[#1] USB w PeguII
Zapragnałem podłączyć sobie pendrive'a do mojej nowej Amisi. Podłączam i nic... Myślę... może port do którego podłączyłem nie jest aktywny gdyż jest to trzeci port na płycie głównej. No nic podłączam z tyłu, zaświeciło się :D patrze na ekran i nic... Instaluje FAT95, ręcznie (może jest jakaś specjalna wersja MOSowa?). Ustawiam ścieżke dostępu do FAT95. Nadal nic. Pendrive'a wykrywa poprawnie jako Kingstona i ładnie pisze o nim różne dane. Pen jest w FAT oczywiście. W prefsach usb widać jakieś błedy gdy podłączam Pena. To tyle.

A teraz - kto mi pomoże?

[#2] Re: USB w PeguII

@Korni, post #1

Po zainstalowaniu FAT95 musisz tylko w ustawieniach USB kazać MassStorage używać właśnie tego filesystemu. Czasami trzeba poeksperymentować z innymi ustawieniami (poszperaj w archiwum, już były dyskusje na ten temat)
Ja miałem problemy po podpięciu MP3Playera - okazało się, że Poseidon go nie obsługuje, założyłem myszkę - też nie działa, już myślałem że mam uszkodzonego Pagaza... potem się okazało, że miałem pecha - dwa pierwsze urządzenia i akurat one nie działają, potem już nie trafiłem na nie współpracujące urządzenia. Sprawdź inny model (jak już wszysko sprawdzisz).
[#3] Re: USB w PeguII

@wali7, post #2

Acha. wspomne tylko że installerem nie było możliwe zainstalowanie Fata więc instalowałem właśnie ręcznie.

[#4] Re: USB w PeguII

@Korni, post #3

Tam nie ma co instalować, wystarczy wrzucić FAT95 do L:. Jakie komunikaty wypisuje Ci Poseidon po podłączeniu do pegaza?
[#5] Re: USB w PeguII

@Korni, post #1

Czasami pomaga uruchomienie MOSa jeszcze raz, wtedy nie ma błedów.
Jaką masz wersje massstorage.class?
[#6] Re: USB w PeguII

@Norbert, post #5

Ustawiłem CMD6->CMD10 czy tak jakoś i teraz pen działa. Tylko co zrobić aby ikonka pena pojawiła się na blacie? Próbowałem z def_UMSD i nic :(

P.S: Mam już MOSa 1.4.5 :D Jutro będzie Radeon9000 :D

[#7] Re: USB w PeguII

@Korni, post #6

Ja bym spróbował nazwać np. tak: def_UMSDdisk.info .
Pozdr.
[#8] Re: USB w PeguII

@deez, post #7

To też próbowałem...
... i klops.

[#9] Re: USB w PeguII

@Korni, post #8

Hmm, a jak się nazywa urządzenie (czyli w tym przypadku Twoj pendrive) po wykryciu w systemie? Co masz ustawione w prefsach USB dla masstorage.class, dokładnie chodzi mi o ramkę nazwaną FAT Prefs, a w niej DOSName: ? U mnie jest to UMSD. Aha, u mnie ikonka ładnie pokazuje sie zaraz po wykryciu urządzenia USB.
Pozdr.
[#10] Re: USB w PeguII

@deez, post #9

u mnie jest tak samo - też UMSD:, poza przegraniem FAT95 do L: i wskazaniem go w preferencjach USB nie muisałem nic robić. ikonka też się pokazuje bez problemów na Ambiencie.
może masz niekompatybilny pendrive? u mnie nie działa z MP3 playerem.
[#11] Re: USB w PeguII

@wali7, post #10

widocznie mam jakiś niekompatybilny. Buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu! !@!$@!@ RQRFW#ASC!!~!!!

[#12] Re: USB w PeguII

@Korni, post #11

Jaki to model Kingstona? Testowałem kiedyś na A1200 + SpiderII pożyczonego Kingstona DataTraveler 128mb usb2.0 i chodził piękinie.

Teraz na nowej AmiPegi mam pendrive jakiś Actina 256mb też usb2.0 i z początku miałem pewien problem. Poseidon go wykrywał, ikonka pokazywała się, ale zawsze po skopiowaniu czegoś na niego nie mogłem tego skasować. System dawał komunikat, że obiekt jest w użyciu! Długo nie mogłem dojść co jest i grzebałem w prefsach massstorage Poseidona. Okazało się, że wystarczyło zaptaszkować Better removable support i było ok. I jeszcze jedna ciekawostka. Po takim komunikacie że plik jest w uzyciu, po wyjęciu pena, ikonka już nie znikała.
To dla tych, którzy w przyszłości mieliby podobny problem.
[#13] Re: USB w PeguII

@Korni, post #11

Korni jest pewna wersja masstorage.class, ktora np. pozwolila mi na pelne wykorzystanie czytnika kart. (moglem czytac tylko karty CF mimo tego ze Posejdon wykrywal urzadzenie poprawnie)
Jest duzo prawdopodobienstwo, ze zadziala tez twoj pendrive.
[#14] Re: USB w PeguII

@Norbert, post #13

Mam zamiar kupić takie cudo. Może by ktoś podał jakie typy chodzą bez problemu na pegu. Ja mam np. Pega I.

[#15] Re: USB w PeguII

@R-Tea, post #12

Jest to kingston datatraveler II 256MB. Pogrzebe jeszcze w prefsach.
[#16] Re: USB w PeguII

@Korni nie chce mi się logować, post #15

Pogrzebałem...
Teraz ikonka pojawia się, znika również. Super, działa!!!
:D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem