[#1] niby online ale...
Mam neta z kablówki. Na końcu pociągniętego kabla tv jest taki modemik z którego wychodzi kabel RJ45 i idzie do pega. Wpiąłem między to router adsl. Na wszelki wypadek odłączyłem prąd żeby się ten podemik kablówkowy ponownie zameldował, bo od dość długo się gdzieś tam melduje i zczaja sieć. Po ponownym odpaleniu kompa miamidx idzie spokojnie online bez żadnych komunikatów, ale jak w IB wpiszę np. ppa.pl to spośród lampek w dolnym rogu okna IB pali się tylko jedna na biało i IB tak myśli, myśli i myśli długo, aż w końcu wczyta tylko to co ma w cache. Czyli praktycznie niby widzi połaczenie, ale naprawdę go chyba nie ma.
A Miami pod ten model z kablówki mam skonfigurowane na DHCP. Wszystko: IP, Netmask, gateway.
Aha, i nie mogę się dostać do konfiguracji tego routera przez IB bo mi mówi że username lub login są nieprawidłowe, choć wpisuję takie jakie podają w manualu.
[#2] Re: niby online ale...

@R-Tea, post #1

A router masz skonfigorowany na widzenie sieci? Pewnie nie i stad
problem.

[#3] Re: niby online ale...

@R-Tea, post #1

Z nowymi orginalnymi amigami i ib pod nimi nie mialbys takich problemow ;)).
a na pewno masz online wszystko??W interfaces masz Online??
Zapinguj na brame,cos wiecej napisz ;)

[#4] Re: niby online ale...

@R-Tea, post #1

W IBrowse wpisz http://66.249.85.104/ powinieneś odwiedzić google.
[#5] Re: niby online ale...

@Sylwester, post #4

Jak zadziala przez IP to znaczy, że nie masz wpisanych serwerów DNS w Miami.
[#6] Re: niby online ale...

@Norbert, post #5

ta konfiguracja Miami, którą mam aktualnie działa mi ok. A gdzie te serwery DNS w MiamiDx się konfiguruje? w którym dokładnie miejscu?
Btw, wygrzebałem przed chwilą z szafy i odkurzyłem starego piecyka z win98 i spróbowałem to wszystko na nim. Sytuacja bardzo podobna, z tym że nawet bez routera nie chce na nim sieć chodzić, a niby wszystko ma ok. No ale to akurat nie ważne, ważne że na windzie przez IE też nie umiałem wejść do ustawień tego routera. W manualu pisze, żeby wpisać w browserze http://192.168.1.1 i w okienku które się pojawi zostawić puste Username, a w password wpisac admin. Na IB nie działa i na IE też. Do tego przecież nie trzeba byc online.

Ostatnia modyfikacja: 27.05.06 17:56
[#7] Re: niby online ale...

@R-Tea, post #6

chyba odwrotnie username admin password puste

[#8] Re: niby online ale...

@R-Tea, post #6

Serwery DNS w Miami wpisz w:
Database->DNS servers

np.
194.204.159.1
194.204.152.34
[#9] Re: niby online ale...

@Kaczus, post #7

@ Kaczus
chyba odwrotnie username admin password puste

nie. w manualu pisze wyraźnie że Username ma być puste, a Password jest admin.
Próbowałem też oczywiście odwrotnie i nic.
Próbowałem też w oba wpisać admin, oraz kombinacji Username:admin, Password:password bo tak miałem kiedys na jednym routerze w pracy.
[#10] Re: niby online ale...

@Kaczus, post #7

Niekoniecznie. AP Tonze maja wlasnie dokladnie tak samo. User pusty, a pass admin.

R-Tea, moze spobuj z defaultowac routerek.
[#11] Re: niby online ale...

@Norbert, post #8

@ Norbert
Serwery DNS w Miami wpisz w:
Database->DNS servers

Patrzę teraz w Miami i mam tam w tej chwili tak:

80.54.40.253 (ETHER)
192.168.0.1
194.204.152.34
192.168.0.217

Router w tej chwili odpięty.
Wszystkie są Enabled, a ten pierwszy to mój IP
(sprawdzane w http://whatismyip.com), stały, nie zmienia się po reboocie. No i jest on zaznaczony iksem (x) znaczy jako Temporary.
Ten drugi to IP tego nieszczęsnego routera (tak podane w manualu), trzecie to nie wiem co to, a ostatnie to mi wygląda na moje wewnętrzne IP kiedy miałem jeszcze neta u innego dostawcy.
Aha, i ja tu sam nic nie wpisywałem nigdy. Nie przypominam sobie. Miami samo sobie to powpisywało.
Aha, po odłączeniu routera i podpięciu kablówkowego modemu spowrotem bezpośrednio do Ami zawsze muszę wyłączyć kompa z prądu razem z wszystkimi peryferiami żeby ten kablówkowy modem się zresetował, bo inaczej Miami nie może zczaić mojego IP. Kiedy jeszcze przed wyłaczeniem kompa zajrzałem do Miami to były tam tylko 3 ostatnie pozycje z tych powyżej i ta 192.168.0.1 była zaznaczona krzyżykiem.
Co ja mogę tam sam wpisać?
[#12] Re: niby online ale...

@mcbarlo, post #10

@ mcbarlo
R-Tea, moze spobuj z defaultowac routerek.

masz na myśli przycick reset?
Juz to robiłem.

[#13] Re: niby online ale...

@R-Tea, post #1

Według mnie problem tkwi w routerze adslowym. Jak do kablówki to tylko routery dsl raczej.
[#14] Re: niby online ale...

@deez, post #13

A jaka jest różnica między routerem DSL a ADSL, oprócz oczywiście łącza po linii telefonicznej?
[#15] Re: niby online ale...

@R-Tea, post #11

Po prostu router nie laczy sie na zewnatrz i dhcp przyznaje wszystkie
adresy jako z routera. Większość routerów defaultowo ma adres
192.168.0.1

[#16] Re: niby online ale...

@R-Tea, post #12

A router sie zdefaultowa? Bo roznie sie to robi, czasem przez 10s na wlaczonaym, czasem przez 5s na wylaczonym. Na pewno jest napisane w instrukcji.
[#17] Re: niby online ale...

@R-Tea, post #1

Moim zdaniem router DSL się nie nadaje do tej roli. Dlaczego? Bo on zawsze zakłada, że bramą domyślną jest port DSL a nie żaden z portów Ethernetowych. Czyli albo trzeba zwykły router albo może sam modem kablowy jest routerem? Ja mam również net z kablówki i mam mały modem firmy Scientific Atlanta, który mimo że ma tylko jedno wyjście ethernetowe to jest routerem - do niego dołączyłem zwykłego chamskiego huba, a do niego dwa komputery i modem kablowy udostępnia sieć obu. Inna sprawa, że provider musiał odpowiednio przeprogramować modem, tak aby obsługiwał dwa kompy a nie tylko jeden.

[#18] Re: niby online ale...

@mcbarlo, post #16

@ mcbarlo
A router sie zdefaultowa? Bo roznie sie to robi, czasem przez 10s na wlaczonaym, czasem przez 5s na wylaczonym. Na pewno jest napisane w instrukcji.

Racja. Przystrzymałem reset dłużej na włączonym i okazało się, że już mogę się dostać (IB) do ustawień na hasło podane w manualu.

@ Grzegorz Kraszewski
Moim zdaniem router DSL się nie nadaje do tej roli. Dlaczego? Bo on zawsze zakłada, że bramą domyślną jest port DSL a nie żaden z portów Ethernetowych. Czyli albo trzeba zwykły router albo może sam modem kablowy jest routerem

Mimo, że dostałem się do ustawień routera to nadal nie mogę się przez niego połaczyć. Okazało się, że dostawca sprawdza na swoich serwerach wartość TTL pakietów i blokuje połączenie gdy ta wartość jest niezgodna z oczekiwaniami :) Nie pozwalają dzielić łącza gratisowo Ten mój Micronet się więc nie nada, bo nie ma funkcji zmiany TTL, a są takie routery, które dają taką możliwość, np. Planet XRT-401D, opisywany przez MASTEr'a w dziale Sprzęt.
Znacie może jeszcze jakieś inne routerki, które to umożliwiają? Ja wygooglowałem tylko ten.
[#19] Re: niby online ale...

@Grzegorz Kraszewski, post #17

Wielu kablówkowych dostawców netu ma ustawioną identyfikacje MAC adresu na poziomie modemu kablowego. Podłączenie do niego czegoś o innym adresie obiawia się tak u ciebie (niby wszystko ok ale netu brak). Wsadź kartę z ami do innego kompa i jeśli net działa to jest to. Oczywiście wszystkie ustawienia muszą być takie same. Jedynym rozwiązaniem jest wtedy zgłoszenie dostawcy zmianę adresu MAC
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem