[#1] Instalacja i upgrade MOSa.
Temat był już odgrzewany, ale myślę, że warto powtórzyć, szczególnie po wydaniu nowszego MOSa.
Doszły pewne elementy, których próżno szukać w starszych wersjach...

Chcę "od początku" zainstalować MOSa. Zastanawiam się, czy instalować pokolei MOSa 1.4.2, 1.4.4, 1.4.5 potem biblioteki itd...

Chciałbym poznać Wasze doświadczenia podczas instalowania. Jakie fixy, biblioteki, elementy MUI, programiki ułatwiające pracę z MOSem warto zainstalować.

[#2] Re: Instalacja i upgrade MOSa.

@noowy, post #1

Kolejne wersje MorphOS-a to właściwie nowe ISO przeznaczone do instalacji a nie aktualizacji poprzednich wersji. Dlatego polecam zainstalować od razu MorphOS-a 1.4.5.

A co zainstalować dodatkowego? Na pewno installer:
http://www.aminet.net/search.php?query=installer-43

Co do reszty to kiedyś napisałem taki mały FAQ:
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=4&i=2762&t=2762

Jednak nie wiem czy fix do drukowania jest nadal potrzebny, a zamiennik schowka (clipboard) też nie wiem czy jest jeszcze potrzebny.

[#3] Re: Instalacja i upgrade MOSa.

@noowy, post #1

Ja ostatnio robiac sobie porzadek w sys:
zainstalowalem na czysto 1.4.2 a potem 1.4.5
nastepnie 3D i mui 4...i mam system stabilny jak skala :)

ofcoz doinstalowalem rozne klasy,libsy etc z aos 3,polecam ci taki sposob jak dobrze to zrobisz to masz nieiweszajacy sie system poprostu ;)

[#4] Re: Instalacja i upgrade MOSa.

@AmiChris, post #3

A po co instalować 1.4.2? Przecież ISO z 1.4.5 jest kompletne i można je zainstalować od zera. Jedyna rzecz "ciekawa" w 1.4.2 to Voyager.

[#5] Re: Instalacja i upgrade MOSa.

@Marek Szyprowski, post #4

Wydaje mi się, że oprócz Voyagera brakuje też innych programów w nowszych od 1.4.2 wydaniach MOSa, dlatego ja również instaluję na początek 1.4.2, o później aktualizuję do 1.4.5.
[#6] Re: Instalacja i upgrade MOSa.

@lord_spider, post #5

to jak czesto ty tego mosa przeinstalowujesz?
[#7] Re: Instalacja i upgrade MOSa.

@lord_spider, post #5

Polecam przeczytać SYS:MorphOS.readme z MOSa 1.4.5
Zniknął Voyager i wszystkie jego biblioteki oraz klasy MUI.
Nie ma też kalkulatora, który nie potafił liczyć.

[#8] Re: Instalacja i upgrade MOSa.

@grxmrx, post #2

W MOS 1.4.5 jest nowszy clipboard.device. Fix do drukowania również nie jest potrzebny, gdyż jest już w systemie.
Dobrze natomiast jest zainstalować nową ixemul.library (dostępna na stronie MUICONa) oraz poprawioną komendę "mount" (adres gdzieś na morphos-news.de)

[#9] Re: Instalacja i upgrade MOSa.

@Marek Szyprowski, post #7

kalkulator potrafil liczyc, tylko mial dosyc specyficzna obsluge ;)
[#10] Re: Instalacja i upgrade MOSa.

@nelson, post #9

kalkulator potrafil liczyc, tylko mial dosyc specyficzna obsluge

Czy to chodzilo o ten kalkulator ktory niezadobrze radzil sobie z liczeniem, ale za to mial zegarek i potrafil odtwarzac jakies moduly oraz obrazki?
[#11] Re: Instalacja i upgrade MOSa.

@Andrzej Drozd, post #10

Nie chodzilo o kalkulator ktory liczyl random

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem