[#31] Re: trance

@morgoth6, post #30

Gdybyś uruchimił MOSa PUP to byś wiedział dlaczego wszyscy użytkownicy przestawiają prorytet tego taska. Prędkość emulowanej 68k wzrasta i to ogromnie. W mojej BPPC mam 68040/32MHz, a PPC pod MOSem emuluje taką 040 jeszcze ze dwa razy szybciej!

ps. Jego priorytet (-99) może i się sprawdza, ale na maszynach z całkiem inną architekturą i o wiele potężniejszymi procesorami. Może ktoś z użytkowników Pegazosa zmieni ten task i sprawdzi różnicę? Ktoś już mówił, że nie ma różnic i nie ma sensu zmieniać.

Ostatnia modyfikacja: 15.04.06 11:17
[#32] Re: trance

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #29

Czy mozesz powiedziec jak to zrobiles? Bo nawet Bogowie i tworcy MOSa nie widza co stworzyli, jak i dla kogo ;)
[#33] Re: trance

@Prince, post #31

Ktoś już mówił, że nie ma różnic i nie ma sensu zmieniać.

Wlasnie, tylko mozliwe ze ten ktos jest leniuchem i na "oko" widzial :) A wiadomo co na oko :P.

Wystarczy aby jakis uzytkownik Pegazosa zrobil bardzo prosty test, taki jaki ja juz zrobilem, wykazujac kolosalny wzrost emulowanego 68k z priorytetem -1 (lub 0) w stosunku do -99. Jaki? Bardzo prosty - nalezy uzyc encodera Lame w wersji 68k, nastepnie zencodowac mp3 z priorytetem -99, a nastepnie -1 (lub 0) i zmierzyc czas. No moze za "dwa tygodnie" ktos to zrobi :P

Ostatnia modyfikacja: 15.04.06 19:16
[#34] Re: trance

@Andrzej Drozd, post #33

Andrzeju, moja wypowiedź dotyczyła tylko i wyłącznie moich własnych doświadczeń z Amigą 1200, na tórej to jak sam zauważyłeś (i nie tylko Ty) zmiana priorytetu taska ma wielkie znaczenie. A jak jest na Pegazosie tego nie wiem, dlatego chciałbym o konkretną wypowiedź jakiegoś użytkownika.

[#35] Re: trance

@morgoth6, post #30

morgoth6 napisał(a):

> Trance ma taki priorytet nie bez powodu i chyba nie za
> rozsadnie jest go zmieniac. Zreszta po co ?

wiesz jakbyś napisał po co używać mosa to i bym uwierzył ;)

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=4&i=5896&t=5791#reply_5896

jaki priorytet ma emulator interpretowany m68k?

[#36] Re: trance

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #35

Już kiedyś o tym pisałem, otwieram CLI a tam
"lha t dużyplik.lha" z wynikiem słabszym od 040/25
ponownie "lha t dużyplik.lha" z czasem 10 krotnie krótszym, to daje do myślenia, lha oczywiście pod m68k. To działa tak jakby za pierwszym razem trance nie załapał albo za drugim keszował przekompilowane dane.
[#37] Re: trance

@Sylwester, post #36

dokladnie tak,trance keszuje kawalki kodu to oczywiste.
spojrzcie na statsy trance,tam wlasnie to jest wyswietlane.

[#38] Re: trance

@AmiChris, post #37

Pegasos I G3,Radeon 7500 AGP,hd 80gb + 40gb,CDRW,256MB Happy User

A moze Ty mialbys chec zrobic test ktory wczesniej opisalem?
[#39] Re: trance

@Andrzej Drozd, post #38

Przyłączam się do tej prośby! :)

Prosimy o testy na Pezasosie ze zmianą priorytetu taska Trance.

[#40] Re: trance

@Prince, post #39

Hej,
zrobiłem z ciekawości proste testy, pierwszy polegający na rozpakowaniu arhiwum lha z HDD do RAM, 77 plików, 47.9 MB. Każdy test robiłem dwa razy.
Trance -99 - czas rozpakowania 6 s
Trance 0 - czas rozpakowania 6 s (tak samo)
Po zrobieniu testu sprawdziłem, i okazało się że mam Lha natywne dla MOSa, czyli test jest bez sensu :)

Drugi test, to po prostu SysSpeed i jego niskopoziomowy test CPU/FPU.
Początkowo:
Trance -99 - ok. 71 MIPS
Trance 0 - tak samo

Po kilku odpaleniach tego testu (za 5-6 razem) wyniki zaczęły być dużo wyższe:
Trance -99 i 0 ok. 8000 MIPS(!!!) - też bez istotnej różnicy między różnymi priorytetami (dla porównania w bazie programu 68060 miał jakieś 80 MIPS). Tak czy inaczej wszyscy znamy niewielką wartość syntetycznych testów zwłaszcza na emulowanym procesorze...

Trzeci test (tym razem prawidłowy) to był archiwizer Lzx pod 68k, rozpakowywałem jeden plik 41 MB z jednym plikiem w środku (z HDD do RAM).
Tym razem były różnice:
Trance -99 - 16 s
Trance 0 - 11 s
Ten test powtórzyłem wielokrotnie, ale nic nie przyspieszyło po kilku powtórzeniach, a wyniki były powtarzalne.

Moja maszyna to Pegaz II z G4 1 GHz. MOS 1.4.5
[#41] Re: trance

@wali7, post #40

rozpakowywałem jeden plik 41 MB z jednym plikiem w środku

O to chodzilo, poniewaz operacje na wielu plikach sa falszowane przez czas odczytu z/do pamieci i HD. Wiesz, nie chce sie naprzykrzac, ale chcialoby Ci sie zrobic jeszcze test za pomoca Lame 68k? (powinien byc na Aminecie, jakby co to podesle). Dzieki.

Ostatnia modyfikacja: 16.04.06 13:42
[#42] Re: trance

@Andrzej Drozd, post #41

dodam do tego tylko, ze naprawde zmiana priorytetu nie wplynie w duzym stopniu,takie roznice sa niezauwazalne imo,
andrzej:tak samo lame 68k,po co?? przeciez jest dla wos/pup jak wiele innych podobnych programow.
pozdrawiam :)

[#43] Re: trance

@AmiChris, post #42

ze naprawde zmiana priorytetu nie wplynie w duzym stopniu

Ale jednak wali7 pokazal ze wplynie, wynik: 16 sek do 11 sek. Mnie interesuje jeszcze jak zachowa sie Lame68k.

Lame np. nie gryzie ;)

c:lame hd:plik.wave

Najlepieje jakby plik byl standardwoym utworem o dlugosci okolo 5 min :)

tak samo lame 68k,po co??

Poniewaz zastanawiamy sie tutaj jak wplywa podwyzszenie priorytetu trance. Doszlismy do tego, ze na Classicach ma to kolosalne znaczenie. Na Pegazach na oko podobno nie (poniewaz juz i tak jest bardzo szybko i roznice sa nie zauwazalne, ale jednak sa. Choc nie sa widoczne tak jak na Classicach). Test ktory zrobil wali7, udowodnil ze na Pegazie jest podobnie.
Do szczescia brakuje jeszcze tylko testu za pomoca Lame. Jakby Ci sie jednak chcialo, to zrob podwojnie lub nawet potrojnie z tym samym priorytetem :) Dzieki.
[#44] Re: trance

@wali7, post #40

No to już nic mi się nie zgadza ;(
Gdyby nie było różnicy, to bym rozumiał ustawienie tak nisko tego taska.Jak się okazuje różnica relatywnie mniejsza aniżeli na A1200, ale jednak i to wcale nie pomijalna!

Może jakaś mądra pegazowca wyjaśni o co tu chodzi?

[#45] Re: trance

@Prince, post #44

Może jakaś mądra pegazowca wyjaśni o co tu chodzi?

Zaczekaj na testy mp3. Gdy beda, to wtedy sie nad tym zastanowimy :)

Oj, co ja narobilem, teraz zaden uzytkownik Pegaza nie bedzie chcial tu nic napisac. Drzyjcie, moja upartosc nie zna granic
[#46] Re: trance

@Prince, post #44

Pozwólcie że przedstawię moją hipotezę, ;)
na procesorach G4 i G3 stosowanych w Pegazach szybkość emulowanego 68k przekracza znacznie prędkość najszybszych istniejących 68k. Tak więc KAŻDY program pod 68k pod Pegazem śmiga przy priorytecie Trance -99 i nie ma potrzeby podwyższania go.
Priorytetem bowiem pod MOSem muszą być natywne programy MOSowe, w tym procesy systemu operacyjnego. Dzięki temu system działa sprawnie i szybko bez większego ryzyka zamulenia przez jakiś dziwny proces obsługiwany przez Trance, co mogłoby nastąpić przy wyższych priorytetach tego ostatniego.
A różnica w czasach wykonania przy różnych priorytetach powinna być, bowiem to priorytet bezpośrednio decyduje ile czasu przydzieli task scheduler danemu procesowi - wyższy priorytet=>więcej czasu CPU=>krótszy czas wykonania. Tak więc wszystko jest OK.

Ostatnia modyfikacja: 16.04.06 21:36
[#47] Re: trance

@Prince, post #44

A probowales robic testy po kilka razy z jednym piorytetem a potem kilka razy z drugim? Bo JIT dziala mniej-wiecej tak ze keszowane sa kawalki kodu ktory byl juz kiedys zaemulowany i gdy on sie powtorzy to nie potrzeby go jeszcze raz tlumaczyc z m68k dla ppc. Wiec jesli zrobiles jeden test najpierw z piorytetem -99 a potem kolejny z pirotytetem 0 to tu wlasnie zadzialal JIT a nie zmiana piorytetu.

[#48] Re: trance

@Sylwester, post #36

przecież ja się nie pytam o testy prędkości, bo to już było wałkowane i tak pamiętam jak o tym lha pisałeś. nie umią czytać mają sklerozę to ich strata, tylko ja się pytam jaki priorytet ma ten emulator interpretowany m68k w kernelu systemu mosa?

nie bez powodu podałem linka, bo u mnie po zmianie na -1 nawet stabilność systemu wzrasta, odpalam amy i szaleje pod mos prawie jak pod aos, ale już na 0 praca z systemem nie jest za dobra jak na -3 -2 -1 wystarczy glądnąć na inne taski pod systemowym taskmenagerem, aby trance nie zawadzał innym, więc po to się właśnie pytam jaki prorytet ma ten interpretowany emulator. oczywiście jeśli potrzeba mocy to prorytet trance zawsze można zmienić na czas przeprowadzania obliczeń i nic się nie stanie poza tym, że czas oczekiwania na przeprowadzenie tych obliczeń się skróci.

[#49] Re: trance

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #48

tylko ja się pytam jaki priorytet ma ten emulator interpretowany m68k w kernelu systemu mosa?

O to musisz zapytać mos team.

bo u mnie po zmianie na -1 nawet stabilność systemu wzrasta, odpalam amy i szaleje pod mos prawie jak pod aos, ale już na 0 praca z systemem nie jest za dobra jak na -3 -2 -1 wystarczy glądnąć na inne taski pod systemowym taskmenagerem

Ale tutaj zmieniasz priorytet trance czyli jit, bez niego programy m68k też działają ale wolniej.
[#50] Re: trance

@Sylwester, post #49

>nie bez powodu podałem linka, bo u mnie po zmianie na -1 nawet stabilność systemu wzrasta,

skolman, czasami mam ochote napisac jakie p******y gadasz. ale ok, niech ci bedzie:)

a ogolnie, trance dziala na niskim priorytycie z jednogo bardzo waznego powodu. 'responsivenesss'
nie wiem jak sie to tlumaczy. ale to jest cos, ze jak klikasz w programie to masz natychmiastowa reakcje
a nie czekasz az program zostanie przetlumaczony przez emulator. nazywa sie to adaptatywna amulacja.
to co musi byc wykonane szybko, zostaje wykonane szybko (obsluga tego co robi luzer), a to co trwa dlugo,
czyli daje szanse jit'owi, z reguly nie jest wykonywane jednokrotnie, jest w tle tlumaczona przez translator.
dlatego wasze testy sa zle. onie nie 'rozgzewaja' emulatora. on dopiero ma gotowy przetlumaczony kod jak
wasz program skonczy dzialac. jakby dokonywal calego tlumaczenia, optymalizacji (zaden z was nie ma
pojecia co robi trance. to jest prawdopodobnie NAJBARDZIEJ zaawansowany translator kodu 68k na ppc)
to mielibyscie opoznienie przy uruchamianiu prigramow, co nie jest dobre. dopiero przy dlugotrwalym lub
powtornym wykonaniu tego samego kodu, wkracza do akcji, translator. i pokazuje wlasnie takie wyniki
ktore nisza cokolwiek innego dostepnego na rynki...
[#51] Re: trance

@kiero, post #50

dopiero przy dlugotrwalym lub
powtornym wykonaniu tego samego kodu, wkracza do akcji, translator. i pokazuje wlasnie takie wyniki

Tak czy inaczej mechanizmy te w Classicu nie dzialaja, a raczej aktywuja sie dopiero przy wysokim priorytecie. Na -99, mozna pakowac mp3 100 razy (lame 68k) i zawsze sie zolwi. Wystarczy podniesc priorytet do -1 i nagle dziala...magia ;) Szkoda ze MOS Team nie przetestowal tego na Classicach, bo moze po prostu 603/200 MHz ma na glowie inne rzeczy i nie pozwala temu dzialac przy tak niskim priorytecie.
[#52] Re: trance

@Sylwester, post #49

>> tylko ja się pytam jaki priorytet ma ten emulator
>> interpretowany m68k w kernelu systemu mosa?

> O to musisz zapytać mos team.

tak, tylko nie polaków z mos team, bo to lameriada ;)

> Ale tutaj zmieniasz priorytet trance czyli jit, bez niego
> programy m68k też działają ale wolniej.

wiem, ale po co mam mieć wolno jak teraz mam szybko i stabilnie :)

btw. odpalasz jeszcze mosa, jak nie to czemu?

[#53] Re: trance

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #52

btw. odpalasz jeszcze mosa, jak nie to czemu?

Działa jakoś dziwnie jak dla mnie no i Opus4 lekko się z nim krzaczy.
[#54] Re: trance

@Andrzej Drozd, post #32

Andrzej Drozd napisał(a):

> Czy mozesz powiedziec jak to zrobiles? Bo nawet Bogowie i
> tworcy MOSa nie widza co stworzyli, jak i dla kogo ;)

MOSSYS:S/Startup-Sequence

===

Run <>NIL: DETACH QUIET Trance

TaskPri Trance 0 >NIL:
TaskPri Trance -1 >NIL:

dobre wibracje

LoadWB

EndCLI

===

cool

Tańczący banan

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem