

tak wogole, czesc szaman:)

[#8] Re: OS4EMU & Libs

@R-Tea, post #5

To jest mniej więcej odpowiednik biblioteki libc kompilatora C, dostarczający większość funkcji z ANSI C oraz część standardu POSIX. Różnica jest taka, że libc jest linkowana z programem, newlib jest biblioteką współdzieloną.

[#9] Re: OS4EMU & Libs

@Andrzej Drozd, post #1

Podejrzewam ze niedlugo pojawi sie jakis odpowiedni newliba specjalnie dla os4emu. Newlib to w gruncie rzeczy to samo co mosowy libnix (tylko libnix jest linkowany do programu) wiec zrobienie czegos takiego nie powinno byc zbyt trudne. Dajcie tylko czasu itix'owi :)

Ostatnia modyfikacja: 04.10.05 14:16
[#10] Re: OS4EMU & Libs

@amigowiec, post #3

Tak???? a sprzedadza 1/1000 czesc tj. ta newlib.library ? Jesli nie to chyba jakis uczynny posiadacz AOS4 moglby ja podrzucic a nie prawic moraly.
[#11] Re: OS4EMU & Libs

@Andrzej Drozd, post #1

Czyżby niektórzy nabywcy i użytkownicy morphosa na pegazosach kupili swoje komputerki kierując się przy tym nadzieją na piracenie fragmentów AmigaOS 4 ?

Ciekawe, że akurat w naszym pięknym kraju to rozwiązanie programowo-sprzętowe jest tak rozpowszechnione?

Do tej pory wiele się mówiło o tym jacy to Polacy są biedni i nie mogą sobie pozwolić na zakup oprogramowania po oficjalnej cenie. Tym próbowali uzasadnić dużą skalę piractwa obecną w Polsce.

Ciekaw jestem jakie teraz pojawi się uzsadnienie dla owej "nadziei"? Przecież Pegasos też swoje kosztuje.
A może ktoś się odważy i powie o fantazji drzemiącej w niektórych przedstawicielach naszego narodu?
Będzie to na pewno brawurowe uzasadnienie.

[#12] Re: OS4EMU & Libs

@Andrzej Drozd, post #1

Czyżby niektórzy nabywcy i użytkownicy morphosa na pegazosach kupili swoje komputerki kierując się przy tym nadzieją na piracenie fragmentów AmigaOS 4 ?

Ciekawe, że akurat w naszym pięknym kraju to rozwiązanie programowo-sprzętowe jest tak rozpowszechnione?

Do tej pory wiele się mówiło o tym jacy to Polacy są biedni i nie mogą sobie pozwolić na zakup oprogramowania po oficjalnej cenie. Tym próbowali uzasadnić dużą skalę piractwa obecną w Polsce.

Ciekaw jestem jakie teraz pojawi się uzsadnienie dla owej "nadziei"? Przecież Pegasos też swoje kosztuje.
A może ktoś się odważy i powie o fantazji drzemiącej w niektórych przedstawicielach naszego narodu?
Będzie to na pewno brawurowe uzasadnienie.
[#13] Re: OS4EMU & Libs

@Piotr Zadora, post #12

Czyżby niektórzy nabywcy i użytkownicy morphosa na pegazosach kupili swoje komputerki

Zostaw Pegazowcow w spokoju!
To ja wredna Classicowca od jakiegos czasu probujaca
swych sil na MOS Classic, zadalem to pytanie.

A Ty bys sie nie draznil tylko wyslal newlib.library
z najnowszego updejtu AOS4. Zdaje sie ze (nie wiem
i tylko spekuluje) ze tylko tam jest ta biblioteka w
wymaganej wersji dla nowych gier, czyli v3.10+ ;)

PS. Oczywiscie do niczego nie namawiam.
[#14] Re: OS4EMU & Libs

@Andrzej Drozd, post #13

Spokojnie Andrzej ;)
Prędzej piekło zamarznie niż któryś z polskich posiadaczy OS4 odda choćby najmarniejszą mountlistę. Jak wiadomo, środowisko Prawdziwych Amigowców jest najmniej zapiraconym środowiskiem komputerowym w Polsce. Co innego my, spod znaku Motyla z Czarną Przepaską na Oku. ;)
Po tym co napisali znający się na rzeczy koledzy sądzę, że itix rzeczywiście w końcu napisze pod OS4Emu funkcjonalny zamiennik newlib.library.
Z ciekawych rzeczy chodzących na pewno pod OS4Emu (widziałem na Amimajówce!) jest emulator Sony Playstation - ciekawe jak pójdzie pod classikiem. Chyba nie wymaga 3d, bo o ile pamiętam, to Pegaz na którym to szło miał Radeona, a wtedy (maj) jeszcze nie było publicznych driverów 3d pod te karty.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem