[#1] HD i MOS
Może mi ktoś podpowie, dlaczego z mojego czterdzieto gigowego twardziela MOS widzi tylko OSIEM gigabajtów? Przy pierwszej instalce było tylko cztery gigabajty, ale był to dysk z Amisi i myślałemże to jest powód. Przy kolejnej instalce zrobiłem czystkę, wywaliłem partycje i mam AŻ 8 gigabajtów. Dysk Barracuda... Może ktoś coś wie???

[#2] Re: HD i MOS

@Pero, post #1

spróbuj przepisać CHS wykryte pod amigą i wpisz je pod mosem
[#3] Re: HD i MOS

@rzookol, post #2

a nie wystarczy SCSIConfig->ConfigDrive->ReloadGeometry?
[#4] Re: HD i MOS

@kiero, post #3

nie nie wystarczy u mnie z dysku 80gb robi 60gb.
ja rozwiazalem to inaczej wszedlem na strone seagate i znalazlem moj typ przepisalem wartosci i wsio jest ok :)

Mosowy scsidisk jest rzeklbym marny.

[#5] Re: HD i MOS

@AmiChris, post #4

Nie do końca... Dyski powyżej 8 giga ze względów na stare pcujowe
płyty mają 2 zestawy danych... 8 Giga i prawdziwe, jak wejdziesz, tak
jak Ci polecił Kiero to masz 2 przyciski, nie pamietam który, jeden
zczytuje ci informacje 8 gigowego dysku, drugi prawdziwe....

[#6] Re: HD i MOS

@Kaczus, post #5

Dzięki za podpowiedzi. Zobaczymy. Ale chyba próbowałem też tej opcji. W każdym bądź razie spróbuję raz jeszcze.

[#7] Re: HD i MOS

@Pero, post #6

u mnie pod PegiemII Barracuda 40 GB chodzi bez zarzutów. jako 40 GB :)
[#8] Re: HD i MOS

@Pero, post #6

aa wlasnie mi sie przypomnialo moj szajsung mial zworke limitujaca hdd do 32gb moze masz tez cos takiego.

[#9] Re: HD i MOS

@AmiChris, post #8

Nie widziałem nic takiego, a dysk ten chodził w Ami i "było ich 40", tzn gigów-bajtów.A swojądrogą mam "cyrki" z moimPegiem i elementami ide. W iinym poście pisałem o niemożności instalki systemu z czytnika LG 52x. Po zmianie na sony 40x zainstalowałem system 1.4. Doczytałem się, że przy istalowaniu partycji trzeba zmienić max transfer z 0xf...f na exf...f. Przy poprzedniej instalce tak robiłem. teraz w okienku max transfer mogę tylko skasować dane. zapis mam zablokowany. A system działa jak złoto. Gdy chcę posłuchać muzyki na blacie nie mam żadnej ikonki płyty a CDPlayer płytę widzi. Nie wiem co o tym myśleć...A pozatym - super!

[#10] Re: HD i MOS

@kiero, post #3

Zrobiłem tak kilka razy... I nic... Aż wreszcie wczoraj zadziałało i mam full 40. Tylko teraz w trakcie instalacji zawiesza mi się system 1.4.5...A zaś 1.4 instaluje się bez problemów.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem