[#1] Peg... I co teraz? :)
Witam!
Złożyłem już zamówienie na Pegasosa II i czekając na dostawę, planuje pościągać dodatki do systemu, tyle że nie wiem, co jest potrzebne by doprowadzić MOSa do stanu używalności...
Jak rozumiem, muszę ściągnąć MOSNet i update Ambienta, ale co pozatym?
P.S. Jeśli to nie będzie kłopot, to proszę odrazu podawać linki... :)
[#2] Re: Peg... I co teraz? :)

@Torn, post #1

stary wątek ale może się przyda:
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=4&i=2762&t=2762&ostatnie=1

[#3] Re: Peg... I co teraz? :)

@rzookol, post #2

Ta... Powinienem zaznaczyć, że to już czytałem, ale mi się nie chciało wydłubać linka... Leń ze mnie. ;)
A problem z tym wątkiem, jest taki, że jest bardzo stary i nie wiem, co z tego jest nadal prawdziwe... Wiem, n.p. że problemy z drukarką to już historia, ale jak się mają pozostałe podnoszone tam kwestie do MOS 1.4.5?

Ostatnia modyfikacja: 20.03.06 15:27
[#4] Re: Peg... I co teraz? :)

@Torn, post #1

Popatrz jeszcze tu jak nieczytałeś, zapodałem tam trochę linków.

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=25611&t=25557#reply_25611

Do Mplayera powinien być ten link:
http://fabportnawak.free.fr/mplayer/

Bediędziesz musiał też zainstalować MUI4alphaczybeta, nowe klasy MUI, Arrexa z AOS3.1. oraz trochę rzeczy z 1.4.2, które 1.4.5 nieposiada.

Zajrzyj też tu, OS4EMU, SDL i trochę softu.
http://www.lehtoranta.net/

Gratulacje witam nową MOSowcę

Ostatnia modyfikacja: 20.03.06 15:48
[#5] Re: Peg... I co teraz? :)

@Torn, post #3

Hej Torn, witamy zatem na nowej drodze życia ;)
co do drukowania, to niestety - patch jest nadal potrzebny - sprawdzałem to na MOSie1.4.5 bez patcha (dwa tygodnie temu) i nie działało, po zainstalowaniu patcha drukowanie działa. Niestety, nie ma już patcha pod podanym linkiem, jak już będziesz miał Pegaza i nie znajdziesz go nigdzie, to zgłoś się do mnie na priv, mam go na dysku.
Niestety, nie mam linków, ale wszystkie znajdziesz na PPA,
na pewno przyda Ci się (jako dodatki do MOS1.4.5):
- nowe 3D,
- nowe MUI 4.0 - tu są zdania mieszane, u mnie wersja alpha sprawuje się znakomicie, beta niezbyt - obecnie mam alfę
- PowerSDL library (sporo softu chodzi pod SDL)
- zastanów się nad update (płatne, ale co łaska) Poseidona (USB)
- SnoopDOS (najlepiej wersja dla MOS) - niezbędnik każdego Amigowca - pomoże wyjaśnić "dlaczego program X nie chce się uruchomić"
- Ambient - jak pisałeś, masz do wyboru - wersję "oficjalną" bez debugu, lub jakiegoś bardziej aktualnego snapshota, niestety z debugiem - ja używam tego ostatniego
[#6] Re: Peg... I co teraz? :)

@wali7, post #5

wali7 napisał(a):

> - SnoopDOS (najlepiej wersja dla MOS) - niezbędnik każdego
> Amigowca - pomoże wyjaśnić "dlaczego program X nie chce się
> uruchomić"

Polecam Snoopium.

> - Ambient - jak pisałeś, masz do wyboru - wersję "oficjalną"
> bez debugu, lub jakiegoś bardziej aktualnego snapshota,
> niestety z debugiem - ja używam tego ostatniego

Wersja o której informowałem ostatnio w aktualnościach (czyli 1.43.0 CVS, jak i wszystkie które można pobrać z sekcji Download na stronie Ambienta) jest bez debugu.

[#7] Re: Peg... I co teraz? :)

@wali7, post #5

Zajrzyj tu:
http://www.morphos-news.de/software.php?lg=en
i tu
http://www.morphzone.org/modules/mydownloads/
po za ppa ofkorsik :))

[#8] Re: Peg... I co teraz? :)

@Korni, post #4

Korni napisał(a):

Czyli podsumowując: MOSNet, Update Ambienta, MUI 4.0, MUICON, 3D, pierdulki typu klasy MUI i... Wsio?

> Bediędziesz musiał[...] Arrexa z AOS3.1. o
>
A czy to jest legalne, w obliczu tego że nie posiadam AOS 3.1? Nie zależy mi aż tak bardzo, żeby kupować AF...
I tak OT przy okazji... Jaki jest związek między AREXXem i IBMowym REXXem?

> Gratulacje witam nową MOSowcę
Takie powitania to można było na Amizaduszkach robić, bo wtedy było już pewne że to się stanie... ;D Załapałem pewne opużnienie związane z nieuczciwymi(wobec mnie) kontrachentami, ale pozatym, to wszystko gra...
Mój aktualny konfig: PII 7447A 1000MHz, 512MB Ram, Radeon9250 256MB, HD 40GB, DVD-RW Samsung Costamcostam-163C... Czyli Cool, teraz tylko czekam, az wszystkie zamówione komponenty do mnie przyjdą pocztą, niestety najdłużej poczekam na samą płytę Peg II... :(
[#9] Re: Peg... I co teraz? :)

@Torn, post #8

Jaki jest związek między AREXXem i IBMowym REXXem?

Są ze sobą spokrewnione. A-Rexx to po prostu Amigowy Rexx.

A czy to jest legalne, w obliczu tego że nie posiadam AOS 3.1?

Raczej nie.

[#10] Re: Peg... I co teraz? :)

@Torn, post #8

kup jakąś starą płytę od a1200 i już będziesz legalnym posiadaczem OS3.0 ;) , jakbyś się pojawił na AmimajówceII (przy założeniu że się odbędzie :) ), to możesz dostać odemnie spaloną płytę A1200 i legalne dyskietki OS3.0...

Ostatnia modyfikacja: 20.03.06 16:53
[#11] Re: Peg... I co teraz? :)

@wali7, post #10

A ile za tą płytę? Jak do 30PLN to jestem bardziej niż chętny...
A na Amimajówce to będe na 99,(9)%, jeśli tylko będzie(Oby!) :)
Nawet wezme mojego Pega, tylko Monitora będe potrzebował(bo swojego 21"CRT nie będe targał... Jedyna zaleta !*IMHO*! paneli to rozmiar i waga...:) )
[#12] Re: Peg... I co teraz? :)

@wali7, post #5

Czy ja mogę prosić tego patcha? Na adres mcbarlo@ppa.pl . Dzięki.
[#13] Re: Peg... I co teraz? :)

@Torn, post #11

Doliczyłbym jeszcze znacznie mniejsze zapotrzebowanie na energię (co w przypadku współczesnych pecetów na przykład jest czymś wstrząsającym), no i znacznie mniejsze obciążenie dla oczu.

[#14] Re: Peg... I co teraz? :)

@Torn, post #11

;begin disclaimer ;)
o ile AmimajówkaII się odbędzie to:
;end disclaimer

złom dostaniesz za darmo (bo pewnie nie masz na zbyciu jakiegoś Radeona w zamian :) )... sam dostałem tę płytę za darmo od ś.p. gościa handlującego AMigami na krakowskiej giełdzie.
[#15] Re: Peg... I co teraz? :)

@wali7, post #14

wali7 napisał(a):

> złom dostaniesz za darmo (bo pewnie nie masz na zbyciu jakiegoś
> Radeona w zamian :) )...
Niestety, jedyny Radeon obsługiwany przez MorphOS, jaki posiadam, to 9250 który będzie zasilał mojego Pega... :(
Ale radki nie są jakoś szczególnie drogie. Nowy 128MB Ramu(64bit), kosztuje trochę powyżej 100PLN, a za używany to jeszcze mniej trzeba zapłacić.

> sam dostałem tę płytę za darmo od ś.p.
> gościa handlującego AMigami na krakowskiej giełdzie.
Heh... Środowisko Amigowe to jest jednak cool. Parę dni temu widziałem uszkodzonego radka 8500 na Allegro, za... 15PLN. A tu uszkodzony sprzęt za darmo... Naprawdę jesteście the best. :D
A tak swoją drogą, to ja czegoś nie rozumiem. Jeśli AREXX jest "bratem" REXXa, a jest OpenREXX (http://oorexx.sourceforge.net/), to czemu nikt się nie pokusił o natywną implementacje na jego bazie, dodając Amigowe "featy"? Czy natywny AREXX dla MorphOSa to mrzonka? Jeśli tak, to dlaczego?(Poza oczywistym brakiem rozwoju MOSa, bo to już wiem...)
[#16] Re: Peg... I co teraz? :)

@Torn, post #15

ARexx PPC (który jest jeśli dobrze rozumiem reimplemntacją ARexx-a) jest tworzony przez CISC-a. Jest na MorphZone stosowne bounty do tego. Pare lat temu ponoć na jednym party było coś tam pokazywane w tym zakresie o ile dobrze kojarze. Jakaś nadzieja na to może jest, ale musiałbyś zapytać autora jak mu z tym idzie.

[#17] Re: Peg... I co teraz? :)

@Torn, post #8

7447A ?
Jak juz przyjdzie plyta to sie pochwal, czy ten procek na plycie nowych Pegow II jest pasywnie chlodzony.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem