[#1] Dysk do Pegaza
Witam ! padł mi w pegu 1 twardziel. Była to Barracuda 40 gigabajtów. W to miejsce kupiłem Barracudę ale 80 gigabajtów. Problem w tym, że Pegaz nie widzi tego dysku jako SLAVE. Na czytniku mam zworki na MASTER i z płyty uruchamiam system, ale dysku nie widać. Jeśli zrobię odwrotnie - system się ztrzymuje w SF i nie widzi wtedy czytnika, a raczej nie może odcztać filesystemu. Podłączenie starego dysku powoduje jego wykrycie, odczytanie, ale dalej nie można nic zrobić (na pececie również) tak jest. Co radzicie?

[#2] Re: Dysk do Pegaza

@Pero, post #1

Może ustaw zworke dysku na CableSelect
[#3] Re: Dysk do Pegaza

@waldiamiga, post #2

Wtedy kompletna kaszana...

[#4] Re: Dysk do Pegaza

@Pero, post #1

Ja mam dysk w MASTER oraz CD w SLAVE. Spróbuj. Może masz coś źle
poustawiane w SmartFirmware? Chybaa też kiedyś podłączałem dysk jako
SLAVE oraz CD jako MASTER i wtedy podobnie dysku widać niebyło.

Ostatnia modyfikacja: 06.03.06 12:20
[#5] Re: Dysk do Pegaza

@Korni, post #4

Korni! ja nic nigdy nie ustawiałem w SF - ja nie mam (szczerze) pojęcia jak w tym mieszać. Brak polskiej literatury, a mój angielski jest zbyt słaby (co widać po moich ciągłych problemach) aby na nim spokojnie polegać. Może podzrzucisz mi garść informacji? Poprzedni układ był właśnie taki - dysk MASTER i cd - SLAVE. I tak miało być też i teraz. A się pieprzy.

[#6] Re: Dysk do Pegaza

@Pero, post #1

a wez dysk ustaw jako master na jednej tasmie a na drugiej daj tego cd tez master,napsiz co wyszlo :)

[#7] Re: Dysk do Pegaza

@Pero, post #5

Masz dysk w MASTER i CD w SLAVE. I co nie da się zabootować z CD?
Niewidać dysku, cdromu?

Przy uruchamianiu komputera klepiesz w esc (ja ustawiłem uruchamianie
na 1sek więc klepanie jest niezbędne )

Bootowanie z CD:
boot /pci/ide/cdrom bootpeg1.img (dla PegaI) (Ja wpisuje u siebie po
prostu boot cd :D )

No i jak teraz MOS się odpalił z CD to najlepiej dla pewności czas na
uruchomienie konsoli i wpisanie:
HDwrite ide.device MOSSYS:c/reboot 0

(Unit odczytasz za pomocą programu unitcontrol zamiast wpiszesz
prawdopodobnie 0)

Reset

Teraz uruchom SCSIConfig, stwórz jedną partycję w ffs (Mount i Boot)
30mb na plik boot, Później partycję w SFS (mount i boot) 600MB dla
MOSA. Resztę według upodobań najlpiej w SFS.

Reset

Teraz formatujesz dyski z górnej belki opcją quick format.

Instalujesz MOSa

Reset

Klepiesz esc

setenv boot-file boot.img ramdebug (lub bootpeg1.img)
setenv boot device hd:1 (tu najlepiej sprawdź wpisując ls hd:1 czy na
tej partycji masz ten boot.img lub bootpeg1.img)

setenv auto-boot-timeout 1000

setenv auto-boot? true

Reset

System wczytuje się już z HD (Tylko wyjmij Płytę z napędu CD :) )

Hmmm, pomogło to coś? Czy problemem było coś innego? A może gdieś po
drodze się zacinasz?

[#8] Re: Dysk do Pegaza

@Korni, post #7

HDwrite ide.device MOSSYS:c/reboot 0 - co robi owa komenda?
Korni! Nie zrozumiałeś mnie. Wiem jak trzeba sformatować dysk, spartycjonować itp. Odkupiłem pega bez twardziela. Dysk miałem z mojej byłej ami. Razem z pegiem był czytnik cd, z którego na samym początku paliłem mosa. Od samego początku też nie mogłem bez boleśnie odpalić systemu z płyty na tym cedeku. Po wielu dniach coś zatrybiło i poszło. Potem system miałproblem z odczytaniem - zobaczeniem dysku z ami. Ale znów coś zatrybiło i dysk był widoczny w systemie. I tak było do tego czasu. Formatowałem go , instalowałem nowsze systemy niż 1.4. I było OK. W tej chwili padł mi ów dysk. Kupiłem nowy - tą 80-tkę i system odpalony na cd jako MASTER się uruchamia, ale SCIconfig go wcale nie widzi!!!! Jedyna pozycja to czytnik jako 0,0,0. Zmiana zworek na Dysk - MASTER a CD - SLAVE powoduje iż pegaz nie odpali się z czytnika, gdyż twierdzi, że jest do kitu filesystem. Mówimy o odpaleniu z CDromu po wklepaniu ESC. Odpalając bez klepania w ESC system się zatrzymuje, gduż nie ma się z czego zabotować. I wtedy również odpalenie z CDromu się nie udaje, bo filesystem jest beeeee...I niech to szlag!!!!!

[#9] Re: Dysk do Pegaza

@Pero, post #8

Oba elementy są na jednej taśmie 80 żył.

[#10] Re: Dysk do Pegaza

@Pero, post #9

Sprawdź jeszcze jedno, może dysk się za wolno rozkręca i OF nie widzi go po włączeniu komputera. Tak jest z moim dyskiem Samsunga 30 GB. Po włączeniu Pegasosa nie jest widziany (i żadne kombinowanie zworkami nie pomoże), muszę dopiero przeresetować (przyciskiem, albo wpisując "reset" w OF). Dodatkowo za żadne skarby siedząc na jednej taśmie z CD (też Samsung, 48x) nie chce być masterem, masterem musiałem zrobić CD a za sługę robi dysk.

[#11] Re: Dysk do Pegaza

@Pero, post #8

HDwrite ide.device MOSSYS:c/reboot 0 - co robi owa komenda?
Jak masz na dysku MBR lub jest nowy i niewykonasz tej komendy, to będziesz miał komunikat w SF: The Filesystem is not supported.

[#12] Re: Dysk do Pegaza

@Grzegorz Kraszewski, post #10

Reset nic nie pomagał.

[#13] Re: Dysk do Pegaza

@Korni, post #11

kurczę! to może być to

[#14] Re: Dysk do Pegaza

@AmiChris, post #6

Jest jeszcze taki MYK . Standardowo OSTATNI AUTOBUS ( wtyczka na taśmie ) jest zawsze widziana przez kontroler jako MASTER a środkowy autobus ( wtyczka ) jako SLAVE więc podłącz HD na koniec taśmy a CD-ROM do środkowej wtyczki i ustaw na zworkach tak jak powinno być , HD jako MASTER a CD-ROM jako SLAVE ( na to też trzeba zwrócić uwage ) Miałem już coś takiego , no i jeszcze możesz mieć uszkodzoną taśmę , jak masz DRUGĄ to spróbuj podmienić może to coś pomoże . Mi Pomogło a miałem taki sam problem . Już wiem że będziesz miał jeszcze jeden problem z dyskiem ALLLEE to już później jak się uporasz z tym problemem widzenia Dysku przez SYSTEM . Pozdro

[#15] Re: Dysk do Pegaza

@AmiChris, post #6

Jest jeszcze taki MYK . Standardowo OSTATNI AUTOBUS ( wtyczka na taśmie ) jest zawsze widziana przez kontroler jako MASTER a środkowy autobus ( wtyczka ) jako SLAVE więc podłącz HD na koniec taśmy a CD-ROM do środkowej wtyczki i ustaw na zworkach tak jak powinno być , HD jako MASTER a CD-ROM jako SLAVE ( na to też trzeba zwrócić uwage ) Miałem już coś takiego , no i jeszcze możesz mieć uszkodzoną taśmę , jak masz DRUGĄ to spróbuj podmienić może to coś pomoże . Mi Pomogło a miałem taki sam problem . Już wiem że będziesz miał jeszcze jeden problem z dyskiem ALLLEE to już później jak się uporasz z tym problemem widzenia Dysku przez SYSTEM . Pozdro

[#16] Re: Dysk do Pegaza

@Grzegorz Kraszewski, post #10

Zupełnie przypadkiem odkryłem "tymczasowe" rozwiązanie tego problemu - wystarczy do pega włożyć dowolną kartę z scsi - może nic do nie być podłączone. A te symbiosy to czasami za półdarmo można dostać od znajomych... ;)

[#17] Re: Dysk do Pegaza

@Piotr Myszkowski, post #15

Standardowo OSTATNI AUTOBUS ( wtyczka na taśmie ) jest zawsze widziana przez kontroler jako MASTER a środkowy autobus ( wtyczka ) jako SLAVE.

Też tak myślałem. Tylko że u mnie dysk jest na końcu taśmy jako slave a CD-ROM w środku jako master i tylko w takiej kombinacji są oba widziane.
[#18] Re: Dysk do Pegaza

@Marek Szyprowski, post #16

wystarczy do pega włożyć dowolną kartę z scsi

Musiałaby to być karta niskoprofilowa - nie wyższa niż 7 cm, inne mi się nie zmieszczą.

[#19] Re: Dysk do Pegaza

@Piotr Myszkowski, post #14

Jest jeszcze taki MYK

A to ma na Pegazie jakis zwiazek z prawem Kirchoffa? Na Classicu takie cos nie ma miejsca.
[#20] Re: Dysk do Pegaza

@Piotr Myszkowski, post #14

UFFF!!!! Poszło! Nie wiem jak, ale działa. Taśma tez była rąbnięta...Musiałem użyć komendy hdwrite jak już poszło, gdyż firmware nie widziało partycji z boot.img. po uzyci hdwrite i kolejnym resecie poszło normalnie. Pojawił się natomiast problem z partycjami - nie mogę zrobić większej niż 4 giaga. Przedtem tego nie miałem. I nie pomagają tu żadne czary i kombinacje. Chyba, że zaś czegoś nie wiem...
Dzięki wszystkim za porady !!!

[#21] Re: Dysk do Pegaza

@Pero, post #20

Kobinowałeś w SCSIConfig? Zmieniałeś parametry dysku np, na trszokę
mnijesze? Wczytywałeś automatycznie? Lowlevel formatowałeś? Patrzyłeś
na stronie producenta dane dysku? Może trzeba wpisać ręcznie? Jeśli
różne kombinacje nieopmogą to jak kupiłeś nowy ze sklepu to chyba
powinna być możliwość wymiany na inny model :)

[#22] Re: Dysk do Pegaza

@Korni, post #21

KOmbinowałem ze SCSIConfig w różne sposoby. Fakt, że teraz jestem przeczulony i wolę ostrożnie. Przy partycjonowaniu każda nowostworzona nie może być większ niż 4 giga. Ostatnia zaś, ta która nie została określona ma wielkość pozostałej części dysku i tak jest widziana przez mosa i scsiconfig. Co prawda na moje potrzeby i te wielkości są duże, ale jak można więcej...Na pozostałej części dysku chciałem zrobić sobie linucha - są rzeczy których nie ma w mosie np. openoffice, mozilla i freeciv 2 Dane dysku były wczytane automatycznie.

[#23] Re: Dysk do Pegaza

@Pero, post #22

A próbowałeś kliknąć na Config Drive/Optimal Geometry?
[#24] Re: Dysk do Pegaza

@Kamul, post #23

Właśnie na tym jest.

[#25] Re: Dysk do Pegaza

@Grzegorz Kraszewski, post #17

Być może ! nie będę zaprzeczał . Z tego co słysze tu i od innych moich
kolesi to ze nawet z nowymi Twardzielami na Windzie są kłopoty i
prawie każdy pecetowiec zaczyna bawić się HD-ekiem jak i zmieniając
położenie na taśmie tak i z ustawieniami w BIOS-ie bo coś mu zaczyna
szwankować . Uważam że my również powinnyśmy podłączyć HD w jak
najwygodniejszy i poprawny sposób a jak coś jest nie tak to trzeba po
prostu prubować w inny sposób , tak po prostu uważam .
Pozdro
[#26] Re: Dysk do Pegaza

@Pero, post #22

Na czym polega ta niemożność założenia partycji >4GB? Bo jeżeli chodzi o rozmiar wyświetlany na liście założonych partycji to rzeczywiście jest on pokazywany niepoprawnie.

[#27] Re: Dysk do Pegaza

@Pero, post #24

A czy widzi ci SCSIconf całego HD-eka czyli 80GB ( 76 chyba )? Czy widzi tylko jakąś tam część tego dysku .

[#28] Re: Dysk do Pegaza

@Piotr Myszkowski, post #27

Widzi wszystko - 76 giga

[#29] Re: Dysk do Pegaza

@Marek Szyprowski, post #26

Właśnie tak to wygląda - wpis wielkości partycji np. 5000 megabajtów jest podany jako np 890 megabajtów..

[#30] Re: Dysk do Pegaza

@Pero, post #29

Więc nie sugeruj się tym, co jest wypisane na dole. Ważne, aby tylko w polu "MBytes" był właściwy rozmiar.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem