[#1] MUICON
Po instalacji MUICONa na MOS 1.4.5 nic sie nie zmieniło.
W archiwum nie ma installera, ale wszystkie pliki sa ładnie poukładane w odpowiednio nazwanych katalogach, wiec przekopiowalem wszystkie do odpowiednich katalogów w sys:MorphOS/ i dodatkowo jeszcze podmieniłem moją startup-sequence z sys:MorphOS/S/ na tą z archiwum ale po naciśnieciu RAmiga+N nadal mam standardowego Shella. Coś pominąłem??

I jeszcze jedno pytanko poza konkursem: :)

Dlaczego w MOS rozdzielono startup-sequence od user-startup, tak ze s-s jest w sys:MorphOS/S/, a u-s jest w sys:S/ ???
Jaki w tym sens?
[#2] Re: MUICON

@R-Tea, post #1

Dlaczego w MOS rozdzielono startup-sequence od user-startup, tak ze s-s jest w sys:MorphOS/S/, a u-s jest w sys:S/??? Jaki w tym sens?

Idea jest taka, że pliki i katalogi systemowe, w których użytkownik może mieszać, są w SYS:, a te, w których mieszać nie powinien, są w MOSSYS:. Zgodnie z tą logiką, startup-sequence, w której użytkownik ma w zasadzie nie grzebać, jest w MOSSYS:. A user-startup, jak sama nazwa wskazuje, jest do tego, żeby użyszkodnik sobie w nim grzebał, więc jest w SYS:. Co prawda w przypadku instalacji MUICON-a idea ta trochę zawodzi, bo trzeba zmodyfikować startup-sequence.

[#3] Re: MUICON

@R-Tea, post #1

pewnie taki, że w mossys: użytkownik z założenia nie grzebie, czyli również w s-s, a user startup - wiadomo. tak mi się wydaje... ;)
[#4] Re: MUICON

@Grzegorz Kraszewski, post #2

W przypadku MOSa 1.4.5 i instalacji MUICONa NIE NALEŻY podmieniać startup-serquence - oryginalna jest już odpowiednio przygotowana.

Co do samej instalacji MUICONa - domyślnie jest on instalowany jako nowe, dodatkowe urządzenie. Aby uruchomić shella w MUICONie należy wpisać "newshell MUICON:".

Jeżeli chcesz zastąpić systemowego CONa MUICONem musisz zmienić nazwę pliku MOSSYS:Devs/Dosdrivers/MUICON na CON.

[#5] Re: MUICON

@R-Tea, post #1

Powinieneś jeszcze zmienić mossys/devs/dosdrivers/MUICON na CON.

[#6] Re: MUICON

@R-Tea, post #1

Nie chce byc natretny, ale pominales spojrzenie w plik readme, w ktorym opisane jest co trzeba zrobic, by MUICON zastapil standardowego (EMM)CONa.
[#7] Re: MUICON

@jacaDcaps@ferraz/antarctic, post #6

faktycznie, narobiłem hałasu, a w readme wsio jest

Juz wszystko działa.
Uzupełnianie ścieżek tablulatorem jest nawet lepsze niz na Libixie! :D
[#8] Re: MUICON

@R-Tea, post #7

Poeksperymentuj sobie troche z ustawieniami tego uzupelniaina - jest mocno konfigurowalne. Wersja robocza ma juz np kolorowanie katalogow w trybie plaskim :)

W tej chwili przygotowuje port PowerTerma na MacOSX, MUICON bedzie nastepny. Gdy tylko bede mial znow dostep do sieci (zalezy od wiatru i fal w zatoce oraz zaproszenia od Brazylijczykow ;) pojawi sie nowy pterm na mosa.
[#9] Re: MUICON

@jacaDcaps @ ferraz/antarctic, post #8

A ja mam inny problem z MUICONem. Mam polskie locale do niego i niedziałają, a powinny bo są w dobrym miejscu, w każdym razie locale do CEDa działają. Mam MOSa 1.4.5.
[#10] Re: MUICON

@Marek Szyprowski, post #4

A u mnie po zamianie na MUICON-a przestal sie pojawiac shell wywolywany z gornej belki ambienta (z opusa juz dziala)
[#11] Re: MUICON

@Arbuz, post #10

tez mialem to samo zainstalowalem sobie na czysto 1.4 potem 1.4.5 nowe 3d mui4 i MUICON-a od tamtej pory juz jest wszystko ok ;)

[#12] Re: MUICON

@AmiChris, post #11

Wlasnie ze ja mam o wszystko zainstalowane i czasem idzie czasem nie(zapomnialem tego dodac)
[#13] Re: MUICON

@Arbuz, post #12

jak juz mowilem ja na czysto zainstalowalem a wiec format partycji mos 1.4 potem dogranie 3.1
updajty etc. i bylo ok

ps. tez tak mialem raz bylo raz nie diabel tkwi w szegolach moze klasy (mui/boopsi)masz jakies pomieszane.

[#14] Re: MUICON

@AmiChris, post #13

Byc moze ze mam pomieszane :o ale jak pomysle o instalce od nowa wszystkiego to mnie krew zalewa
[#15] Re: MUICON

@Arbuz, post #14

eee tam pol dnia zabawy potem jak juz wsio bedzie ok i zainstalujesz wszystkie bzdurki ;) wypal sobie na cdr albo nawet cdrw i juz :D

[#16] PowerTerm MUICON

@R-Tea, post #1

Mam problem z PowerTerm w ustawieniach MUI dla MUICON.
Po wybraniu PowerTerm na liście następuje zwis MUICON razem z otwartymi jego ustawieniami MUI. Pamiętam że z poprzednią wersją MUICON nie miałem tego problemu.
Mam muicon.handler 50.37 (1.6.2006) build 16.01.07 i powerterm.mcc 50.70
Na liście klas w ustawieniach MUI PowerTerm widniaje ze znakiem zapytania przed nazwą. Może tu tkwi problem?
[#17] Re: PowerTerm MUICON

@R-Tea, post #16

Pewnie masz zla wersje iconv.library. ? przed nazwa to brak wlasnego logo po prostu.
[#18] Re: PowerTerm MUICON

@Jacek Piszczek, post #17

W ogóle jej nie miałem :D
Na twojej stronie pisze, że jest opcjonalna, jak ktoś chce mieć obsługę UTF-8.
Btw, czy, do tejże obsługi, iconv.library i TTEngine Krashana służą zamiennie, czy potrzebne są oba elementy?
I jeszcze jedno pytanko. Ta nazwa... iconv i standard kodowania znaków UTF... co to ma ze sobą wspólnego? :)
[#19] Re: PowerTerm MUICON

@R-Tea, post #18

Zarówno TTE i iconv są opcjonalne. TTE w ogóle pozwala na wyświetlanie utfów, natomiast iconv konwertuje to, co wklepujesz do MUICONa na UTF (z lokalnej strony kodowej systemu).

Jeśli to nie iconv, to podeślij loga :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem