[#1] różnice
jakie są różnice pomićdzy amiga os i morphos i czy można uruchamiać programy z amiga os-a ;)
[#2] Re: różnice

@coco, post #1

jest ładniejszy graficznie, nowocześniejszy, negatywnych róznic brak, można uruchamiać programy pod amigaos

[#3] Re: różnice

@coco, post #1

Ale do który AmigaOS Ci chodzi, 3.x, czy 4.x?
[#4] Re: różnice

@rzookol, post #2

Programy z AmigaOS ruszą pod MOSem bez problemowo pod warunkiem, że nie odnoszą się bezpośrednio do sprzętu, oraz są napisane w sposób przyjazny dla systemu. W praktyce nie działa większość starych gier, można uruchomić je przez UAE (programy również oczywiście, ale jak dotąd nie miałem potrzeby, gdzyż jest naprawdę masa programów zarówno MOSowych jak i AOSowych, które nie sprawiają problemów i działają dobrze) ale wydaje mi się, że klasyk do starych dobrych gierek najlepszy. Polecam zajrzeć do Grafitti i pooglądać trochę shotów MOSa. To właśnie od nich zacząłem interesować się Pegazem i MOSem, no i teraz mam jedno i drugie, i jestem zadowolony :)

Ostatnia modyfikacja: 02.06.06 21:52
[#5] Re: różnice

@Grzegorz Kraszewski, post #3

3x
[#6] Re: różnice

@coco, post #5

Do 3x stosunkowo niewielkie. Prawie każdy program zgodny z systemem pójdzie.
[#7] Re: różnice

@Grzegorz Kraszewski, post #3

Różnice między AmigaOS 3.x a MorphOS-em są spore. Oto kilka najważniejszych:

1. AmigaOS 3 jest na procesory m68k, MorphOS na PowerPC, za tym idzie szybkość działania.

2. MorphOS ma o wiele lepszy desktop (Ambient) od Workbencha z OS 3.x.

3. Wygląd systemu (skórki, wbudowane MUI, wudowany CyberGraphX 5).

4. Obsługa wielu nowoczesnych urządzeń, np. USB.

Generalnie wszystkie te różnice to są po prostu daleko idące ulepszenia i uzupełnienia braków AmigaOS.
[#8] Re: różnice

@wali7, post #6

Do 3x stosunkowo niewielkie

Ja bym powiedział, że MOS jest bardziej kompatybilny z 3.x. A róźnice moim zdaniem są spore :D. Nieliczne programy z OS4 można też uruchamiać przez OS4EMU.

[#9] Re: różnice

@Korni, post #8

masz rację... pisząc o podobieństwach miałem na myśli kompatybilność (ale jakoś z tekstu to wyleciało ;) )
W każdym razie (do coco), jeśli Amigi z systemem 3.x używasz do grania, to Morphos nie jest dla Ciebie, jeśli jednak lubisz Amigowy system i soft działający na nim - to spokojnie możesz zacząć poważnie myśleć o zakupie Pegaza (bo MOS pod klasykiem ma pewne braki w porównaniu do wersji Pegazowej - sterowniki do kart 3d przede wszystkim, a do tego dochodzi dużo wyższa prędkość Pegazowych G3 i G4, i masa innych unowocześnień - klasyka i Pegaza dzieli dekada, a to w technice komputerowej cała epoka).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem