[#1] instalacja mosa
witam
pegaz do mnie doszedl i chcialem sie troszke pobawic, wiec wlozylem plytke z mosem do napedu, wpisalem boot /pci/ide/cdrom boot.img system sie uruchomil, zrobilem 2 partycje na szybko, obie w FFS, pierwsza 75mb nie botowalna a druga 20GB zaznaczylem zeby z niej botowalo, pozniej szybki format i uruchomilem skrypt instalacji, instalacja przebiegla szybko i sprawnie wiec reset, wyjecie plyty, komenda boot /pci/ide/disk@0,0:0 i.....
zaczyna sie uruchamiac mos, jest logo z motylkiem i nic wiecej :( jak ktos ma jakis pomysl co to moze byc lub co robie zle to piszcie pliz
pozdrawiam
^QUAD^

Ostatnia modyfikacja: 18.07.06 07:46

Ostatnia modyfikacja: 18.07.06 07:47
[#2] Re: instalacja mosa

@QUAD, post #1

zaczyna sie uruchamiac mos, jest logo z motylkiem i nic wiecej

Co prawda MOSa mam tylko na Classicu, ale podobnie mialem gdy system byl na partycji FFS. U mnie rusza dopiero z SFS.
[#3] Re: instalacja mosa

@Andrzej Drozd, post #2

U mnie rusza z ffs... to nie ma znaczenia. Cos ma nie tak ustawione na partycji bootowalnej bo jadro sie laduje, nie potrafi uruchomic skryptow.

[#4] Re: instalacja mosa

@Kaczus, post #3

ruszylo, zobacze czy bedzie wszystko oki :)

[#5] Re: instalacja mosa

@QUAD, post #1

Gratulacje i witay w klubie :)

[#6] Re: instalacja mosa

@MaaG^dA, post #5

Niech da znac szamanowi, zeby sobie go zablokowal w gg :P

[#7] Re: instalacja mosa

@Kaczus, post #3

dziwna rzecz sie dzieje, jak przy restarcie mam otwarta szuflade od cd to uruchamia sie z dysku bez problemu, jak jest zamknieta to sie mrozi na motylku :/

[#8] Re: instalacja mosa

@QUAD, post #7

Spróbuj przepiąć CD na master, a dysk na slave (oczywiście nie zapomnij potem przy bootowaniu o zmianie numeru urządzenia). Ja miałem dokładnie taką samą sytuację.
[#9] Re: instalacja mosa

@Grzegorz Kraszewski, post #8

a nie ma argumentu by podac z ktorego urzadzenia ma bootowac?

[#10] Re: instalacja mosa

@Kaczus, post #6

zeby sobie go zablokowal w gg

A po co blokowac? Przeciez wystarczy usunac z listy, albo w ogole nie odpisywac :P
[#11] Re: instalacja mosa

@Kaczus, post #9

Wystarczylo otworzyc PegasosBook na stronie 34 i mamy tam:

After loading the "boot.img", the system tries to start from a bootable partition. This error occurs if you made more than one partition bootable. Ensure that only DH0 is installed as a bootable partition. If you want to boot from another partition than DH0 from time to time, use the "bootdevice" parameter. E.g.: "boot /pci/ide/disk@0,0:0 boot.img bootdevice=dh1". The booting stops at the MorphOS logo and nothing else happens. If you're trying to use a AGP and a PCI graphics card at the same time remove one of the two cards. It's not possible to use more than one Gfx card at one time. Check also that you’re using a MorphOS compatible graphic card (see list before).

[#12] Re: instalacja mosa

@Kaczus, post #3

system na ffs jest bez sensu bo nazwy niektorych fontow instalowanych z systemem sie nie mieszcza i sa poucinane.
[#13] Re: instalacja mosa

@Andrzej Drozd, post #10

Jak w AmiGG bedzie grupowanie kontaktow to bedzie mozna sobie zrobic osobna kategorie :)

[#14] Re: instalacja mosa

@quaint, post #12

Jakich fontów instalowanych z systemem? ktos ich uzywa?

[#15] Re: instalacja mosa

@quaint, post #12

Hmmm, dziwne... ja mam dh0 z img.boot na FFS, prócz tego jest tam cały sys: i nic nie jest poucinane (a zakładałeś te partycje pod Pegiem?). Resztę partycji mam w SFS poza partycją z cache dla IBrowse, która też jest w FFS (jak cache był na SFS, to po kilku padach pod IBrowse partycja nie nadawała się do użytku, pod FFS jest od kilku miesięcy OK).
Natomiast zdarza mi się objaw opisany przez ciebie - wczytuje się boot.img i nic... pomaga tylko reset, czasem dwa. Wydaje mi się, że to zależy od dysku, dawniej miałem starego Fujitsu i działo się tak zawsze po zimnym starcie, po wymianie na Barracudę znacznie rzadziej (czasem przy zimnym boocie, przy gorącym nigdy).
[#16] Re: instalacja mosa

@morgoth6, post #13

Z grupowaniem w AmiGG jest prawie tak samo jak z wydaniem mos1.5....

[#17] Re: instalacja mosa

@wali7, post #15

dzieki panowie, poradzilem sobie polowicznie :) niebawem rozgryze wszystko :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem