[#7]
Re: malutki wordprocesorek
@FOrest,
post #1
Też nadaje się na śmietnik, bo takiego AbiWorda ktoś tam rozwija, a nowy program skończyłby swój rozwój razem z końcem zapału autora do rozwoju projektu, przy założeniu że w ogóle ktoś będzie chciał to pisać. Podobnie można by było pisać od nowa przeglądarkę, ale skoro jest KHTML to chyba lepiej z niego skorzystać by nie pisać większej jej części od początku.
To co tam piszą na MorphZone to troche dziwne. Np. argument o tym, że to by była praca na miare portowania firefoksa to nonsens, z resztą nie wiem czy tego typu argumenty przedstawiają kompetentne osoby. Podejrzewam, że tu nie chodzi o wykonalność a o to, że większość ludzi tu czy tam ma dostęp do OpenOffice.org, AbiWorda czy MS Worda na innym systemie i tak sobie już ułożyli życie, że im z tym dobrze. Znajdą się też jednostki, które używają PageStreama, ale to nie to samo. Prawda jest taka, że jeśli sam nie zaczniesz programować i nie pokażesz, że jednak można to wszyscy będą pisać, że się nie da (a nie da się z lenistwa tych osób lub niewiedzy).
Innym wytłumaczeniem tego, że mało kto chce się tego podjąć to po prostu fakt, że jesteśmy już za starzy, z tych co zostali. Co gorsza zmniejszają się zapotrzebowania użytkowników, często niektórzy są nawet zadowoleni z tego jaki ten system już jest i nie widzą braków (np. poglądy ludzi, którzy twierdzą, że w MorphOS-ie niczego im już nie brakuje, gdyby w ten sposób działała ewolucja to bylibyśmy chyba minogami).
Cóż, ja należe do tych użytkowników, odbiorców czy konsumentów, którzy jeszcze nie umieją na tyle dobrze programować by zająć się teg typu projektem. Mogę napisać, że jestem za tym by robić port Abiworda zamiast pisać nowy program. Do listy cech dopisałbym oczywiście dobry import dokumentów MS Word i innych, tak by można było wczytać i edytować dokumenty zapisane w innych programach. Chciałbym zasugerować by może poszukać programistów wśród ludzi zajmujących się programowaniem na systemach uniksowych, ale oni nie mają dostępu do MorphOS-a, bo większość używa innych platform.