[#1] Moja A1200_PPC i MorphOS1.4.5 4 classic
Czesc wszystkim amigantom. Musze powiedziec "cholera to ustrojstwo nie dziala". Otuz kilkukrotnie usilowalem odpalic MorphOS na mojej klasiczce i kupa. Nie wiem gdzie moge szukac problemu procz sprzetu. Moze zadam najistotniejsze pytanie. Czy ktos z posiadaczy a1200 z ppc i fastata uruchomil ten system jedynie ingerujac (w nietypowy sposob, czyli nie trzymajac sie zalecen autorow systemu) w startup-sequence?? Moja amisia reaguje w dosc zagatkowy sposob. Wydzielilem sobie ladnie ponad gigowa partycje dla MOSa, ktora przeformatowalem w SFSie. Oczywiscie ustawilem ja jako bootowalna. Przed proba uruchomienia zmienilem jej priorytet startowy na 8 (moj OS3.9 ma normalnie 8 i zmienilem go na 7 z powodu powyzszego powodu). Gdy rusza mosik (na swiezo, czyli po ponownym wlaczeniu ami) komputer sie resetuje, a dioda kontrolna z monitora zapala sie na pomaranczowo informujac mnie iz "czeka na sygnal" i od tej pory nie wiem co jest grane... . Moze to przez retakt palerpiecyka i motorolki?? Moze slabe zasilanie, albo pamiec?? Poradzcie prosze jesli tylko macie jakies pomysly.

Pozdrawiam!!!

[#2] A masz BVision?

@Lokaty, post #1

MOS nie supportuje AGi.
[#3] Re: Moja A1200_PPC i MorphOS1.4.5 4 classic

@Lokaty, post #1

Pierwsza wersja MorphUp odpalała się standardowo w 800x600 50Hz co nie wszystkie monitory muszą załapać, a BVision Ty mieć?
[#4] Re: A masz BVision?

@Daclaw, post #2

Oczywiscie, ze mam BVision w inny sposob bym nawet tego watku nie poruszał owfcoz :D

[#5] Re: Moja A1200_PPC i MorphOS1.4.5 4 classic

@Sylwester, post #3

Mam ostatni obraz plyty, ktory zostal zamieszczony w aktualnosciach ppa.pl wiec tu tez nie bedzie powodu dla ktorego MorphOS nie startuje, a w szczegolnosci dotyczacego rozdzialki.

Pozdraiwiam

[#6] Re: A masz BVision?

@Lokaty, post #4

A czy masz odpowiednio nowa flashkę?

[#7] Re: Moja A1200_PPC i MorphOS1.4.5 4 classic

@Lokaty, post #5

tak przewrotnie napisze a nie lepiej kupic pegasosoa ?

[#8] Re: Moja A1200_PPC i MorphOS1.4.5 4 classic

@Lokaty, post #5

to czysta instalka?
uzywasz bppcfix ?
uzywasz czegos do mapowania kickstartu?
odpalasz mosa tak od razu po wlaczeniu komputera (bez zadnych paczy)?

[#9] Re: A masz BVision?

@Kaczus, post #6

Flashke mam ta przed ostatnia, czyli ostatnia bez obslugi GREX-PCI.

[#10] Re: Moja A1200_PPC i MorphOS1.4.5 4 classic

@stefkos, post #8

to czysta instalka?

Jezeli masz na mysli to czy skopiowalem zawartosc plyty z Mosem na czysta partycje to tak.
Chyba, ze masz na mysli czy cos do tychze katalogow - mosowych - dogrywalem? - to nie.

uzywasz bppcfix ?

Samego nie. BlizKickowego - tak.

uzywasz czegos do mapowania kickstartu?

Jak wyzej, czyli BlizKicka.

odpalasz mosa tak od razu po wlaczeniu komputera (bez zadnych paczy)?

Tak, odrazu po swiezym rozruchu amigi.

[#11] Re: Moja A1200_PPC i MorphOS1.4.5 4 classic

@AmiChris, post #7

Pegasos fajna rzecz, ale mnie jako potencjalna platforma do nabycia nie interesuje w tej chwili. Mam BlizaPPC oraz BVizje i jestem z tego sprzetu zadowolony wiec chcialbym wykorzystac maksymalnie jego mozliwosci, czyli uruchomic MOSa na moim PPC. :D

[#12] Re: Moja A1200_PPC i MorphOS1.4.5 4 classic

@Lokaty, post #10

Flaszke mam tą samą co Ty a kickstart 3.1 w kościach i nie muszę mapować.
[#13] Re: A masz BVision?

@Lokaty, post #9

No właśnie, a czy mos nie wymaga czasem nowszej? - nie wiem, ale warto
sprawdzić, bo najnowsze cgx dla klasyków wymagało....

[#14] Re: Moja A1200_PPC i MorphOS1.4.5 4 classic

@Sylwester, post #12

Jeśli używasz 3.1 to warto zmapować, ze względu na nowszego execa....

[#15] Re: A masz BVision?

@Kaczus, post #13

Jestes w bledzie. CGX v4.3 smialo dziala na przed ostatnim updejcie flaszki. Mam u siebie ta wersjie i sie nie skarze bo dziala wysmienicie.

[#16] Raczej nie

@Kaczus, post #13

Sam upgrade flaszki robiłem gdzieś w 2001 roku i na pewno nie na tą z obsługą grex-a a MOS u mnie chodzi.
[#17] Re: A masz BVision?

@Lokaty, post #15

Brałeś ostanią łatę? Może tu chodziło o sterownik dla BVision :))) or something... Tak samo nie działało w drugą stronę po ostatnim updajcie flashki trzeba było mieć najnowszą łatkę na cgxa

[#18] Re: Raczej nie

@Daclaw, post #16

Nie napisałem, że mos nie chodzi tylko, że może nie chodzić...

[#19] Re: Moja A1200_PPC i MorphOS1.4.5 4 classic

@Lokaty, post #1

Czy ktos z posiadaczy a1200 z ppc i fastata uruchomil ten system jedynie ingerujac (w nietypowy sposob, czyli nie trzymajac sie zalecen autorow systemu) w startup-sequence?

Ostatnia poprawka MOSa Classic startuje bez zadnej ingerencji. Musisz sie tylko trzymac pewnych rzeczy:

Partycja systemowa koniecznie musi byc pod kontrola SmartFileSystem.
MOSa musisz odpalac po zimnym resecie (poniewaz rozne syfy z fastata, patche itp. mieszaja nawet po resecie).
MOS nie startuje po zwyklym resecie - jezeli sie cos zawiesi to zawsze wylacz kompa na kilkia sekund.

Ja dodatkowo mam wylaczone mapowanie romu do ramu w menu BPPC (poniewaz na WB uzywam Blizkicka).

DODANE: AAAAAA! Poczekaj, doczytalem ze mapujesz 3.1 za pomoca BlizKicka. Czyli nie masz sprzetowego 3.1?

Uzywanie Blizkicka przed MOSem skutecznie niedopusci do startu MOSa - chodzi wlasnie o problem z ze zwyklym resetem. Blizkick robi pierwszy reset, po ktorym juz mozesz zapomniec o odpaleniu MOSa.

To taka wada MOSa PUP o ktorej nic konkretnego sie nie dowiedzialem, poniewaz tworcy MOSa sami nie wiedza czemu tak sie dzieje na A1200.

Ostatnia modyfikacja: 13.03.06 15:44
[#20] Re: Moja A1200_PPC i MorphOS1.4.5 4 classic

@Andrzej Drozd, post #19

"Feler" w tym, ze inaczej nie postepuje z startem MOSa. Moze kogos resetlevele uratowaly? A tak z ciekawosci ile trzeba czekac na uruchomienie ekranu Ambienta - moze za krotko czekam na jego start?

[#21] Re: Moja A1200_PPC i MorphOS1.4.5 4 classic

@Lokaty, post #20

Tyle ile na WB. Na poczatku odpala sie bootlogo i pozniej Ambient. Ale masz sprzetowego kick3.1?
[#22] Re: Moja A1200_PPC i MorphOS1.4.5 4 classic

@Andrzej Drozd, post #21

Nie posiadam ROMu 3.1. Moze to jest problem. Chociaz w dokumentacji wyraznie pisze, ze MorphOS nie ingeruje w kicka amigi. Moge uzyc mapowanie przez bootstrap MOSa, ale to sie tyczy takiego trackdisk.device.

[#23] Re: Moja A1200_PPC i MorphOS1.4.5 4 classic

@Lokaty, post #22

Spróbuj odłączyć FastAtę. Ale możliwe że kickstart musi byc nowszy (sprzętowy). Mos PUP jest bardzo kapryśny, nawet po zainstalowaniu

[#24] Re: Moja A1200_PPC i MorphOS1.4.5 4 classic

@Prince, post #23

Fastaty nie trzeba fizycznie odłączać, nie można tylko uruchamiać drivera do niego a w szczególności w trybie resident.
[#25] Re: Moja A1200_PPC i MorphOS1.4.5 4 classic

@Lokaty, post #1

Lokaty napisał(a):

> Czesc wszystkim amigantom. Musze powiedziec "cholera to
> ustrojstwo nie dziala". Otuz kilkukrotnie usilowalem odpalic
> MorphOS na mojej klasiczce i kupa.

i udało się tobie odpalić tego mosa?

[#26] Re: Moja A1200_PPC i MorphOS1.4.5 4 classic

@Lokaty, post #22

tak nie powinno być problemu z rom 3.0,
bo można załadować kicka przez startup.

btw. ten temat powinien być w mos

[#27] Re: Moja A1200_PPC i MorphOS1.4.5 4 classic

@Lokaty, post #1

A ja mam za kazdym razem softwarefailur ramlib 8000008 i kila. Testowalem z roznymi resetlevelami. Po zimnym resecie. Na SFSowej partycji. Moj sprzet to BPPC+GREX.

Ostatnia modyfikacja: 30.05.06 08:27
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem