[#31] Re: Kilka pytań

@Pawel Kobylarz, post #28

Dzięki! Dalej chyba sobie poradzę. Nie wiedziałem tylko czym dobrze pozgrywać.

[#32] Re: Kilka pytań

@wali7, post #25

To identycznie jak z proszkami do prania. :D

Z moich obserwacji wynika, że najstabilniejsza wersja Ambienta jest ta którą mamy wraz z MOSem PowerUp. Nie wiem czy jest to ta sama wersja która jest w MOSie dla Pegasosa.
(Z moich spostrzeżeń na A1200)

[#33] Re: Kilka pytań

@amigafan, post #29

Wygląda na to, że nie czytałeś tego co pisałem, bo jak pisałem u mnie wogóle CD nie działa pod MOS mam puste CD0 nawet jak jest w czytniku płyta co widać w FM tutaj. MOS mam na jednej z partycji dysku w SFS pod IDE kontrolera FastaATA.

[#34] Re: Kilka pytań

@Prince, post #32

Możliwe, że wersja dodawana do PowerUP jest stabilna, podejrzewam że jest to ta sama wersja co w MOSie1.4.5 dla Pegaza. Ale funkcjonalność jednego do drugiego ma się jak funkcjonalność WB1.3 do WB3.1. Zdecydowanie obecny Ambient jest najlepszym i najdynamiczniej rozwijającym się desktopem do systemów amigowych. Skoro źródła w CVS są wciąż zmieniane, to niektóre kompilacje Ambienta zachowywały się dziwnie, jednak z reguły wystarczyło poczekać kilka dni i Ambient-Team usuwał przyczyny tych problemów, a jakaś dobra dusza to skompilowała i wrzuciła na WWW.
W każdym razie mogę się pochwalić - od miesiąca nie uruchomiłem Magellana, a codziennie coś tam mieszam z plikami... Ambient jest już prawie tak samo funkcjonalny (na razie jeszcze nie jest tak konfigurowalny, ale i to się zmienia na plus), a do tego jest dużo ładniejszy ;)
[#35] Re: Kilka pytań

@Marek Szyprowski, post #23

@ Marek Szyprowski
Niestety tak - każdą trzeba osobno...

A co do tego italica - dziwne, ale przez prawie 2 lata nie zauważyłem tego... Widać MOSowa diskfont.library kuleje pod tym względem...

Wygenerowałem sobie na nowo czcionki z ttf'ów wg twojej instrukcji. Dla wszystkich czcionek wybierałem "Typo ascender". Pominąłem tylko klikanie Install dla każdego rozmiaru z osobna. Nie chciało mi się tyle klikać i tak było tego dużo :)

Zauważyłem, że oprócz braku italica w IB nie działa także underline. Nie mylić z tym underlinem pod linkami, bo to chyba sam IB sobie jakoś generuje. Mówię o zwykłym html'owym underline pod jakimkolwiek textem:
text

U was też na MOS nie działa underline w html?
[#36] Re: Kilka pytań

@R-Tea, post #35

Nie używam do wyświetlania ttf-ów prymitywnej diskfont z mosa... 3 i
pół roku temu mówiłem, że jest źle zrobiona autorowi, on twierdził, ąe
tak musi być "bo tak"... Niestety programiści mosowi nigdy nie byli
komunikatywni...

Ostatnia modyfikacja: 08.07.06 16:45
[#37] Re: Kilka pytań

@Kaczus, post #36

A jakiej uzywasz??
moze z os 4 ;P

[#38] Re: Kilka pytań

@AmiChris, post #37

Żadnej - ttf-ów używam tylko w programach, które same generują sobie
fonty albo kożystają z ttengine. Niestety diskfont mosowy must die (w
mękach)

[#39] Re: Kilka pytań

@Kaczus, post #38

to jakich czcionek używasz do IBr... Voyagera? :D
[#40] Re: Kilka pytań

@R-Tea, post #39

Zwykłych bitmapowek...

[#41] Re: Kilka pytań

@Kaczus, post #40

Też właśnie przestawiłem IBrowsa na fonty bitmapowe :) Może March może się obejść bez italica i underlina, ale ja hobbystycznie, bo hobbystycznie, ale robię www i mnie takie podstawowe braki irytują.
Próbowałem wcześniej szczęścia z diskfont.library z OS3.9 i miłem wielką nadzieję, że znalazłem jakieś wyjście z tego, ale czcionki wygenerowane TFManageram po podmianie biblioteki, owszem, miały italic i underline, ale skalowanie było zupełnie skopane, a odstępy między wyrazami były kilkakrotnie większe niż powinny.
A może to generowanie nie zależy od diskfont.library tylko od TFManagera? Czym generowało się na OS3.9 te czcionki skalowalne z ttf'ów?
[#42] Re: Kilka pytań

@R-Tea, post #41

w 3.x byl patch w mosie jest to wkompilowane w diskfonta...

[#43] Re: Kilka pytań

@R-Tea, post #41

Swoją drogą ciekawe czy gdyby nagłośnić problem to czy ktoś z mostu może by to w końcu poprawił i wypuścił nową wersję jakiejś biblioteki co obsługuje te czcionki, etc. Może dlatego nadal jest problem bo nie widać zainteresowania i presji ze strony użytkowników.

[#44] Re: Kilka pytań

@grxmrx, post #43

Nie wiem, ja walczylem o to z mosteamem 3.5 roku temu - bez
powodzenia...

[#45] Re: Kilka pytań

@grxmrx, post #43

@ grxmrx
Swoją drogą ciekawe czy gdyby nagłośnić problem to czy ktoś z mostu może by to w końcu poprawił i wypuścił nową wersję jakiejś biblioteki co obsługuje te czcionki, etc. Może dlatego nadal jest problem bo nie widać zainteresowania i presji ze strony użytkowników.

a na jakiego mejla najlepiej pisać?
[#46] Re: Kilka pytań

@R-Tea, post #45

Polecam jęczeć na #morphos.

A tak swoją drogą to zastanawia mnie jedno - czy nie dałoby się wymienić MOSowej diskfont.lib na AROSowy odpowiednik?

--- dodane ---

Przebadałem trochę dokładniej tą sprawę i wyszło, że diskfont.lib jest niewinna. Za brak pochyłych literek odpowiada ft2.library. Jak ktoś chce TTFy to można z powodzeniem używać pakietu ttf.library (aminet) - jedyna ich wada - brak antyaliasingu... A może dałoby by się jakoś użyć analogicznej biblioteki z AROSa?

Ostatnia modyfikacja: 08.07.06 21:19
[#47] Re: Kilka pytań

@Marek Szyprowski, post #46

No i okazuje się, że bez problemu można używać czcionek generowanych przez bibliotekę freetype2.library z pakietu AfA (AROS). Wszystko działa łatdnie, ale italica również nie ma ;) Trzeba zmobilizować AROSowców, aby dodali obsługę różnych plików z czcionkami dla różnych styli (regular, italic, bold, bold italic), bo wygenerowanie wygładzonej, pochylonej czcionki nie jest zbyt łatwym zadaniem.

[#48] Re: Kilka pytań

@Marek Szyprowski, post #47

moze by się dało przekompilować to cudo na morphosa bezposrednio bo mobilizowanie kogokolwiek może nie przynieść efektów :)

[#49] Re: Kilka pytań

@rzookol, post #48

Przekompilowanie na MOSa tej biblioteki nie jest speclajnie skomplikowane, ale to niewiele da - bo wersja AROSowa jest jeszcze mniej zaawansowana niż MOSowa :/ Jedyny jej plus to to, że są źródła i jest używana przez AROSa i AfA. Może trzeba założyć/zasugerować jakieś bounty arosowe, aby dodali obsługę stylu czcionek w obrębie rodziny?

[#50] Re: Kilka pytań

@Marek Szyprowski, post #49

Na poczatek mozna by zalozyc watek na MZone i zobaczyc jaki jest stosunek MOST-u do tego;)

[#51] Re: Kilka pytań

@AmiChris, post #50

Oficjalnie "Myslimy o tym, ale ma priorytet baardzo niski" w
tlumaczeniu !na_drzewo
:P

[#52] Re: Kilka pytań

@Kaczus, post #51

Aha,w sumie mozna sie bylo spodziewac takiej odpowiedzi ;)

[#53] Re: Kilka pytań

@AmiChris, post #52

Ja pisze jaka moze byc, taka padla 3.5 roku temu, nie chce mi sie
znowu o tym rozmawiac...

[#54] Re: Kilka pytań

@Kaczus, post #53

Im pewnie też się nie chce więc dalej pozostajemy z niczym.

[#55] Re: Kilka pytań

@grxmrx, post #54

Wtedy im sie chcialo, ale mieli swoja "wizje" jak czegoś nie było w OS
3.1 tzn ze nie bedzie na 90% w MOSie....

[#56] Re: Kilka pytań

@Marek Szyprowski, post #47

wygenerowanie wygładzonej, pochylonej czcionki nie jest zbyt łatwym zadaniem.

To jest bardzo łatwe zadanie - jedno wywołanie funkcji FreeType i mamy wygładzoną pochyloną czcionkę. Oczywiście nie w każdym kroju italic to zwykłe pochylenie (w czcionkach szeryfowych z reguły nie), no ale będzie to działało tak jak w oryginalnym amigowym diskfont, tyle że pochylanie robione jest na wektorowym kształcie czcionki a nie na bitmapie. Ten sposób generowania italica wykorzystuje TTEngine dla czcionek, które nie mają italica w oddzielnym pliku (np. Tahoma).
[#57] Re: Kilka pytań

@Grzegorz Kraszewski, post #56

Może powołać koalicje ds diskfonta i zrobic nowego na podstawie
wolnych zrodel + uwag krashana?

[#58] Re: Kilka pytań

@Kaczus, post #57

Uczepiłeś się tego diskfont.library, a winna jest ft2.library... ;)

[#59] Re: Kilka pytań

@Marek Szyprowski, post #58

Bo jak rozwiazac to caly problem. Chocby używanie różnych charsetów.
Jak już grzebać, to całościowo...

[#60] Re: Kilka pytań

@Kaczus, post #59

Moim zdaniem z takim podejściem żeby od razu grzebać całościowo to długo trzeba by było czekać na nową wersję czegokolwiek (o ile ktokolwiek ma czas np. z mostu się tym zajmować, a wątpie też czy most ma jeszcze człowieka od tego typu zadań, bo skład nie jest już taki jak kiedyś). Dlatego zamiast całościowych zmian (które są nierealne aktualnie) wystarczą te małe, skromne poprawki np. z czcionkami, by działały pochylone i podkreślone ttfy, to skromne wymagania użytkowników.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem