[#1] YAM i krzaki
Od pewnego czasu yam źle wyświetla mi polskie znaczki. Zauważyłem to w nowych mejlach, ale również w starych, które kiedyś dobrze wyświetlał. Nawet nie wiem kiey to się stało.
Co ciekawe, jak wczytam takiego mejla do CEDa to wszystko jest ok, a do wyświetlania i edycji mejli w YAMie (w MUI TextEditor) i w CEDku mam wybraną tą samą czcionkę. Lucida Concole, którą zainstalowałem z ttfów za pomocą FTManagera z MOSa.
Myślałem, że może przez to też kaszanić polskie znaki w wysyłanych mejlach i zrobiłem test i wysłałem mejla na inne swoje konto na WP. Odebrałem go przez www na windowsie i na szczescie okazało się, że jest ok.
Wygląda na to, że problem jest jedynie z samy wyświetlaniem wiadomości przez YAMa.

Macie jakieś pomysły na to?
[#2] Re: YAM i krzaki

@R-Tea, post #1

nie zmieniłeś czasem ustwaień co do konwersji znaczków wyświetlanych?
konfiguracja/czytanie najniższa ramka...

[#3] Re: YAM i krzaki

@Kaczus, post #2

nie. zawsze tzn. od kiedy mam Pega, miałem tam ustawione tylko
Codepage Autodetect/Translation
a przynajmniej tak mi się wydaje :) bo Cherset translation ustawiałem kiedyś na OS3.1 jak miałem A1200 i uzywałem AmigaPL.
A może powinienem ustawić jakąś konwersję?
[#4] Re: YAM i krzaki

@R-Tea, post #3

ja mam YAM:charsets/CP1250toLatin2, bo autodetect działał źle
(przynajmniej w starszych wersjach) Sprawdź, czy nie masz gdzieś
ustawione w pliku konfiguracyjnym AmigaPL...

[#5] Re: YAM i krzaki

@Kaczus, post #4

dzięki. sprawdzę to w domu.
masz ustawione cp1250 to Latin2. A jak ktoś ci wysyła mejla w AmigaPL, to wtedy YAM tego nie konwertuje na Latin2 ?
[#6] Re: YAM i krzaki

@R-Tea, post #5

W AmigaPL chyba nikt maili nie wysyla... Natomiast w CP1250 tak...

[#7] Re: YAM i krzaki

@Kaczus, post #6

qrde, czyżbym nie miał tego? Mam YAMa 2.4p1
najbardziej pasujące mam CP1250toLatin2SI.
Podesłałbyś mi ten charset?

W AmigaPL chyba nikt maili nie wysyla... Natomiast w CP1250 tak...

a ISO Latin1, hmm...? :D
[#8] Re: YAM i krzaki

@Kaczus, post #6

Dzięki, Tomek.
Już jest ok.
Wcześniej nawet po wysłaniu gdzieś mejla, jak zajrzałem do folderu Sent, to w tym mejlu były już krzaki. Teraz jest ok.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem