[#1] G3/G4 MAC I MORPH
Witam. Mam takie pytanko (nie zdarzylem sprawdzic czy juz ten temat sie przewijal) - czy jest szansa na przeniesienie MorphOS na systemy PPC Mac? No bo juz teraz DualIntele rzadza to moze uda sie komus dopasc schematy mac`ow? Hmm, to byloby rozwiazanie. PPC maki beda coraz tansze, a my mozemy to swietnie wykorzystac (cudnie byloby zrobic to samo z OS4, ale ten sam problem mamy z pegazami..)

[#2] Re: G3/G4 MAC I MORPH

@Eith, post #1

Temat był dość intensywnie wałkowany na liście dyskusyjnej MorphOS-a. Wynik był taki, że szansa jest znikoma.
[#3] Re: G3/G4 MAC I MORPH

@Eith, post #1

Temat przewijał się po listach mosowych i forach wielokrotnie. Odpowiedź jest taka, że teoretycznie możliwość to zawsze jest, ale praktycznie (ze względu na postawę MorphOS Team) nie jest i nie będzie to możliwe. Zwróć uwagę, że nawet dla sprzętu wyprodukowanego przez Genesi/bplan są problemy z tym by był oficjalny support przez MorphOS Team, problemy niezwiązane z tym czy można (bo można) wykonać pewną pracę by system ładnie na czymś chodził, ale związane z tym co możemy tylko domniemywać: problemy interpersonalne, prawne, brak zaufania do siebie i czasu na robienie cokolwiek (czyli rozwijanine systemu na cokolwiek).
Z resztą nawet Pegasosa w pełni pod mosem nie wykorzystasz, więc nawet pełnego supportu dla tego co jest nie ma, więc jeszcze rzucać się na coś nowego (w dodatku jak MOST nie chce sobie takiego problemu zapewniać bo po co im to).

[#4] Re: G3/G4 MAC I MORPH

@grxmrx, post #3

Dzieki. Obaj macie racje. I temat sie przewijal i grxmrx twoje stwierdzenia sa jak najbardziej sluszne. Zreszta juz zagladnalem na inne fora i rzeczywiscie temat. No ale wlasnie ta kwestia platformy...
Bo w sumie Amiga to glownie spolecznosc i software, bo jesli chodzi o sprzet to moze byc to tylko sentyment (no mozna cos na tym robic, ale..) i obietnice, plus platforma ktora pojawia sie i znika + kosztuje idiotycznie duzo...
Poteznym kopem mogloby byc udostepnienie OS4 dla innych, jakkolwiek ustandardyzowanych platform - dla ulatwienia pracy programistom -- PPC i inne zblizone techn. RISC`owe.

Duza szansa moze byc sytuacja na rynku - odejscie APPLE od PPC. Gdyby jakies madre glowy sie za to wziely, mozna by otrzymac wielkie wsparcie dla syst. alternatywnych od firm produkujacych PPC, szkoda by sie zmarnowal potencjal chocby G5...
IMB, FREESCALE, MOTOROLA musza dogadac sie z kims by podzielic sie rynkiem zdominowanym przez M$, INTELA i APPLE - ktory juz mi sie od dawna nie wydaje "cool"..
Ehh, tak sobie rozmyslam :) no i sam zamierzam zainwestowac w jakis sprzet za kilka mies. ale nie PC, wole pomeczyc sie i emulowac inne systemy z poziomu linux`a by miec dostep do soft`u i supportowac alternatywne systemy - nie chodzi o to aby bylo latwo, ale by miec satysfakcje, nie zyc "nijako"
;)

[#5] Re: G3/G4 MAC I MORPH

@Eith, post #4

ps: sorka za bledy i dziwnie sformuowane zdania, ale jestem w pracy i dzis dyrekcja krecie sie strasznie...rozumiecie ;)

[#6] Re: G3/G4 MAC I MORPH

@Eith, post #4

sam zamierzam zainwestowac w jakis sprzet za kilka mies.

Ja bym polecał Pegasosa, o ile interesuje Cię jakiś amisystem oprócz Linuksa. Oczywiście, w świetle tego, co napisał grxmrx, przyszłość MorphOS-a może nie wydawać się zbyt jasna, niemniej on w znacznej mierze opiera się na niesprawdzonych wiadomościach i plotkach. Nie wiem skąd wrażenie, że w przypadku rozwijanego hobbystycznie systemu operacyjnego, programiści mają obowiązek wypuszczać aktualizacje co pół roku czy częściej. Pegasos ma też oficjalne wsparcie wielu dystrybucji Linuksa i np. mój ulubiony Debian spisuje się na nim znakomicie.
[#7] Re: G3/G4 MAC I MORPH

@Grzegorz Kraszewski, post #6

Jasne, jak najbardziej mysle o Pegazie i slyszalem juz nieraz ze spisuje on sie swietnie pod linuksem ale i MOS nie wydaje sie taki zly, no jedynie to ze jest hobbystyczny - kurde, dobrze ze ludzie maja takie hobby :)
Ciekawe co z tymi nowymi pariami+szybsze modele...podobno sa jakies problemy z tym. Ja bym sie pokusil na 1,2 lub 1,7 model, ale plany sa jedynie w zw. z A1 (co i tak nie wiadomo czy wypali).
Nawiazalem nawet kontakt z producentami AMY05. dostalem opowiedz ze praca jest w toku...
Hmm. Ale jedynie model G3 zdaje sie. W tej chwili jadnak i na to bym sie pokusil. Ciekawe jak bedzie z Amy i OS4...ehh, nie ma lekko...

[#8] Re: G3/G4 MAC I MORPH

@Grzegorz Kraszewski, post #6

Debian spisuje się na nim znakomicie.

Przecie sam dobrze wiesz ze z debianów to tylko ubuntu/kubuntu roxx :D

@Eith sam zamierzam zainwestowac w jakis sprzet za kilka mies.

To tak samo jak ja, powodzenia! :)

[#9] Re: G3/G4 MAC I MORPH

@Eith, post #4

" Poteznym kopem mogloby byc udostepnienie OS4 dla innych, jakkolwiek ustandardyzowanych platform"

Oby nie był to kop z półobrotu... :) - ten mógłby zabić...

"Duza szansa moze byc sytuacja na rynku - odejscie APPLE od PPC"

Excuse moi, ale szansą na co? Skąd to przekonanie, że poczynania Apple mają jakikolwiek wpływ na nasze podwórko? Przecież przejście na intela nie oznacza natychmiastowego zarzucenia obecnego systemu (to by było samobójstwo) i przez parę lat ten wózek na pewno jeszcze się poturla. A to m. in. oznacza, że przez te lata amisystemy na sprzęcie PPC Apple pozostaną wyłacznie przedmiotem pobożnych życzeń; Apple nie ma żadnego interesu w udostępnianiu swojej technologii innym, komercyjnym (a takim przecież jest AmigaOS) systemom - a wszelkie tego rodzaju próby może łatwo zablokować. Btw: jak to sobie wyobrażasz? Takie śmieszne AInc wyskakuje z propozycją "nie do odrzucenia": "kochane jabłuszka, zapłaćcie nam, żebyśmy łaskawie się zgodzili na port OS4 na wasze maszyny". Jak sądzisz, ile czasu minie, zanim Jobbs przestanie się śmiać? I jak Ci się wydaje, jaka byłaby kontrpropozycja? Niech zgadnę: może "zapłaćcie za licencję na wykorzystanie sprzętu"? Dowcip polega na tym, że to AmigaOS potrzebuje sprzętu, a nie Apple systemu - kto w takiej sytuacji ma mocniejszą pozycję przetargową? Podpowiedzi nie będzie.

"Gdyby jakies madre glowy sie za to wziely, mozna by otrzymac wielkie wsparcie dla syst. alternatywnych od firm produkujacych PPC"

Po pierwsze: to w Amiga Inc. są jakieś mądre głowy? Po drugie: zdefiniuj "systemy alternatywne" i wykaż, że można do nich zaliczyć AmigaOS/MorphOS.

IMB, FREESCALE, MOTOROLA musza dogadac sie z kims by podzielic sie rynkiem zdominowanym przez M$, INTELA i APPLE - ktory juz mi sie od dawna nie wydaje "cool"..

Otóż nic bardziej mylnego - jedyne co muszą te firmy, to zarabiać, bo od tego są. W związku z tym IBM np. gra na wszystkie strony, FREESCALE ma zapewniony byt na długie lata choćby dzięki armiom, a MOTOROLA wiadomo na czym od pewnego czasu zarabia.

Morał? Nie będzie morału. Jak ktoś chce, może ewentualnie dać na mszę w intencji, iżby pojawił się jakiś wujek (lub ojciec... Hmm... Ojciec Dyrektor? :D) z walizką wypchaną pieniędzmi (no tak, tu nawet wspomniany ojciec by pasował), i żeby przez długie lata zechciał dokładać do interesu.

[#10] Re: G3/G4 MAC I MORPH

@LeMan, post #9

Realista co? ;)
Ja tak tylko sobie teoretyzuje, ale dobrze jest poznac zdanie innych osob na ten temat.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem