[#1] Internet przez komórkę
Pytam na forum MorphOS, bo wszystkie Pegasosy mają USB i zainstalowanego Poseidona. Czy ktoś podłączał swój telefon komórkowy do USB i udało mu się obsłużyć wbudowany modem przez usbmodem.device?
[#2] Re: Internet przez komórkê

@kmilota, post #1

Czyżby posiadacze Pegasosów nie mieli żadnej komórki z kablem USB pod ręką?
[#3] Re: Internet przez komórkê

@kmilota, post #2

Duzo zalezy od koma... np. z nowymi siemensami x65 i w gore nie powinno byc zadnych problemow.

[#4] Re: Internet przez komórkę

@alpine, post #3

A próbowałeś podłączać przes USB tego simensa?
[#5] Re: Internet przez komórkê

@kmilota, post #4

Ja podlaczalem Siemensa CX65. Owszem Poseidon wykazywal ze podlaczony Siemens jest ale dalej nic bo MOS nie widzi go jako dysk (nie dziwie sie bo nawet PC musi miec do tego soft) a jak wykorzzystac modem to nie wiem.
[#6] Re: Internet przez komórkê

@Arbuz, post #5

MOS nie widzi go jako dysk

Poprawnie powinien go widziec jako modem :) tak przynajmniej jest w win i linux`ie

[#7] Re: Internet przez komórkê

@Arbuz, post #5

Modem? Normalnie przez usbmodem.device. Co ci wypisał Poseidon po podłączeniu komórki?
[#8] Re: Internet przez komórkê

@alpine, post #6

Widzenie jako dysku komórki mnie nie interesuje. Tylko modem.
[#9] Jak skonfigurowac?

@kmilota, post #7

Nie jestem aktualnie w zasiegu Pegaza więc nie wiem co wypisuje (sprawdzę na jutro) ale jak skonfigurowac miami do dzialania z Siemensem CX65 (orange)?
[#10] Re: Jak skonfigurowac?

@Arbuz, post #9

Jak w Orange, to nie wiem. Ja jestem w Plusie. Ale wszystko jest zawsze na stronie operatora. W sumie jeśli przejdziesz w MiamiInit przez wybór device, to już będzie z górki. Mam problemy ze zwykłym AmiTerm. Zamraża się po wybraniu usbmodem.device.
[#11] Re: Jak skonfigurowac?

@kmilota, post #10

jezeli chodzi o konfiga telefonu to niejest zaden problem z tego co mi wiadomo :) wystarczy wlatac na strone www.orange.pl i kliknac na konfigurator telefonu, wybrac odpowiedni model, podac nr telefonu, kliknac wyslij ... i po chwili powinen przyjsc na fona SMS z konfiguracja, ktory nalezy zapisac :) i to wszystko :), latwo i przyjemnie
pozdrawia QUAD

[#12] Re: Jak skonfigurowac?

@QUAD, post #11

i prosze sie nie czepiac bledow ortograficznych :P staram sie jak moge :p ale nie zawsze mi wychodzi

[#13] Re: Jak skonfigurowac?

@QUAD, post #11

sms przyjdzie z konfigiem dla wapu przez gprs a tu sie rozchodzi o internet z komputera przez komorke. w orange trzeba wpisac jak numer telefonu w komputerze *99# a jako login i pass internet i powinno dzialac.
[#14] Re: Jak skonfigurowac?

@quaint, post #13

Jak już pisałem wcześniej, nie w tym problem. Pytałem się czy ktoś już podłączał komórkę przez USB do Pegasosa. I czy bez problemu skorzystał z usbmodem.device (np. przez Miami, czy AmiTerm). Reszta to nie problem.
Czyżby nikt nie podłączał tak telefonu komórkowego?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem