[#1] drukowanie z CEDa
Próbuje teraz coś wydrukować na MOSie 1.4.5 i cos kiepsko idzie. Drukarka (HP 959C) w ogole nie reaguje. Próbuje zrobic próbny wydrók z CEDa.
Po wybraniu Print file... z menu CEDa w okienku dialogowym jest domyślnie wpisane urządzenie PRT:. Klikam dalej i po jakiejś minucie czekania dostaje komunikat od printer.device: Please insert volume PROGDIR in any drive. I to wszystko. W systemowych prefsach mam wybraną drukarkę HP 950C bo to najbliższy numer dla mojego modelu. Port: Device, Device: usbparallel.device 0. Drukarkę mam podpiętą na USB w Pegu2.
[#2] Re: drukowanie z CEDa

@R-Tea, post #1

Ogólnie turbo print w mosie jest zjebany... Jednym działa innym nie,
wszystko zależy od drukarki, co dziwniejsze taki pagestream czy
gohstscript potrafią drukować na tych samych drukarkach...

[#3] Re: drukowanie z CEDa

@Kaczus, post #2

Spróbowałem z PageStreama, przekopiowałem sobie jakąś starą wersję jeszcze z archiwów z OS3.1 a pbjaw był taki, ze cos tam w drukarce zabrzęczało, po pół minucie powolutku zaczeła wciągac papier, i cisza... czekałem kilka minyt i nic. Więcej nie miałem cierpliwości. Z ciekawości spojrzałem na zajętość procesora i przez cały ten czas oscylowała w okolicy 97 - 98%.

Odnośnie MOSa, to przyszło mi do głowy że to może z powodu Ambienta, bo pamiętam że jak zmieniłem go na v.1.42 10.01.2006 to po odpaleniu CEDa tenże zwisał totalnie i przy okazji inieruchamiał cały system, z koleji v.1.42 20.10.2005 powoduje różne dziwne objamy z moim pendrivem.
Aktualnie uzywam v1.42 29.11.2005 debug
[#4] Re: drukowanie z CEDa

@R-Tea, post #1

A zainstalowałeś patch do drukowania?
2 tygodnie temu z ciekawości sprawdzałem czy moja HP1010 (USB) drukuje pod MOS1.4.5 bez patcha ... i nic. Nie drukuje.
Po zainstalowaniu patcha działa świetnie.
[#5] Re: drukowanie z CEDa

@R-Tea, post #3

Mi CED 4.15 oraz Pendrive chodzi elegancko. Mam Ambienta 1.43 (tego bez debuga) :D. Posejdona też mam 3.3. Jak bede miał drikarkę pod ręką to chętnie przetestuje jak mi działa.

Wali7: Co to za patch do drukowania i skąd go zdobyć?

[#6] Re: drukowanie z CEDa

@R-Tea, post #3

Ja mam Ambienta 19.3.2006 z debugiem i działa świetnie. Co do CEDa, to używasz wersji dla MOSa, czy jakiegoś starocia? Bo ten MOSowy CED jest OK.
[#7] Re: drukowanie z CEDa

@wali7, post #6

używam CEDa 4.2 68k
skąd wziąć ten patch do drukowania?
odnośnie ambienta, to nawet nie ściągam tego najnowszego, bo nie chce mieć napędów schowanych w ikonce "My MorphOS" i w ogóle samej tej ikonki, a ponoć nie idzie tego wyłączyć w prefsach.
[#8] Re: drukowanie z CEDa

@R-Tea, post #7

Zasłoń sobie pod panelem :D

[#9] Re: drukowanie z CEDa

@R-Tea, post #7

Swego czasu był news o tym patchu, ale odnośnik jest nieaktualny, nie wiem gdzie można go teraz znaleźć. Może ktoś zna jakiś aktualny link do tego? Tak czy inaczej mam go na dysku, jak podepnę Pegaza dostaniesz go na priv.
Przecież oprócz My Morphos, na blacie Ambienta, jak dawniej masz ikonki napędów. Jak sugerował bodajże kiero, można sobie My Morphos ukryć pod toolbarem ;) . Mi on tam nie wadzi, nawet pomógł odzyskać eksperymentalnie wyrzuconą ikonkę CD0.
A CEDa też warto zmienić na tego dla Morphosa, po co używać 68k skoro jest wersja PPC?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem