[#1] DVI i MOS
Podłączyłem dzisiaj mojego radeona 9250 do monitora lcd za pomocą kabla dvi i kiszka. W OFie nic nie widać, w MOSie też. Ktoś ma jakiś pomysł co jest przyczyną?
Zaznaczam, że:
- w karcie i w monitorze są odpowiednie gniazda i to w nie wpiąłem kabel,
- przełączyłem w monitorze źródło sygnału na dvi,
- ikonka radeon w devs:monitors ma tooltype DVI_ENABLED=YES
[#2] Re: DVI i MOS

@stony_, post #1

Może karta graficzna lub monitor ma uszkodzone DVI ?
[#3] Re: DVI i MOS

@stony_, post #1

A poustawiales tryby na 75Hz ?

[#4] Re: DVI i MOS

@deez, post #2

Może i jest uszkodzone, ale to nowy monitor i nowa karta. Chyba trzeba będzi na piecu sprawdzić.
[#5] Re: DVI i MOS

@Rafael/ARMO, post #3

Przesuwałem trochę suwak w CGXMode i po ustawieniu na 75 Hz tez nic nie widać. Sprawa tym bardziej dziwna, że nie mogę zobaczyć OF.
[#6] Re: DVI i MOS

@stony, post #5

Kabel DVI sprawdź może jeszcze.

[#7] Re: DVI i MOS

@Rafael/ARMO, post #3

OF powinien sie pokazac. tam jest chyba 60hz. no i nie zalezy tutaj nic od sterownikow. generalnie mi pod 1.4.5 dziala bez najmniejszego problemu na radeonie 7500 i 9200se.
[#8] Re: DVI i MOS

@kiero, post #7

Czy odlaczyles kabel od sygnalu analgowego?

[#9] Re: DVI i MOS

@Kaczus, post #8

to raczej cos innego. ja mialem przez jakis czas podlaczona karte kablem analogowym i dvi jednoczesnie do dwoch wejsc monitora i na obu dzialalo bez problemu. generalnie jezeli nie widac OF to jest to problem sprzetowy i zaczalbym od sprawdzenia kabla np. na innym komputerze.
[#10] Re: DVI i MOS

@quaint, post #9

u mnie jak był podłączony kabel do złącza vga to dvi nie
startował,pewnie to zależy od tego co za sprzęt był na drugiej stronie
kabla... Ale sprawdzenie tego nie jest trudne - więc polecam :)

[#11] Re: DVI i MOS

@stony_, post #1

To może ja podzielę się moimi doświadczeniami odnośnie DVI.

1. Monitor. Może zdarzyć się tak, że łącze DVI jest zwalone i np. z niektórymi kartami graficznymi działa, a z innymi nie. Kiedyś mi się taki egzemplarz trafił i dwumiesięczna walka z "serwisem" zanim wymienili na inny.

2. Kabel. Często w zestawie z moniterem nie ma kabla DVI lub za krótki i trzeba dokupić. Należy zwrócić uwagę na obecność dławików, czy jak to się tam zwie. Zdecydowanie nie polecam kupowania w supermarkecie "Tylko dla idiotów"! Za 100 zł oferują jakieś g...o == brak obrazu pod Morphosem. Lepiej poszukać supersprzedawcy na Allegro i taniej kupić dobrej jakości kabel.
[#12] Re: DVI i MOS

@ravek, post #11

Wiem że jest DVI-I i DVI-D czy są one ze sobą kompatybilne?
[#13] Re: DVI i MOS

@Sylwester, post #12

Najlepiej poszukać przez Google lub w Wikipedii czym się różnią.

[#14] Re: DVI i MOS

@Sylwester, post #12

Sylwester napisał(a):

> Wiem że jest DVI-I i DVI-D czy są one ze sobą kompatybilne?

Powiedzmy...

Jest jeszcze DVI-A.

1. DVI-A - kabel z sygnałem analogowy VGA;
2. DVI-D - kabel z sygnałem cyfrowym;
3. DVI-I - kabel z oboma sygnałami, analogowym i cyfrowym;

Jak kupisz kabel DVI-I to będzie pasował bez względu na to co masz w swoim sprzęcie, ale jest droższy.
Jeśli masz w karcie gfx DVI-D/I oraz w monitorze DVI-D/I i chcesz przesyłać sygnał cyfrowo to wystarczy, że kupisz kabel DVI-D.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem