[#1] Wersja OF
W jaki sposób mozna sie dowiedziec jaką wersje OF posiadam Pegasos2 ?
Podczas uruchamiania nie pokazuje sie zadna informacja na ten temat.
Ktora wersja OF jest najnowsza?

Ostatnia modyfikacja: 13.10.05 00:46
[#2] Re: Wersja OF

@Norbert, post #1

hmm podczas bootu pokazuje sie wersja of;>
po prawej stronie AFAIK

[#3] Re: Wersja OF

@AmiChris, post #2

Nie zawsze. Mam Pegaza z eFunzinu i w OF nie ma wersji. Dopiero zainstalowalem wersje z pazdziernika 2004 roku i tam jest wersja.
[#4] Re: Wersja OF

@AmiChris, post #2

Jakby było to bym nie zadawal pytanie !!!!!
Tez mam Pega z efunzine i nie ma podanej wersji.
Wiec ponawiam pytanie.
Jak dowiedziec sie jaka to wersja OF?

ps.
Skad dorwac najnowszą dla P2. Moze ktos podesle na maila lub poda linka
[#5] Re: Wersja OF

@Norbert, post #4

Może stąd: http://www.bplan-gmbh.de/update05042004_e.html
NIe wiem czy ta wersja jest najnowsza, ale na stronie bPlanu nowszej nie widać.
Mam przy okazji pytanie - co takiego jest w tym nowym OFie, że warto go instalować?
Coś słyszałem, że są jakieś problemy, czy to prawda?
[#6] Re: Wersja OF

@stony, post #5

Na stronie bplanu nie ma najnowszego dostępnego dla ludzi OF.

[#7] Re: Wersja OF

@Norbert, post #4

Przeglądnij polecenia jakie możesz wykonywać z poziomu OF. Może jest wśród nich taka, która wyświetla aktualnie używaną wersję.

[#8] Re: Wersja OF

@grxmrx, post #7

Posprawdzalem, te najbardziej prawdopodobne polecenia, ale żadnego efektu.
Nadal nie wiem jaka to wersja
[#9] Re: Wersja OF

@Norbert, post #8

To sie tyczy makowego OpenFirmware, ale kazdy firmware zgodny ze standardem powinien miec to zaimplementowane (nie chce mi sie wlaczac maszyny zeby sprawdzic):

Q: How do I determine the version of Open Firmware in my machine?
A: The "/openprom" node describes the implementation of Open Firmware in the machine. The "model" property of this node describes the manufacturer and revision level of firmware. Note that this property is a manufacturer-dependant string. See IEEE Std 175-1994, pg. 160, "model" for details.
There are several ways to find out the version of Open Firmware in your machine:
[...]
In the Open Firmware device-tree the node /openprom describes the implementation of Open Firmware. Type "dev /openprom .properties" at the OFUI command prompt. The model property in this node describes the revision level of firmware. See IEEE Std 1275-1994, section 3.5 "Standard system nodes" for a full description.
[...]

[#10] Re: Wersja OF

@stony, post #5

Najnowsza jaka mam jest z 10.04.2004 r. Gdzies w archiwach njusow ppa jest link.
[#11] Re: Wersja OF (Pegasos 2)

@Arbuz, post #10

Nie pamiętam żeby PPA informowało o tej aktualizacji, choć jest to możliwe (ale nie znalazłem o tym newsa więc raczej nie).

Na Amiga-news.de i MorphZone była wzmianka.

http://www.amiga-news.de/en/news/AN-2005-01-00159-EN.html
http://www.morphzone.org/modules/newbb_plus/viewtopic.php?topic_id=3256&forum=11

Jeśli chodzi o wersję tej "najnowszej" (mam ją zainstalowaną bo aktualizowałem jakiś czas temu ze starszej) to jak można wyczytać jest to version 1.2 (20040810xxxx). Oczywiście jest to OF dla Pegasosa 2.

[#12] Re: Wersja OF

@Norbert, post #4

ok,ok a moglbys rzucic schotem jak mozesz
tak z ciekawosci prosze :)
w ostatecznosci zadzwon do efunzine i zapytaj sie

[#13] Re: Wersja OF

@AmiChris, post #12

"Szota" juz nie bedzie, bo podmienilem OF, dzieki uprzejmości Sławka, ktory mi go podeslal
[#14] Re: Wersja OF

@Norbert, post #8

jesli to jeszcze komus potrzebne wersje of sprawdza sie poleceniami:
cd /openprom
.properties
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem