[#31] Re: Kupić Pegasosa?

@Grzegorz Kraszewski, post #25

Wiesz tak moze mowic osoba ktora ma obok pieca na ktorym robi reszte zajec (mosa 1.5 tez masz ale nie o to tu chodzi),bedziesz mial kompa (z articia a wiec peg 1) z ktorym trzeba cyrki robic zeby cos z poszlo (linux)z powodu niedorobionego firmware.Peg 2 jest swietnym sprzetem jak na amigowe warunki ja mowie pod katem wlasnych odczuc.

Hmm czyzby sie os 4 tak bardzo cofnal ze juz nie dorownuje mos 1.4.5 a wydawalo sie ze momentami go przewyzszal.Przemilcze najslabszy punkt Reaction bo to zawsze bylo nedzne.

Nie chodzi o to ze peg jest bee ale kupowac pega tylko dla mosa to pomylka.Rozwoj systemu praktycznie zaden,MOST kpi sobie z ludzi juz publicznie tekstami na stronie a losie sie podniecaja.

Ja sie juz tym nie przejmuje,szkoda nerwow ,uwazam ze osoba powinna wiedziec co kupuje.
To nie sa zale tylko suche fakty :)

[#32] Re: Kupić Pegasosa?

@AmiChris, post #31

Pewnie to wina faktu, ze widzielismy jak dziala AmigaOS4... W opowiadaniach dzialal lepiej :P A przynajmniej takie wrazenie robil...

[#33] Re: Kupić Pegasosa?

@AmiChris, post #31

Wiesz tak moze mowic osoba ktora ma obok pieca na ktorym robi reszte zajec

To niby o mnie mowa? Ja mam PC tylko w pracy do spółki z kolegą i używam go w wyjątkowych przypadkach. Całą resztę robię na MOS-ie i Linuksie.

Hmm czyzby sie os 4 tak bardzo cofnal ze juz nie dorownuje mos 1.4.5 a wydawalo sie ze momentami go przewyzszal.Przemilcze najslabszy punkt Reaction bo to zawsze bylo nedzne.

Niewątpliwie MUI4 oraz Ambient to były dwa mocne punkty MorphOS-a na AmiMajówce, tutaj AmigaOS 4 był na drugim miejscu. W gruncie rzeczy jedyną nową (dla mnie) rzeczą, jaką pokazał Szaman, było przesuwanie ekranów nie tylko w dół, ale też i w bok. Rzecz ładnie wyglądająca o dyskusyjnej wszakże użyteczności.

kupowac pega tylko dla mosa to pomylka

Na tym właśnie polega jedna z zalet Pegasosa, że oprócz MorphOS-a ma oficjalne wsparcie najważniejszych dystrybucji Linuksa. A jeżeli nie kupować Pega dla MOS-a, to co kupować dla AmigaOS 4???

To nie sa zale tylko suche fakty

Twoja wypowiedź ma silne zabarwienie emocjonalne, więc trudno ją "suchymi faktami" określić.

[#34] Re: Kupić Pegasosa?

@Grzegorz Kraszewski, post #33

:) naprawde pisze jak jest (zaznacze ze mam pega 1),emocjonalnie bylem zwiazany z amiga,peg to inna sprawa :).

prawdziwe amigi dla linucha to koszmar na jawie :D.
Ja pisze jako user mosa 1.4.5 na pegu 1 i uzytkowaniu linucha pod tym sprzetem.

Na mnie os4 zrobil duze wrazenie -uwazam ze jest lepszy od aktualnej wersji mos 1.4.5- najwazniejsze jednak jest to ze system sie rozwija a tu jest jak jest.

[#35] Re: Kupić Pegasosa?

@Kaczus, post #32

Co Ci sie w nim nie podobalo??:)

[#36] Re: Kupić Pegasosa?

@Kaczus, post #32

Może tak w pewnym sensie każdy widział to co chciał zobaczyć? ;) Jak dla mnie to niewiele ten system różni się pod względem użytkowania od mosa, no może mos ma Ambienta co troche lepiej wygląda aktualnie niz Workbench (ale Amidock za to troche lepiej wygląda na AmigaOS 4.0 niű panele Ambienta - przezroczystosc i animowana pileczka boing ball :). Warto było wybrać się na Amimajówkę by zobaczyć i porównać, co prawda ja akurat się nie pchałem do klikania, no ale nie zniechęciłem się nawet tym żółtym guru czy tym podobnymi wpadkami, na mosie mogłoby być gorzej w tym lub innym momencie (np. zamrożony kursor myszki? kto wie ;).

[#37] Re: Kupić Pegasosa?

@grxmrx, post #36

Pozwole sobie zacytowac smitha - "Oba systemy sa do dupy" :P
[#38] Re: Kupić Pegasosa?

@AmiChris, post #35

Nie tyle co mi sie nie podobalo, a co bylo przesadzone... Przede wszystkim zauwazylem, ze jest bardzo niestabilny... Chyba nawet bardziej niz Morphos, choc to na 100% moglbym powiedziec po kilku dniach uzywania, bo przeciez to moglbyc zbieg okolicznosci.... Desktop jest kompletnie nieuzywalny...

[#39] Re: Kupić Pegasosa?

@AmiChris, post #31

Mi zachciało się PegazaII gdy zobaczyłem kilka shotów MOSa :), A1200 mam gdzieś od października 2004, a PegaII od października 2005 :), niewiedziałem czym dokładnie jest ten Pegaz, ale wiedziałem, że toto fajne jest :D . Zajrzałem sobie na Pegasos.pl, póżniej na Efunzine.com, kilka pytanek na forum PPA, szybka decyzja i po miesiącu miałem już PegaII :D.

[#40] Re: Kupić Pegasosa?

@Ziolo, post #30

macosy classik (czyli do 9.2) biegają :)
macosX z uwagi ze grafa wymaga akceleracji której brak w molu działa gorzej ale też sie da używać

[#41] Re: Kupić Pegasosa?

@marcik, post #37

Ale stwierdził chwilę potem, że jakby miał kupować, to Pegaza z MOSem. ;)
Klasyczna mofca sie z niego zrobiła niemal, cokolwiek by nie mówił. ;)

[#42] Re: Kupić Pegasosa?

@MinisterQ, post #41

na drzewo!

Powiedziałem, że gdybym wiedział, iż z MOSa jeszcze coś będzie to bym kupił Pegasosa. A dlatego bym go kupił że jest to możliwe i że ma akceptowalną cenę. Gdyby istniał sprzęt dla AOS4 o podobniej cenie czyli istniałaby realna możliwość wyboru to wybrałbym właśnie ten dla AOS4.

[#43] Re: Kupić Pegasosa?

@smith, post #42

Tlumacza sie winni a my skauci piwni! :P

[#44] Re: Kupić Pegasosa?

@Kaczus, post #38

Jak można mówić o stabilności systemu bez ochrony pamięci? Nie można. Nie zauwazylem zeby AOS4 się gioł sam z siebie więc argument o jego niestabilności jest chybiony. Co do desktopu jakoś Kaczuś chyba wcześniej dawałeś rade z Workbenchem 3.x a teraz na narzekanie Ci się zebrało że się nie da. Jak było już powiedziane nowy desktop w następnej wersji. Lepiej żeby zajmowali się teraz istotniejszymi sprawami.

[#45] Re: Kupić Pegasosa?

@smith, post #44

smith napisał(a):

> Jak można mówić o stabilności systemu bez ochrony pamięci? Nie
> można. Nie zauwazylem zeby AOS4 się gioł sam z siebie więc
> argument o jego niestabilności jest chybiony.

To co inni opowiadali o wspaniale dzilajacym grimmiie itp a to co pokazala rzeczywistosc to 2 rozne rzeczy...

> Co do desktopu
> jakoś Kaczuś chyba wcześniej dawałeś rade z Workbenchem 3.x a
> teraz na narzekanie Ci się zebrało że się nie da. Jak było już
> powiedziane nowy desktop w następnej wersji. Lepiej żeby
> zajmowali się teraz istotniejszymi sprawami.

Hmmm wb to uzywalem tylko do przestawiania ikon... Po zakupie amigi zaraz mialem zainstalowanego opusa (wtedy 4) pozniej na IO4 poprobowalem sobie opusa5 i sie do niego przekonalem... Goly wb mial tylko jedna fajna funkcje flushlibs mozna bylo miec w menu jak loadwb uruchomiles z opcja debug...

[#46] Re: Kupić Pegasosa?

@Kaczus, post #45

> To co inni opowiadali o wspaniale dzilajacym grimmiie itp a to co pokazala rzeczywistosc to 2 rozne rzeczy...

A co on może zrobić, przecież to taki troche mądrzejszy enforcer z gui i nic wiecej. Od takiego czegoś cudów nie można oczekiwać.

> Hmmm wb to uzywalem tylko do przestawiania ikon...

No więc nie ma przeszkód żebyś sobie tego Opusa zainstalował na AOS4 też.

[#47] Re: Kupić Pegasosa?

@smith, post #46

smith napisał(a):

> > To co inni opowiadali o wspaniale dzilajacym grimmiie itp a
> to co pokazala rzeczywistosc to 2 rozne rzeczy...
>
> A co on może zrobić, przecież to taki troche mądrzejszy
> enforcer z gui i nic wiecej. Od takiego czegoś cudów nie można
> oczekiwać.
>
> > Hmmm wb to uzywalem tylko do przestawiania ikon...
>
> No więc nie ma przeszkód żebyś sobie tego Opusa zainstalował na
> AOS4 też.

Jak zwykle nie zrozumiales.... Chodzi o to jak zachwalano, a co sie zobaczylo... Rozumiesz? Na blogu z exec w nazwie wypisuje sie wspaniale rzeczy nt stabilnosci, nt funkcjonalnosci wb i jak to ten wb jest lepszy od Ambienta (podkreslajac, ze MOS ma nieskonczony desktop)... sorry ale nawet zapkowa wersja ambienta byla bardziej zaawansowana, a ja nic takiego nie zauwazylem o czym byla mowa na blogu (przez niektorych dumnie portalem zwanym :P...

[#48] Re: Kupić Pegasosa?

@Kaczus, post #47

Po pierwsze nie jak zwykle i to raczej Ty nie zrozumiałeś
Po drugie weź pod uwagę, że "na execu" są zwykli użytkownicy i nie wiedzą jak to działa a Ty wiesz więc dostosuj swoje oczekiwania do posiadanej wiedzy. Zachwalają bo im AOS4 chodzi lepiej niż na classicach AOS3.x, bo czasami się nie wygnie po ziemi jak jakaś aplikacja padnie, bo jest szybki, bo mają już 4 update i wiedzą że z bardzo dużym prawdopodobieństwem będą następne.
Po trzecie nie widziałem pierwszego Ambienta, Workbench jest taki jaki był w AOS3.x i nie wiedzę w tym żadnej sensacji że taki jest skoro wszędzie piszą że taki jest i AOSTeam też zdaje sobie sprawę z tego że Workbench w obecnej postaci jest słaby i mówią że dla AOS4.1 napiszą nowego. Więc nie wiem jak mogłeś oczekiwać że zobaczysz coś innego niż to co było do tej pory. Że niby na execu się wszystkim chwalą a desktop to ich tak cenny skarb że się informacją o nim do tej pory nie podzielili? Ja osobiscie wolę nażędzia typu Opus4 więc mi taki workbench nie przeszkadza ale to nie znaczy że jakby się pojawił jakiś nowy który by posiadał wszystkie cechy które potrzebuję to bym się na niego nie przesiadł.

I na koniec tak do wszystkich (prawie):
Normalnie jak dzieci w piaskownicy "moje lepsze", więcej obiektywizmu i dystansu chłopcy, to na pewno nie zaszkodzi.

[#49] Re: Kupić Pegasosa?

@smith, post #48

Nie chodzi o moje lepsze, tylko ze nie jest na tyle lepsze na ile pisali... Jak trOllo twierdzil inaczej to go zakrzykiwali, ze wredna mofca ect a teraz wiem jak jest i wiem, ze nie jest bardziej zaawansowany jak na razie system... Jedne rzeczy ma lepsze inne gorsze, ale po rozwazeniu za i przeciw nie wychodzi wcale lepiej i o tym caly czas pisze, nie o tym, ze jest be, czy cokolwiek, tylko o tym co zobaczylem a co probowali przekazac na blogu coponiektorzy... O braku wb od paru lat sie rozwodzili na execu - jeszcze za czasow kiedy moglem komentowac powtarzano jak mantre jaki to wb na os4 jest wspanialy a ambient zly... Ze ambient byl cienki wiedzialem, ale spodziewalem sie czegos wiecej po wb...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem