[#1] Pytanko o podczerwien
Frapuje mnie jedno czy da sie pod pegiem mos/linux przesylac dane do komorki (w moim przypadku siemens sk 65) z ww. komputera?
jezeli tak to co potrzebuje(programy/hardware)?

[#2] Re: Pytanko o podczerwien

@AmiChris, post #1

Witam Wydaje mi się iż uzytkownicy PEGA II mają większe szanse na znalezienie jakiegoś oprogramowania do transweru po przez IrDE niż na PEGU I a to za sprawą wyboru rożnych systemów operacyjnych głównie chodzi mi o MOLK-a ( MacOS X Tiger lub inne ) , ktory podobno obsługuje USB , a jak wiadomo to na rynku można kupić rozmaite ADAPTERY Z IrDA na USB , i tylko pozostaje poszukac odpowiednich/ego programu i go zainstalowac , są jeszcze LINUXY ,gdzie również należało by poszukać takich programów ( wieżyć mi się niechce że takowych na jakiegoś LINUCHA nie ma), użytkownicy PEGA I są w gorszej sytuacji , kto wie może za jakiś czas się coś zmieni. Pozdro PEGASOS I

[#3] Re: Pytanko o podczerwien

@Piotr Myszkowski, post #2

Ja chciałbym zauważyć, że Pegasos ma wbudowaną IrDĘ, trzeba mu tylko podłączyć samą diodę. Co do oprogramowania, to Linux potrafi się porozumiewać po przez IrDE, tylko nie wiem czy w tym konkretnym wypadku to zadziała...
[#4] Re: Pytanko o podczerwien

@Torn, post #3

Aha,moglbys opisac dokladniej jak i co pod linem??

Tak sie zastanawialem bo mialem kiedys wlasnie adapter IRDA pod usb firmy forever(kosztuje ok 30 zl) i MOS go widzial.tak mnie tklo teraz czy daloby sie z tym cos zrobic?

[#5] Re: Pytanko o podczerwien

@AmiChris, post #4

tu jest opisane jak to zrobic pod linuxem przez kabel. teraz trzebaby jakos irde podmontowac. w windowsie taka irdajest widziana jako port com, wiec pewnie pod linuxem tez sie jakos da.

http://www.linuxstorm.org/modules/news/article.php?storyid=300
[#6] Re: Pytanko o podczerwien

@AmiChris, post #4

Adaptery na USB z Linuxem działają "nieliczne". Takie zainstalowane na płycie głównej zwykle podszywają się pod COM2, dlatego są dużo lepsze pod systemami "innymi niż wiodący".
Do takiej IrDY trzeba jedynie podpiąć prosty układ składający się głównie z diody emitującej światło podczerwone. Takie diody można kupić, choć trzeba się naszukać... Ja znalazłem w Niemieckim sklepie internetowym(niestety, nie pamiętam adresu - to było parę lat temu).
Co do samej instalacji i konfiguracji pod Linuxem to polecam http://tuxmobil.org/Infrared-HOWTO/Infrared-HOWTO.html HOWTO, zawiera wszelkie informacje potrzebne do skutecznej instalacji.
Co do płyty Pegasosa, to niestety, poza tym że jest miejsce do podpięcia diody - nie mam żadnych informacji. Krashan na ircu stwierdził nawet, że nie wiadomo czy wszystkie potrzebne układy są zainstalowane na płycie... Nikt tego jeszcze nie sprawdził.
Gdy już będe miał Pegasosa, to spróbuje zadziałać w sprawie IrDY - co z tego wyjdzie, będe raportował tu, a jeśli się uda, to może skrobnę o tym artykuł.

[#7] Re: Pytanko o podczerwien

@Torn, post #6

dziekuje wam,zobaczymy jak to bedzie wygladac,

@torn: bedzie milo jak cos wymyslisz :)

[#8] Re: Pytanko o podczerwien

@AmiChris, post #7

No stack do IrDY na pewno nie napisze, za dużo roboty. IrDA może być - w zależności od konfiguracji - kartą sieciową, portem LPT, portem szeregowym, więc trzebaby się narobić - coś mi się wydaje, że prędzej będzie sprzęt pod AOS 4.0 i MOS 2.0 z obsługą Altiveca i SMP, niż stack IrDY pod którykolwiek z Amisystemów...
Ale pod Linuxem, czemu nie? Jeśli tylko płyta główna jest wyposażona we wszystko co trzeba, to powinno ruszyć od "pierwszego pała".
[#9] Re: Pytanko o podczerwien

@Torn, post #8

jezeli jest plyta z irda i jest dioda :D

[#10] Re: Pytanko o podczerwien

@AmiChris, post #9

To będzie odpowiedź nieco z innej beczki. Podobnie sprawa się z bluetoothem
sotos usb pega wykrywa go pokazuje ikonkę ale nie ma softu by to obsłużył.
Odnośnie irdy, to irdy wpinane w płytę główną można na allegro kupić w granicach 20 zł, ale jak powyżej nie ma wsparcia ze strony softu.
[#11] Re: Pytanko o podczerwien

@ZED^lM, post #10

jak ktos ma info(materialy developerskie,kody zrodlowe etc) do irdy jakies niech da znac :)

[#12] Re: Pytanko o podczerwien

@AmiChris, post #11

a sprawdzalas adaptery IrDA na usb pod posejdonem?

moze daloby sie cos wykombinowac jezeli posejdon mialby jakies mechanizmy...

[#13] Re: Pytanko o podczerwien

@AmiChris, post #12

Niestety nie. Nie sprawdzałem bo nie mam irdy na usb.

Pegasos I, Radeon 7000/64Mb, 256 Mb
[#14] Re: Pytanko o podczerwien

@ZED^lM, post #13

Rozmawialem z Chrisem Hogesem(tworca poseidona) rzekl mi ze zaczal sie bawic stosem do irdy ale zdecydowal sie na kontynuowanie poseidona (ver. 3.x) i porzucil irde;).

Ja moglbym cos wymodzic ale nie mam czasu.mam ciekawsze rzeczy do robienia,oto pytanie jest jakis chetny ktory by sie tym zajal?
Chris udostepni kody,to co zrobil dotychczas, wesprze technicznie etc..
kontakt u mnie lub u Chrisa.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem