[#1] MOLK Classic?
Czy technicznie istnieje mozliwosc odpalenia MOLKa na MOS PUP?
[#2] Re: MOLK Classic?

@Andrzej Drozd, post #1

Pewnie tak... oczywiscie musialaby to byc specjalna wersja dla klasyka.
Jest inny problem - MacosX wymaga do sprawnego dzialania sporo RAMu - 256 MB to absolutne minimum.
[#3] Re: MOLK Classic?

@wali7, post #2

Właśnie pracuję na najnowszym MacOSX na Macu i mam licznik zajętej pamięci - do spokojniej pracy 128MB wystarczy w zupełności, 256 to już duży komfort ale nie konieczność.
[#4] Re: MOLK Classic?

@amigafan, post #3

pewnie zalezy co robisz... ja nie mam na razie zbyt duzego doswiadczenia z MacosemX na Pegazie (glownie dlatego ze nie dorobilem sie Radeona, a na Voodoo nie chodzi), opieralem sie raczej na relacjach uzytkownikow Maca.
w planach mam prace z MS Office na tym - wtedy sie zobaczy.
[#5] Re: MOLK Classic?

@amigafan, post #3

Że tak zapytam jakiego X-a masz na tym maczku?

Nie zapominajmy, że mol także potrzebuje pamięci do pracy. U mnie z fizycznych 256 dla macOSa pozostaje tylko 192. Ile zostałoby ze 128?

Ostatnia modyfikacja: 16.02.06 13:53
[#6] Re: MOLK Classic?

@wali7, post #2

MacOSX potrzebuje też troszeczkę mocy obliczeniowej :) Prawdopodobnie jednak dałoby się uruchomić na takim teoretycznym classicowym molu os9.
[#7] Re: MOLK Classic?

@Andrzej Drozd, post #1

MOLK nie jest 'programem' dla mosa a odpowiednio spreparowanym linuxem dla pega, wiec takie pojecie jak uruchomienie go na mosie pup jest niezbyt trafne :). Ale wracajac do tematu - z tego co wiem mol jako taki wogole nie dziala na kartach powerup, wiec odpada mozliwosc zrobienia takiego wynalazku dla klasycznej amigi.
[#8] Re: MOLK Classic?

@FOrest, post #5

Mam MacOS 10.4.4 Po załadowaniu systemu razem ze wszystkimi dodatkami zajmuje on niecałe 80MB. Uruchomienie przeglądarki Safari zabiera dodatkowo ok 10MB więc można jeszcze jakieś 2-3 programy uruchomić mając 128MB.

Ale masz rację, że sam MOL też będzie wymagał trochę RAMu
[#9] Re: MOLK Classic?

@amigafan, post #8

MOL przynajmniej ten co kiedys testowalem (na APUSIE) nie chodzil na 603E, nie wiem jak z 604.

[#10] Re: MOLK Classic?

@wali7, post #4

przecież MacosX chodzi pod voodoo, tak samo jak macos9
[#11] Re: MOLK Classic?

@marcik, post #7

o ile pamietam byly problemy z jadrem a ze nikt amigi juz nie uzywa to olali sprawe (tak samo jak dri dla permedii2)
jedynym emulatorem powermaca który chodzi na pup jest ifusion (wymaga cyberstorma) lub sheepshaver (wymaga linuxa+poprawienia czesci kodu). Nawet mialem gdzies screenshota z uruchamiania os.8.1_ppc pod moją a1200 ale sie gdzies zapodział
[#12] Re: MOLK Classic?

@rzookol, post #11

A wiesz gdzie ten IFusion można dostać bo chętnie bym go kupił.
[#13] Re: MOLK Classic?

@rzookol, post #11

nie wiem, mam bppc i mnie ifusion nigdy nie intersesował
[#14] Re: MOLK Classic?

@rzookol, post #10

moze.... ale MOL nie rusza wcale na Voodoo, przynajmniej u mnie :(
[#15] Re: MOLK Classic?

@wali7, post #14

U mnie dzialal. Z Debiana i PegXMaca.

Jednak predkosc MacOS X na G3 jest dosc mizerna, nie chce wiedziec jak to dziala na 603. Watpie czy w ogole moze ruszyc...

Poza tym MOLK to Linux, wiec tez nie wiem czy jadro skompilowane dla Pegasosa ruszy na A1200. Pewnie nie...
[#16] Re: MOLK Classic?

@amigafan, post #12

> A wiesz gdzie ten IFusion można dostać bo chętnie bym go kupił.

iFUSION PPC

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem