[#1] Polskie znaki z grzyba
Jeśli nagrywam z windy MP3 lub katalogi które zaczynają się polskimi znakami przede wszystkim ,,ś" to już nie mogę takiego pliku (katalogu) odczytać bo Opus Magellan lub Workbench lub Ambient pokazuje że ma problem z otworzeniem katalogu(pliku). Ma ktoś na to radę?
Pozdrawiam
[#2] Re: Polskie znaki z grzyba

@Arbuz, post #1

- jesli z CD po zmień filesystem (nie sprawdzalem)
- jesli z HDD przez FAT95 to mozliwe ze masz niewlasciwą tabele konwersji polskich znaków
- jak przez SAMBE to zle ustawiona strona kodowa
[#3] Re: Polskie znaki z grzyba

@Norbert, post #2

Zgrywam z CD i nie ma różnicy czy jest to CD czy HDD(na grzybie jest np. nazwa śmieszne a na Pegazie dwa znaki pierwszy jakiś ,,y'' z dwoma kropkami u góry a drugiego już nie pamiętam ale też krzak. Inne katalogi bez polskich znaków są widziane dobrze.
Poza tym próbowałem:
a) różne keymapy od Amigapl do ISO
b) różne czcionki(różnice były w nazwie plików lecz skutek tn=en sam tzn. zawsze jakieś krzaki w nazwie)
c) próbowałem przerabiać fonty(TTManager) na różne kodowania fontów i też nic
Gdzie się ustawia tabele konwersji znaków w Ambiencie? Czy to się równa zmianie keymapy?
Pozdrawiam
[#4] Re: Polskie znaki z grzyba

@Arbuz, post #3

FAT95 ma tabele konwersji znaków.
Instalowales ten program czy tylko przegrales do L:
[#5] Re: Polskie znaki z grzyba

@Arbuz, post #3

2 znaki miast jednego wskazuja, ze pod winda prawdopodobnie kodujesz w
utf8....

[#6] Re: Polskie znaki z grzyba

@Norbert, post #4

przegrałem do L: Ale co to ma fat95 wspólnego z przegrywaniem plików z CD? Tak się pytam o jestem tylko zwykłym userem :D
[#7] Re: Polskie znaki z grzyba

@Kaczus, post #5

Dobra a jak ty masz to u siebie rozwiązane w pegazie? Wydaje mi się że niejaki Mono miał to rozwiązane (nie jestem pewien) ale nie mogę się z nim skontaktować.
[#8] Re: Polskie znaki z grzyba

@Arbuz, post #6

FAT95 podalem w przypadku HDD. W przypadku CD proponowalem zmiane filesystemy.
Zainstaluj FAT95 polskim instalerem
[#9] Re: Polskie znaki z grzyba

@Arbuz, post #7

nie mam nic ustawione, na razie nie spotkalem sie z plikiem z nazwami
w utf8...

[#10] Re: Polskie znaki z grzyba

@Arbuz, post #3

To jest problem konwersji polskich znaków na poziomie systemu plików i nie powinieneś zmieniać nic w systemie. A wracając do tematu:

1. FAT95 - w archiwum jest dołączony skrypt, który przygotuje polską wersję z mapą ISO-8859-2

2. NTFS - w readme jest opisane jak ustawić stronę kodową używaną w systemie

3. Samba (udostępnianie katalogów pecetowi) - do smb.conf dodać następujące linie:
client codepage = 852
character set = iso8859-2

4. SMBFS (montowanie udostępnionych katalogów peceta) - zasoby należy montować z parametrem:
translate="L:cp852-iso8859-2.map"
(plik "cp852-iso8859-2.map" jest dostępny tu: http://home.elka.pw.edu.pl/~mszyprow/programy/codepages/" )

5. płyty CD - masakra, chwilowo MOSowy CDFS nie obsługuje różnych stron kodowych (i paru innych rzeczy... )

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem