[#1] padł mi pegasos (tzn chyba zasilacz)
jak w temacie, jutro piję z tego powodu na umór ale chciałbym kupic też jakis nowy zasilacz do pega wiec jaki radzicie (tzn ile wat?)
mam w pegu 2 kompakty, 2 dyski, tunertv, scsi
[#2] Re: padł mi pegasos (tzn chyba zasilacz)

@rzookol, post #1

jak nie podpinasz jeszcze monitora do tego zasilacza to naprawde spokojnie wystarczy do 200w najlepiej dobrej marki z zabezpieczeniami w razie zwarcia itd.
[#3] Re: padł mi pegasos (tzn chyba zasilacz)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

A jak podlaczam monitor to ile wat? A tak poza tym to jaki polecacie wentylator do zasilacza (chodzi o cichy)?
[#4] Re: padł mi pegasos (tzn chyba zasilacz)

@Arbuz, post #3

A jak podlaczam monitor to ile wat? A tak poza tym to jaki polecacie wentylator do zasilacza (chodzi o cichy)?

Podłączenie monitora nie ma znaczenia - on nie obciąża zasilacza.

Cichy wentylator to taki, który ma wolne obroty. Czyli warto kupić wentylator duży, który przy mniejszych obrotach zapewni ten sam przepływ powietrza co mniejszy przy wyższych. Dodatkowo można w szereg wrzucić parę diod aby jeszcze bardziej zwolnić obroty. Pegasos ma na tyle małe zużycie energii, że zasilaczowi i tak nie powinno to zaszkodzić. Przy czym zmniejszy to też ruch powietrza w obudowie.

[#5] Re: padł mi pegasos (tzn chyba zasilacz)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

A co to za jakieś herezje? Co ma monitor do zasilacza w komputerze? To nie ma absolutnie żadnego znaczenia ile wat ma zasilacz w kompie.

Do pegaza można podpiąć dowolny zasilacz ATX. Dosłownie dowolny, ze względu na śladowy pomór mocy (porównując z dzisiejszymi pecetami).

[#6] Re: padł mi pegasos (tzn chyba zasilacz)

@Kamul, post #4

no wlasnie zasilacz padł chyba dlatego że wiatraczek sie nie obracał ;)
tzn jak zaczęlo smierdziec z zasilacza a peg jeszcze działał to sie wiatraczek nie kręcił już
[#7] Re: padł mi pegasos (tzn chyba zasilacz)

@Arbuz, post #3

> A jak podlaczam monitor to ile wat?
w zaleznosci od poboru mocy monitora, ale nie polecam podpinac bezposrednio do tego samego zasilacza (jesli ma takie dodatkowe zlacze) bo traci sie moc i zywotnosc zasilacza, czy nawet stabilnosc calego systemu, lepiej bezposrednio do sieci monitor tak jak sam zasilacz

> A tak poza tym to jaki polecacie wentylator do zasilacza (chodzi o cichy)?
ja po kupieniu zasilacza 200w w firmie Amigo juz nastepnego dnia rozkrecilem zasilacz i odpialem zasilanie od (glosnego) duzego wentylatora i do dzis zasilacz dziala bezszelestnie z A1200 BPPC 128MB BVPPC FastATA 2 HD 2 CD Lan, poza tym wentylatorkiem 5V do PPC (straszne dziadostwo trzeba co jakis miesiac wlewac bezbarwny olej maszynowy by krecil i ciszej chodzil) na 040 mam jeszcze wentylatorek 12V i na BVPPC tez maly wentylatorek 12V, ktoremu podpialem zasilanie 5V by ciszej chodzil itd.

podpinalem tez stary monitor crt 15" do tego zasilacza i dzialalo wszystko razem stabilnie kilka dni, jednak odpialem bo szkoda zasilacza zwlaszcza ze dziala bez chlodzenia ;)

aha nie mam podpietego zasilania bezposrednio od zasilacza do floppa dla BVizji i jakims cudem sie nie wiesza MOS czy jak gram w Quake lub Wipeout 2097, a tyle bylo biadolenia o stabilnosci na amiga-pl 300w albo i lepiej, i w czym problem jak wszystko dziala stabilnie, a moze to UFO nie Amiga

Ostatnia modyfikacja: 06.10.05 23:02
[#8] Re: padł mi pegasos (tzn chyba zasilacz)

@MinisterQ, post #5

No wlasnie ciekawy jestem jak to jest z tym poborem mocy...

Mam UPS i do niego podłączone dwa komputery. Pierwszy komputer to Pegasos G4, 256MB, HDD, CD-RW, Radeon 9200. Drugi to AMD 3000+, 1GB RAM, DVD-RW, HDD, GeForceFX 6200. Do zasilacza Pegasosa jest podpięty monitor Compaq 22 cale do którego podłączone są oba sprzęty (ma dwa wejścia i przełącznik w wygodnym miejscu). Monitor działa nawet jak używam tylko peceta i Pegasos jest wyłączony. Ale nie o tym chciałem...

UPS ma taki program UPS Monitor, który pokazuje obciażenie UPSa. Jak jest włączony monitor i pecet to pokazuje 22%. Jak włączę jeszcze Pegasosa to pokazuje 38%. To znaczy, że Pegasos zjada 16%? To przecież jest mniej więcej tyle co pecet. Ten krowiasty monitor pewnie zjada sporo więc sam pecet może nawet mniej niż 16%. No to jak to jest z tym niby oszczędnym PegasosemPPC? Ja tu za bardzo nie widzę różnicy między nim a w miarę dzisiejszym pecetem.

[#9] Re: padł mi pegasos (tzn chyba zasilacz)

@rzookol, post #6

no to zamiast chldzic zasilacz to jeszcze go podgrzewal , wiesz jak mi sie ten wiatraczek do ppc czasami (zatarl) nie krecil to momentalnie nie mozna bylo nawet dotknac tego coolera bppc taki jest goracy, a jak go wogole odepne z zasilania i nie uzywam w systemie ppc to nie ma nawet 50 stopni (bardziej 2 oscylatory po 60 grzeja), chlodzi jedynie ten 12V na 040 klasa :)
[#10] Re: padł mi pegasos (tzn chyba zasilacz)

@rzookol, post #6

no wlasnie zasilacz padł chyba dlatego że wiatraczek sie nie obracał

Ale ja nie pisałem, żeby się pozbyć wiatraka. :) Chociaż w przypadku tych najmocniejszych zasilaczy (gdzie radiator jest pewnie stosunkowo duży) i Pegasosa G3, kto wie, czy i to nie jest możliwe. Ale to tylko takie gdybanie...
[#11] Re: padł mi pegasos (tzn chyba zasilacz)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

ale nie polecam podpinac bezposrednio do tego samego zasilacza (jesli ma takie dodatkowe zlacze) bo traci sie moc i zywotnosc zasilacza, czy nawet stabilnosc calego systemu, lepiej bezposrednio do sieci monitor tak jak sam zasilacz

No chłopie co Ty za głupoty opowiadasz?
Rozkręcałeś kiedykolwiek jakiś zasilacz od kompa, i widziałeś jak to w srodku jest połączone?

[#12] Re: padł mi pegasos (tzn chyba zasilacz)

@MinisterQ, post #11

Tak, no pisalem, że rozkręciłem aby odpiąć zasilanie od wiatraka, i to nie są głupoty bo jak miałem podpięty jeszcze monitor do tego samego zasilacza co całą reszte to zasilacz był dużo cieplejszy.

Ja mam zasilacz 200W już dość stary, może teraz robią takie, że w środku napięcie do tego gniazda gdzie się monitor podpina idzie bezpośrednio z sieci prądu po tym kablu co do płyty zasilacza.

Ostatnia modyfikacja: 07.10.05 00:52
[#13] Re: padł mi pegasos (tzn chyba zasilacz)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #12

A w tym Twoim to jak szły kable? Przez grzałkę?

Ostatnia modyfikacja: 07.10.05 02:02
[#14] Re: padł mi pegasos (tzn chyba zasilacz)

@MinisterQ, post #13

Ta przez grzałkę Tak jak napisałem ;)

PS. A przy okazji najlepiej to byś doradził cosik Rzookolowi
[#15] Re: padł mi pegasos (tzn chyba zasilacz)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

Podlaczenie do flopa, jeśli nie masz bvision nie jest konieczne przy
nowszych kartach PPC, pierwsza seria była bardziej czuła na to i
raczej wymagała... U mnie jeśli systemu nadto nie obciążałem nawet z
bvision nie musiało być to podłączone.... Ale wszystko zależy od tego
jaką płytę do a1200 masz i jaką masz powerkę.

[#16] Re: padł mi pegasos (tzn chyba zasilacz)

@Arbuz, post #3

sorry źle wcześniej napisałem bo nie ma znaczenia czy jest podłączony monitor, tylko się zastanawiam czemu obudowa zasilacza była gorąca jak miałem podłączony monitor do zasilacza obczaje jutro ;)
[#17] Re: padł mi pegasos (tzn chyba zasilacz)

@MDW, post #8

Najlepiej kupić sobie takie urządzonko, które mierzy pobór prądu przez podłączone do niego urządzenie. Wtedy od razu zobaczysz jakie bzdury potrafi pokazywać taki UPS.
[#18] Re: padł mi pegasos (tzn chyba zasilacz)

@MDW, post #8

Sam jestem bardzo ciekaw ile taki pegaz mocy zjada. Chyba w końcu wezmę i zmierzę :) Co do zasilacza u mnie, to PegII G4 1 GHz 256 MB HDD Seagate Barracuda 40 GB, DVD, VoodooIII 2000 chodzi na takim małym (połowa rozmiarów zwykłego) zasilaczu ATX (chyba 200 W) w obudowie slim tower. Nic się nie grzeje, sprzet chodzi bardzo stabilnie, a co najważniejsze - cicho.
[#19] Re: padî mi pegasos (tzn chyba zasilacz)

@MDW, post #8

Ja zmierzylem. :) Tylko nie pamietam wynikow, ale za to pamietam ceny i z tego mozna pobor mocy obliczyc. Kupilismy taki zwykly licznik jak na scianie za 35zl (oczywiscie nieatestowany) i podlaczalismy kolejno kilka kopmuterow. Oto wyniki:

Pegasos1 G3, 256 RAM, R7500, 1 Dysk, 2xCD - 10zl miesieczne,
Siemens Scenic P3 733, 512 RAM, 1 Dysk, 2xLAN (to serwer, wiec zintegorwany gfx wystarcza) - 15zl miesiecznie
PC noname Celeron 2.5Ghz, 1GB RAM, 1 Dysk, jakis S3 pod PCI, 3xLAN (tez serwer) - 35zl miesiecznie

Dodam jeszcze, ze monitor w stanie czuwania (przynajmniej moj) bierze troche energii. Tak samo UPS do ktorego NIC nie jest podlaczone i jest tylko wlaczony bierze jakies 5zl miesiecznie.
3xSwitch 5 port i jakis AP Planeta 22Mbit - 5zl miesiecznie

Jeszcze sie zabieramy za pomiary P4 3Ghz z R XT550 i 2GB RAM. Ale to jak sie bedzie nam chcialo licznik z piwnicy przytazczyc.

Aha, ceny podane sa za caly miesiac uzywania komputera bez wylaczania. Nie sa to super dokladnie wyniki, ale zawsze cos. Prad u mnie jest po 40gr za kW...
[#20] Re: padî mi pegasos (tzn chyba zasilacz)

@mcbarlo, post #19

No to nietrudno wyliczyć, że Twój Pegaz pobiera średnio 34,7 W mocy. Czyli rzeczywiście niewiele :)
[#21] Re: padî mi pegasos (tzn chyba zasilacz)

@mcbarlo, post #19

Bardzo obrazowe porownanie. Cos takiego duzo bardziej przemawia do takich elektrycznych ignorantow jak ja. Dzieki! :) Wynika z tego, ze ten program dolaczany do UPSa mozna sobie wsadzic w... między bajki, bo pokazuje glupoty zupelne.
[#22] Re: padł mi pegasos (tzn chyba zasilacz)

@rzookol, post #1

Jeśli 2 HDDeki (2,5 czy 3,5''?) i 2 CDeki to przy starcie systemu (gdy sie to wszystko zaczyna kręcić) jest pewne dość spore obciążenie zasilacza, niemniej 200W powinien wystarczyć w zupełności...w końcu to nie piecyk i nie ma procka zjadającego połowę mocy zasilacza ;]
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem