[#1] MorphOS a sprawa 3D
Co prawda MOS obsługuje ciągle więcej kart graficznych niż AOS, ale sytuacja zaczyna się robić nie ciekawa, jako że jedyną dostępną w handlu kartą obsługiwaną przez MOS jest Radeon 9250.
Co prawda ja wiem, że support dla nowej karty 3D to trudny i bardzo żłożony soft, ale sytuacja musi się jakoś zmienić(naszczęście, support dla nowych kart nie wymaga - jeśli dobrze rozumiem - MorphOS 1.5 :D)...
BBRV napisali coś(http://bbrv.blogspot.com/2006/03/takeoff.html) co można interpretować jako *bardzo* pozytywny rozwój zdażeń, ale po pierwsze, nie wiadomo czy to odnosi się do MOSa, a po drugie nie wiadomo jak szybko przyniesie to efekty...
W obliczu tego, pytam: Czy jest sens n.p. organizować bounty na sterowniki do n.p. S3 DeltaChrome(tanie i całkiem dobre karty na AGP i do tego - ponoć - całkiem dobrze udokumentowane. Jedyna wada to kiepska dostępność tych kart w Polsce), czy Matrox G1/2/400(lub nowszych)?
Czy ktoś by się takiego bounty w ogóle podjął?
Czy ktoś z "okolic" Genesi(i/lub MOST) mógłby nam nieco(nieprzekraczając NDA) rozjaśnić tą wypowiedż BBRV?
Czy w związku z tą wypowiedzią mamy po prostu czekać, bo za parę miesięcy do Pega będzie można włożyć *prawie* "cokolwiek_na_AGP";)?
[#2] Re: MorphOS a sprawa 3D

@Torn, post #1

Co tu dużo mówić. Pogadaj z bigfoot-em (choćby na ircu, bywa na kanale #morphos na serwerze freenode.net) bo on się sterownikami 3D w MorphOS-ie zajmuje.

[#3] Re: MorphOS a sprawa 3D

@grxmrx, post #2

A niech nie zapomni najsampierw zamowic pizzy dla niego, inaczej moze trafic na opor :P

[#4] Re: MorphOS a sprawa 3D

@grxmrx, post #2

Heh... Pytam tu, między innymi dlatego, że nie wiem czy wystarczająco władam językiem lingłidż... No ale cóż, jeśli to jedyna droga do wiedzy... Może spróbuje...
[#5] Re: MorphOS a sprawa 3D

@Kaczus, post #3

Pizzy?! Ale o co chodzi? Czuję się jak nie tutejszy... Którym - jak się zastanowić - w sumie jestem...
[#6] Re: MorphOS a sprawa 3D

@Torn, post #5

Autor sterow 3d dla mosa jest wielkim fanej tej potrawy. Np. gdy port Q3 byl gotowy to aby zostal wydany ktos musial mu zamowic pizze :).
[#7] Re: MorphOS a sprawa 3D

@marcik, post #6

Ahaa... No to chyba że tak... Ale nie wiem czy zależy mi aż tak by fundować tą - jednak nie tanią - potrawę. W sumie, to mi to już wisi, bo ja mam radka 9250... ;) No ale są jeszcze inni... Jakby ktoś się coś dowiedział w sprawie tej wypowiedzi BBRV, to niech coś skrobnie...

Ostatnia modyfikacja: 22.03.06 16:33
[#8] MorphOS BUG

@Torn, post #1

Zamast robić setki nowych sterowników do kart graficznych to lepiej aby zrobili wreszcie normalne odświażanie grafiki w systemie takie jak jest już od początku w AmigaOS, bo to obecne w MorphOS wygląda jak na pierwszych Windowsach

[#9] Re: MorphOS BUG

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

jesli dzialasz na amidze klasik na mosie.
to sprobj teraz na jakims p1 100Mhz odpalic XP.

troche to nie trafne porownanie ale zawsze.
Twoja klasyczna amiga ma duuuzo waskich gardel, jednym z nich jest przesylanie danych do karty graficznej..jak wymyslisz cos by przepchac wiecej daj znac.

[#10] Re: MorphOS BUG

Wiesz, oczywiście, poprawienie bugu jest ważne, ale mi nie chodziło o "robienie setki nowych sterowników", tylko o to, że Radeon 9250 powoli odchodzi do historii i gdy to się stanie, to nie będzie żadnej karty obsługiwanej przez MorphOS, którą można kupić normalnie nową w sklepie...
Dlatego chodzi mi o sterownik do jakiejś(może być tylko do jednej) karty dostępnej w sklepie...
Bo wiesz, są ludzie którzy nie lubią/nie chcą kożystać z Allegro, w komisach to raz coś jest a raz nie, więc brak obsługiwanego przez MorphOS osprzętu, dostępnego w sklepach to może być dla niektórych problem...
A generalnie, to każdy postęp MorphOSa, nawet pomimo bugu, to krok w dobrą stronę...
[#11] Re: MorphOS BUG

@stefkos, post #9

stefkos napisał(a):

> jak wymyslisz cos by przepchac wiecej daj znac.
Ja, ja mam pomysl... ;> Trzeba dolutować chip obsługujący firewire bezpośrednio do 1) PowerPC i 2)Karty graficznej, a potem to już tylko połączyć kabelkiem firewire i *napisać* odpowiednie oprogramowanie...
Napewno będzie szybciej niż te 25MB/s BVisionPPC ;>>>
[#12] Re: MorphOS BUG

@stefkos, post #9

Jednym ze sposobow jest przetaktowanie calej karty. W Blizzardach dwuoscylatorowych trzeba podkrecic ten od 040, natomiast w jednooscylatorowych ten co jest, czyli wspolny od PPC i 68k. Bylo o tym glosno jeszcze w MA i pisano ze BVision dostawala wiekszego "powera" :)
Ja osobiscie nie moglem tego porownac, poniewaz karte (i 68k) podkrecilem oscylatorem 80 MHz, gdy jeszcze nie mialem BVision.
Ale ogolnie nie zauwazylem aby cos chodzilo wolniej niz na WB3.x a nadodatek dzieki natywnemu CGX wszystko dziala duzo szybciej.
[#13] Re: MorphOS BUG

@Torn, post #11

A przy odrobinie szczęścia FIREwire nie będzie tylko z nazwy.

[#14] Re: MorphOS BUG

@Torn, post #11

Na pewno będzie szybciej niż te 25MB/s BVisionPPC ;>>>

No ale te 25MB/s to teoretyczna gorna granica. A jak wiadomo czesto bywa nawet 3x wolniej.
Pozatym BVision jest podlaczona bezposrednio do BlizzardaPPC i raczej omija ten problem bezposrednio, choc posrednio "pewnie" nie.
[#15] Re: MorphOS BUG

mowisz o odswiezaniu SMART_REFRESH ?? bedzie wtedy gdy mos 1.5 tzn. nigdy..

hmm juz nie pamietam jak ma sie sprawa z os 4 czy tam jest czy nie ma..

[#16] Re: MorphOS BUG

@stefkos, post #9

stefkos napisał(a):

> jesli dzialasz na amidze klasik na mosie.
> to sprobj teraz na jakims p1 100Mhz odpalic XP.

Wystarczy, że odpalam AmigaOS 3.9 na 68040/30 MHz (22mips) i już jest normalnie, ba nawet na AGA bez GFX nie ma takich szopek jak pod MorphOS 1.4.5. Na starym MorphOS 0.4 beta który pracował jeszcze pod AmigaOS odświeżanie jest normalne.

> troche to nie trafne porownanie ale zawsze.
> Twoja klasyczna amiga ma duuuzo waskich gardel, jednym z nich
> jest przesylanie danych do karty graficznej..jak wymyslisz cos
> by przepchac wiecej daj znac.

Tu nie chodzi o przepychanie grafiki, bo nawet filmy VCD u mnie na PPC 240 MHz (290mips) śmigają lepiej na AMP2 z dźwiękiem pod MorphOS 1.4.5 nie widać już w ogóle przeskakiwania klatek nawet w oknie na Ambiencie jak na AOS 3.9 WarpOS.

[#17] Re: MorphOS BUG

@AmiChris, post #15

smart_refresh jest od zawsze.
[#18] Re: MorphOS BUG

@AmiChris, post #15

AmiChris napisał(a):

> mowisz o odswiezaniu SMART_REFRESH ?? bedzie wtedy gdy mos 1.5
> tzn. nigdy..

Tak właśnie o tym :(

> hmm juz nie pamietam jak ma sie sprawa z os 4 czy tam jest czy
> nie ma..

Tego to ja też nie wiem, ale po filmach wygląda na to, że jest

[#19] Re: MorphOS BUG

@kiero, post #17

Err..
rzeczywiscie tylko w mui brak

[#20] Re: MorphOS BUG

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #18

jw w mosie jest tylko w mui nie ma,a ze wiekszosc progsow mam w mui stad ta pomylka :)

[#21] Re: MorphOS BUG

@kiero, post #17

kiero napisał(a):

> smart_refresh jest od zawsze.

aha czyli będzie to drugie simple_refresh

a jest szansa, żeby to dopisać dla mos 1.4.6 ?

[#22] Re: MorphOS BUG

@AmiChris, post #20

to już lepiej, tylko niewiadomo czy mui na mosa dorobi się tego dobrodziejstwa?

a nie działające przesuwanie w pionie ekranu z autoscroll pod mosem to też jest wina mui?

nie działają też odwołania do overscan - center i vcenter, można to sprawdzić np. programem visage z cli :(

Ostatnia modyfikacja: 22.03.06 19:45
[#23] Re: MorphOS BUG

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #22

mui sie tego nie dorobi, bo mui sie tego pozbylo. overscanu i innych agowych 'cudakow' jak overscan mos tez sie pozbyl.

Ostatnia modyfikacja: 22.03.06 19:49
[#24] Re: MorphOS BUG

@kiero, post #23

kiero napisał(a):

> mui sie tego nie dorobi, bo mui sie tego pozbylo. overscanu i
> innych agowych 'cudakow' jak overscan mos tez sie pozbyl.

szkoda, że się pozbyli :(

w prefs systemowym mosa już teraz można włączyć autoscroll, jednak przesuwanie ekranu działa tylko w poziomie, sprawdź dokładnie tam gdzie się ustawia rozdzielczość, tylko trzeba jeszcze wpisać wielkość ekranu na jakim chcesz pracować np. 2000x2000 i use

chodzi mi o centrowanie obrazka na nowym ekranie, a nie ten overscan systemowy w amigaos dla kości ocs/ecs/aga

[#25] Re: MorphOS a sprawa 3D

@grxmrx, post #2

No więc tak:
Bigfoot nie ma pojęcia o co chodzi w tym linku, nowe drivery będą, a według Bigfoota S3 DeltaChrome i Matroxy są bez sensu...
[#26] Re: MorphOS a sprawa 3D

@Torn, post #25

Hej Torn, a nie zapytałeś o to do jakich kart mają być nowe drivery?
[#27] Re: MorphOS a sprawa 3D

@wali7, post #26

Niestety nie, ale jeśli chodzi Ci o wybór karty którą zastąpisz swoje Voodoo, to i tak pewnie nie ma to znaczenia, bo na te nowe drivery to pewnie trzeba będzie jeszcze poczekać. Ale jak lubisz ryzyko i chcesz wyjść przed szereg, to możesz sam do niego napisać i/lub kupić 9550 lub 9600, bo te karty są (teoretycznie, biorąc pod uwagę kolejność wprowadzania przez Ati na rynek) następne w kolejności... ;)
Ale wiesz, dopóki nie powstanie oprogramowanie które przekroczy ich możliwości, to te Radeony co są obsługiwane w zupełności wystarczają...
[#28] Re: MorphOS a sprawa 3D

@Torn, post #27

Teoretycznie, bo moze sie okazac, ze beda niedostepne....

[#29] Re: MorphOS a sprawa 3D

@Torn, post #27

Dzięki za info...chciałem tylko wiedzieć czy to może coś ze stajni NVidii. Voodoo niedługo wraca na Allegro, skąd do mnie przyszło :)... jestem już umówiony na Radeona9200SE - jak na MOSa wystarczy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem