[#1] Kilka pytanek
Jestem świeżo upieczonym użytkownikem Pegaza, no i mam kilka pytanek:
1. Co zrobić aby było więcej ikonek defaultowych (Deficons z AOS3.9 niedziałają)
2. Czy jest jakiś dobry, wygodny rozpakowywacz pod MOSa? (UnARC niedziała) Na razie Shell Rulez!
3. Kopier ikonek (wszystkie które mam nie robią tego do czego zostsały stworzone) I znowu Shell :D
4. Gdy odpalę Voyagera, wybiorę Open, pokaże się requester i go sobie po przesuwaw to widzę zamiast strony jakąś kaszankę (Nic wielkiego, ale za to jakże nieprzyjemne wrażenia estetyczne ;) )
5. Dźwięk w Foundation Gold jest trochę dziwny (pierdzi)
6. DOPUS 4 zacina się i wiesza cały system gdy ustawie go aby wyświetlał się na Workbenchu. (Da się coś z tym zrobić? Może jest jakiś dobry filemanager pod MOSa, który da się odpalić na ekranie publicznym?
7. Czy te emblematy dodawane do Pegaza to są nalepki, czy kalkomanie? (Próbowałem nakleić ale ani normalnie ani z wodą się niedało. Nalepiłem logo AMIGA - na desktopie niebyło na to miejsca :) )
8. No i to chyba na tyle moich "problemów" z Pegazikiem. Oprócz tego jest śliczniutki i pięknie lata :D

PPC Rulez!

[#2] Re: Kilka pytanek

@Korni, post #1

1: aktualnie w ambiencie ikonki defaultowe sa wybierane na podstawie rozszerzenia. wiec def_jpg.info bedzie dla plikow .jpg. za jakis czas sie to zmieni. aktualnie dziala konfiguracja typow plikow i akcji dla nich. nie ma jeszcze wyboru ikony dla konkretnego typu.

2: slyszalem ze voodoox dziala. ewentualnie magella:)

3: co to jest 'kopier ikonek'?

6: magellan:)
[#3] Re: Kilka pytanek

@Korni, post #1

po piersze to gratuluje a po drugie:

1: uzupełniając - dla dysków jest format:
def_CD0disk.info
def_Ramdisk.info etc.

2: korzystam z voodooX i działa spoko

6: od 92 roku jestem wierny serii filemaster :),
(wersja z 7.05.09, inne są jakieś lewe) do tego nowy ambient (gdzie można ogladac pliki w formie listy i tworzyć mimetypy)

poszukaj mosowego scouta (przydaje się jak task nie chce współpracować poprawnie) i mosowej wersji snoopdosa czyli snoopium
[#4] Re: Kilka pytanek

@Korni, post #1

Korni napisał(a):

> 2. Czy jest jakiś dobry, wygodny rozpakowywacz pod MOSa? (UnARC
> niedziała) Na razie Shell Rulez!

Voodoo-X chociażby.

> 3. Kopier ikonek (wszystkie które mam nie robią tego do czego
> zostsały stworzone) I znowu Shell :D

W Ambiencie wystarczy wyświetlić oknno informacyjne danej ikonki i przeciągnąć wybraną ikonkę na miejsce, w którym jest ona wyświetlana w tym okienku. Musisz mieć jednak wersję Ambienta, która jest dostępna na stronie Ambienta.

> 4. Gdy odpalę Voyagera, wybiorę Open, pokaże się requester i go
> sobie po przesuwaw to widzę zamiast strony jakąś kaszankę (Nic
> wielkiego, ale za to jakże nieprzyjemne wrażenia estetyczne ;)

Nigdy nie używałem Voyagera bo zawsze wiedziałem, że nie warto się do niego przyzwyczajać (a aktualnie już nikt go nie rozwija i nie ma widoków ku temu żeby coś się w tym temacie zmieniło).

> 5. Dźwięk w Foundation Gold jest trochę dziwny (pierdzi)

Nie mogę obiecać, że sprawdze, ale mam grę choć nigdy jej jeszcze na MorphOS-ie nie instalowałem.

> 6. DOPUS 4 zacina się i wiesza cały system gdy ustawie go aby
> wyświetlał się na Workbenchu. (Da się coś z tym zrobić? Może
> jest jakiś dobry filemanager pod MOSa, który da się odpalić na
> ekranie publicznym?

Da się, ja używam DOpusa4 na ekranie publicznym i nic się nie wiesza. Podaj jakiej używasz wersji.

> 7. Czy te emblematy dodawane do Pegaza to są nalepki, czy
> kalkomanie? (Próbowałem nakleić ale ani normalnie ani z wodą
> się niedało. Nalepiłem logo AMIGA - na desktopie niebyło na to
> miejsca :) )

Cóż, naklejki nigdy nie były specjalnością Genesi ;)

[#5] Re: Kilka pytanek

@Korni, post #1

3.mysle ze to CopyIcon bedzie w sam raz. znajdziesz na ppa:)
5. u mnie foundation zawiesza sie po kilku minutach gry, ale dzwiek jest ok.
7.a gdzie takie cos dawali?
[#6] Re: Kilka pytanek

@Korni, post #1

2. Czy jest jakiś dobry, wygodny rozpakowywacz pod MOSa? (UnARC niedziała) Na razie Shell Rulez!

XAD i XFD. Oprocz Voodoo-Xa jako GUI mozna uzyc Diropusa4 z parametrami -X -x (lub zalacznym w ikonie forcexad i forcexfd). Do archiwum wchodzi sie tak jak do katalogu. Nie dziala w tym przypadku najnowszy RAR i trzeba uzyc unrara w najnowszej wersji.

6. DOPUS 4 zacina się i wiesza cały system gdy ustawie go aby wyświetlał się na Workbenchu. (Da się coś z tym zrobić? Może jest jakiś dobry filemanager pod MOSa, który da się odpalić na ekranie publicznym?

Uzyj natywnej wersji. Najnowsze sa tylko pod 68k. Ale swojego czasu na Yahoo widzialem wersje pod MOSa. Jak znajde swoje haslo, to tez sobie musze sciagnac i wyprobowac, poniewaz Dopus4 68k na MOS PUP, takze nie nalezy do stabilnych.
Ale jeszcze jest pewna sprawa - ktorej wersji uzywasz?
[#7] Re: Kilka pytanek

@Korni, post #1

co do pytania 4 to zacznij sie przyzwyczajac do takich efektow to nie wina voyagera
ale mosa bo nie ma w nim trybu smartrefresh

a w temacie opusa 4 to wszystko zalezy od wersji
poprobuj tylko przy instalacji kolejnych wersji
trzymaj pliki pomocnicze tj dopusrt,dopus.library etc
w katalogu z opusem,poprostu nie wrzucaj ich do sys:

wystarczy zrobic przypis
assig DOpus:

pozdro

[#8] Re: Kilka pytanek

@rzookol, post #3

> (wersja z 7.05.09,

Ja mam chyba ta sama 3.0 ß 2.1 (07.05.95)
i zastanawiam sie, ze cos jest nie tak,
bo pod mosem brakuje zera w dacie,
tzn. emulacja 68k ma jakis blad?

[#9] Re: Kilka pytanek

@AmiChris, post #7

bo to wina aplikacji ktore nawet ASLki nie umieja ubslugiwac. albo tak jak jam blokuja caly program na czas komunikacji z serwerem.
[#10] Re: Kilka pytanek

@Korni, post #1

3. CopyIcon ( http://www.ppa.pl/artykuly/artykul.php?idd=2&ids=27&id=318 ). Wprawdzie nie wiem czy i jak dziala z nowym Ambientem, ale mozesz sprobowac. W razie jakichs bledow daj mi znac.
[#11] Re: Kilka pytanek

@mcbarlo, post #10

Podziękowania wszystkim za pomoc. Odnośnie DOpusa to już nie pamiętam jaka to wersja, chyba 4.coś, w każdym razie ta ogólnodostępna, ściągnąłem z Aminetu i niepatchowałem, widziwiałem itp.

Co się tyczy "nalepek" to takowe znajdowały się w pudełku wraz z Pegazem.

Mam gdzieś tego Filemastera, zaraz go wypróbuje :)

Wkrótce ma mi "dojść" zapomniana przez sprzedającego (Hi Grzegorz!) instrukcja oraz płyta z softem działającym pod MOSem.

[#12] Re: Kilka pytanek

@Korni, post #11

U mnie Dopus4 jest w wersji 4.16 a dopus.library 22.18. Pobrałem z tego co pamiętam archiwum nie z Aminetu a ze strony dopus.free.fr

[#13] Re: Kilka pytanek

@Korni, post #11

Odnośnie DOpusa to już nie pamiętam jaka to wersja, chyba 4.coś, w każdym razie ta ogólnodostępna, ściągnąłem z Aminetu

No to juz wiadomo dlaczego. Starego dziadostwa z przed 4 lat w wersji 4.16 nie warto uzywac.
Ostatnia wersja to 4.17pre21 (z nazwa pre20 (poprawka jest tylko w dopus.library)). Jak chcesz to podesle :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem