Ponieważ już się w zasadzie zdecydowałem na Pegaza, a nigdy wcześniej nie posiadałem Amigi i doniesienia netowe też śledzę od niedawna, więc mam parę pytań:
Karta Graficzna:
1) Który układ Radeon wybrać, tak by był to najlepszy wybór jeśli chodzi o możliwości w stosunku do ceny(wiadomo że Amigowy soft wykożystuje tylko cześć możliwości "Radków", więc po co przepłacać?). Jak rozumiem, nowsze Radeony(800XT jako przykład) nie są supportowane. A czy 9800 ma sterowniki?
2)Jak jest z All-in-Wonder? Czy warto dołożyć trochę kasy i kupić taką kartę(chodzi mi o to, czy są sterowniki - teraz lub w najbliszej przyszłości)?
3)Czy "udawany" AGP na płycie PII stanowi jakiś problem(tzn. czy powinienem na to uważać przy doborze karty)?
4)Co z Catayst A.I.? Nowsze Radeony bez tego są słabe, ale nie wiem czy starsze to miały i czy to (jeśli miały) jest im do czegoś potrzebne...
Karta Muzyczna:
1)To w zasadzie mnie mniej interesuje(bo ja się muzyką zajmuje, już tylko hobbistycznie - nawet chyba sprzedam wiosło), ale może uda mi się przekonać kumpla muzyka... Czy, a jeśli tak to jakie, działają profesjonalne karty muzyczne? Czy np. E-mu 1212m jest supportowana?
Obudowa:
1)Przy założeniu, że mam tylko jeden dysk 80GB, nagrywarkę DVD, GFX Radeon 9800(lub inny - w zależności co mi tu poradzicie) i 512MB Ramu, jakiej mocy zasilacza potrzebuję?(albo, jeśli nie chce się wam liczyć za mnie: ile prądu potrzebuje sama płyta PII?)
2)Czy umiejscowienie wyjść układu muzycznego nie stanowi problemu, przy montowaniu płyty Pegasos II(zwykle, te układy są najbardziej po prawej, a tu jest zupełnie na odwrót)? A co z innymi portami?
3)Czy panel przedni w obudowach ATX, jest supportowany przez PII(tzn. czy zgadzają się piny i w związku z tym można podłączać np. USB z przodu)?
Płyta główna i processor:
1)Czy ktoś stwierdził problemy z modułami DDR? Jeśli tak, to jakich producentów i jakie moduły nie działają? Czy też może działają wszystkie?
2)Czy są na płycie czujniki temperatury? Jeśli nie, czy można takie podłączyć? Czy PII supportuje możliwość sterowania prądkością obrotową wiatraków?
3)Co jest z kartą procesorową? Czy naprawdę można ją wymieniać? Jeśli tak, to gdzie można takie kupić?
4)Czy można (programowo) sterować napięciem procesora i czy można sterować częstotliwością jego pracy(bezzworkowo)?
5)Czy można dokupić wiatraki do procesora? Czy pasują któreś od procesorów "PC-towych"? Jeśli tak to które? No i czy można kupić pasujące bloki wodne na procesor, do popularnych układów chłodzenia wodnego? Pytam o oba procki(G3 i G4), bo jeszcze nie wiem, na jaki zestaw będzie mnie stać...
Nie będe ukrywał(bo po co?), że te pytania zmieżają do określenia możliwości overclockingu Pegaza... Aha, jeszcze jedno(bo mi właśnie czujnik napięcia na płycie przypomniał... Pierdolona płyta!):
6)Czy napięcie na płycie jest stabilizowane?
System:
1)Jakie są (realnie) szanse na AmigaOS4 na Pegazie?
2)Co jest z systemowym stackiem TCP/IP(Jako że nie posiadałem nigdy Amigi, nie mam żadnego, a po wykosztowaniu się na Pega na płatny soft pewnie - przez jakiś czas - nie będzie mnie stać, a kraść też bym nie chciał... Jakiś freeware'owy jest może?)?
3)O przeglądarce już słyszałem, ale co jest z Java? Czy w ogóle są prowadzone w tym temacie jakieś prace(np.: w ramach Blackdown, albo SableVM[to ponoć najłatwiejszy do przenoszenia projekt, bo napisany w czystym C - tylko nie wiem, jak układają się jego aktualne losy...])?
4) Jaki jest poziom zaawansowania prac nad OpenOffice.org?
5)Co mnie, jako użytkownika Windows, może zaskoczyć w MorphOS? Na co powinnienem zwrócić szczególną uwagę, by uniknąć problemów?
(Wiem, wiem...;) No ale może znajdzie się ktoś kto używa obu systemów i zechce się ze mną podzielić uwagami)
6)Jakiego programu(i/lub gry) używać do "szpanowania"(tzn. czym mam "odpadać szczęki" moim Wintelowym znajomym;>)?
Dobra, to w zasadzie tyle... Jak sobie jeszcze coś przypomnę, o co chciałem spytać, to napiszę, a narazie czekam na odpowiedzi.
Wszystkim, któży zdecydują się na nie odpowiedzieć, z góry dziękuję. A tych, którzy się nie zdecydowali, proszę o zmianę decyzji.;D A poważnie, to ja naprawdę potrzebuję znać odpowiedzi na te pytania, więc bardzo was proszę!