[#1] Niestabilny MorphOS
Od jakiegos czasu mam bardzo dziwne objawy. MOS sie wiesza w losowych momentach. Na poczatku myslalem, ze to jakis problem ze sprzetem. Ale zwiecha nie jest taka totalna.

Nie moge ruszac myszka, klawiera nie reaguje, ale np. zegarek idzie dalej albo napisyw ANR sie przesuwaja. Muzyka sie zapetla albo cos buczy.

Macie jakis pomysl co moze powosowac takie efekty?
[#2] Re: Niestabilny MorphOS

@mcbarlo, post #1

cos ci syfi w systemie,ja mialem podobnie dotad nie wiem co sie stalo(mam 256mb wiec serial debug niemozliwy),przegralem starszy system pododawalem nowsze rzeczy i jest gitara.

Ktos mi ostatnio podpowiedzial cos o abiencie ze snapshotow uzywasz??

mozesz miec klasy mui zrabane albo te mui w wersji beta itd..

powodzenia zycze :)

[#3] Re: Niestabilny MorphOS

@AmiChris, post #2

Uzywam Ambienta z CVS-a. Updatenalem sobie wlasnie i na razie jest ok. Zobaczymy co dalej.
[#4] Re: Niestabilny MorphOS

@mcbarlo, post #3

Niestety nadal walcze z ta dziwna niestabilnoscia. Juz sprawdzalem chyba wszystko. Ambienta mam teraz w wersji stable bez debugu i nadal nie dziala jak powinno.

Zwieszki sa bardzo charakterystyczne. System nie odpowiada na klawiature i mysz oraz dzwiek o ile gra sie zapetla, ale np. zegarek na belce MOS-a idzie do przodu, w ANR pasek z nazwa piosenki sie przesuwa. Zwiesil mi sie podczas ogladania demka, dzwiek padl, mycha padla, klawiera tez, a obraz lecial dalej.

Zwiechy sa naprawde losowe, czasem po 5 minutach, czasem po 5 godzinach. Juz nie mam pomyslow...

Dodam, ze Linux wydaje sie byc stabilny, wiec wykluczam problem hardware'owy.

Ostatnia modyfikacja: 22.03.06 22:26
[#5] Re: Niestabilny MorphOS

@mcbarlo, post #4

to jest typowy objaw naruszenia obszaru pamięci w mosie (logtool powinien "zaczerwienić się" wtedy mocno)

[#6] Re: Niestabilny MorphOS

@mcbarlo, post #4

Czy tak miales zawsze, czy instalowales cos ostatnio? jak tak to czy
to cos jest w tlw, a moze podmienilo jakas biblioteke?

[#7] Re: Niestabilny MorphOS

@rzookol, post #5

Wlasnie nic, kompletnie nic mi nie hituje. Czasem zawiesza sie zanim cokolwiek zdaze wlaczyc.
[#8] Re: Niestabilny MorphOS

@Kaczus, post #6

Staram sobie przypomniec cos zmienialem, ale niezabardzo kojarze. Wszystko co sobie przypomnialem juz sprawdzilem.

Na razie wrocilem do poprzedniego backup'u i poki cos jest ok. Najwyzej bede instalowal po kolei elementy i moze w ten sposob namierze winowajce.
[#9] Re: Niestabilny MorphOS

@mcbarlo, post #4

U mnie dzieje się coś bardzo podobnego, jednak średnio na pewno nie częściej niż raz na tydzień (podejrzewam, że jeszcze rzadziej). Więc w moim przypadku można to przeboleć. Ale objawy są właśnie takie, jak opisujesz. Na razie dałem sobie spokój z szukaniem przyczyny. W moim przypadku winne może być Miami.
[#10] Re: Niestabilny MorphOS

@Kamul, post #9

Wywal Miami... MOSNet działa bardzo ładnie.
[#11] Re: Niestabilny MorphOS

@wali7, post #10

popieram, ja z miami mialem same problemy, a z mosnet jest o wiele lepeij w kwestii stabilnosci.

Ostatnia modyfikacja: 23.03.06 10:56
[#12] Re: Niestabilny MorphOS

@mcbarlo, post #1

Chyba rozwiazalem sprawe (nie)stabilnosci. Szukalem jednak nie tam gdzie trzeba, bo przyczyna byla sprzetowa co odrazu wykluczylem.

Rozwiazanie okazalo sie dosc dziwne. Przenosilem switche i AP szafke obok o kabelek do moejgo komputera byl za krotki, wiec wzialem inny - dluzszy.

Od tamtej pory mam uptime ponad 13h (co sie podczas zwiech nigdy nie zdarzalo nawet przy nicnierobieniu).

W sumie to nie wiem czy to jakies czary, czy AP cos zaklocaly czy mam poprostu szczescie. Fakt jest taki, ze wyglada na to, ze pozbylem sie tych zwiech.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem