[#1] UAE- pomocy!
Witam...
pobrałem sobie ten E-UAE WIP3 i działa, wszystko byłoby pięknie, gdybym wiedział jak zmienić dyskietkę w emulowanej stacji dyskietek. W wersji której poprzednio używałem wciskało się F12+F1, aby wyjść z programu F12+Q itd... tutaj wciskam F12, dla pewności F11... i nic. Jaka jest klawiszologia tego E-UAE?
Wiem że RTFM, ale p... instrukcji nie ma, w archiwum tylko binarki i configi. Help!!!
[#2] Re: UAE- pomocy!

@wali7, post #1

dobra, już wiem :)
żadne tam F12 czy F11, tylko najpierw nacisnąć ctrl, potem trzymając go alt i na końcu f1, s, czy np. q.
Nawet State of the Art działa :) i nie haczy się, 60% CPU. Super.
[#3] Re: UAE- pomocy!

@wali7, post #2

A ja jakoś nie wiem czym ta ostatnia kompilacja E-UAE jest lepsza od poprzednich wersji... Żadnej różnicy nie widze w prędkości jak i działaniu ;)

[#4] Re: UAE- pomocy!

@grxmrx, post #3

Mi się podoba, bo poprzednio miałem wersję 0.8.28 CVS z Jul 26 2005, i ta nowa działa zdecydowanie fajniej, głównie chodzi o płynny dzwięk, bo reszta od dawna była OK (czy na 1 GHz 7447 może iść źle? ;) )
[#5] Re: UAE- pomocy!

@wali7, post #1

Witam.
Nie chcę rozpoczynać nowego wątku, więc się "podpinam". Nie mogę sobie dać rady z u-ae wip3. Móglby ktoś podać swój .uaerc, taki na gierki z A500 w trybie pełnoekranowym.
Z góry wielkie dzięki.

[#6] Re: UAE- pomocy!

@Kitech, post #5

Nie potrzebujesz uaerc., wszystkie konfigi masz w archiwum w katalogu conf, wywołujesz e-uae z parametrem -f i ścieżką dostepu do danej konfiguracji (np. A500.conf). W ogóle to sobie najlepiej tę akcję podpiąć pod MIME adf - ja mam dwa: Run on A500 (default) i Run on A1200
[#7] Re: UAE- pomocy!

@wali7, post #6

Nie wiedziałem o parametrze -f (apropos, gdzie można coś doczytać?). Ale dałem sobie radę kopiując A500.conf pod nazwą .uaerc do głównego katalogu z programem. Nota bene umieszczenie tego pliku także w Conf nie pozwala na odpalenie z e-uae (nie może znaleźć tego konfigu i później nie może znaleźć pliku kick.rom - profilaktycznie i w Roms i w katalogu głównym). Dopiero z e-uae.dsl odpalił, ale na takim maciupeńkim ekraniku (cały czas A500.conf ze zmienioną nazwą na .uaerc) - abstrachując od totalnych zwiech po kilku minutach używania. :(

[#8] Re: UAE- pomocy!

@Kitech, post #7

Wersji SDL, nie polecam. Najlepiej dać sobie spokój z adfami :). Pod euae mam golutkiego 3.9 przystosowanego do odpalania gierek. Lotus pomyka :D. Mój .uaerc :) 640x256 może się wydawać dziwne przy loresowych grach, jednak na fullscreenie w 1280x960 z overlayem obraz wygląda lepiej :)
#filesystem=rw,SuperFrog_AGA:SuperFrog_AGA
filesystem=rw,wb:Schron:Magazyn/KlasikProgz/Workbench3.9
filesystem=rw,Games:Games
kickstart_rom_file=Roms/kick.rom
immediate_blits=no
cpu_type=68020
gfx_width=640
gfx_height=256
gfx_lores=no
gfx_linemode=none
gfx_center_horizontal=smart
gfx_center_vertical=smart
gfx_fullscreen_amiga=no
gfx_fullscreen_picasso=no
sound_bits=8
sound_channels=stereo
sound_frequency=44100
cpu_speed=max
chipset=aga
gfx_vsync=false
fastmem_size=8
chipmem_size=4
z3mem_size=8
floppy_speed=0
joyport0=mouse
joyport1=kbd2
#show_leds=true
amiga.use_overlay=yes
#custom
#0x40920041
#ask
amiga.screen_type=custom

[#9] Re: UAE- pomocy!

@Korni, post #8

Hmm. Ciekawych rzeczy się dowiaduję. A gdzie można doczytać o tych ustawieniach i klawiszologii stosowanej (usiłuję opanować e-uae-0.8.29-WIP3)? A spod WB3.9 pójdą gierki w WHDLoad?

[#10] Re: UAE- pomocy!

@Kitech, post #9

Wystarczy zainstalować WHDload, posiadać kicki 1.3, 3.1 i ruszą. JST też działa. Nie miałem z tym najmniejszych problemów. Gdzie poczytać to niewiem, może ktoś się skusi napiać o tym artykuł ;)

Ostatnia modyfikacja: 18.09.06 21:46
[#11] Re: UAE- pomocy!

@Korni, post #10

Dzięki. Czuję, że mam nowe wyzwanie. OK

[#12] Re: UAE- pomocy!

@grxmrx, post #3

Co rozumiesz przez "ta nowsza" ??...

[#13] Re: UAE- pomocy!

@Korni, post #8

Co to za SuperFrog AGA?
[#14] Re: UAE- pomocy!

@quaint, post #13

Był taki w przykładowym konfigu. Został sobie :) Superfroga cd32 mam w wersji whd oczywiście.

[#15] Re: UAE- pomocy!

@Korni, post #14

No to ja się jeszcze dopiszę... na koniec ;)
Ja używam tego WIP3, ale w wersji SDL... z dwóch powodów: po pierwsze można w trakcie działania E-UAE przełączać się pomiędzy oknem, a ekranem, a co ważniejsze na wersji nie-SDL nie otwierają mi się requestery przy zmianie dyskietki w E-UAE (ma ktoś ten sam problem? może coś robię źle?), a na E-UAE.sdl wszystko działa OK. Problemu prędkościowego nie ma, dzwięk działa ładnie, stary dobry sysinfo pokazuje prędkość 10x A500.
A co do konfiguracji otoczenia, to zrobiłem sobie MIME Typ ADF, z komendą run >NIL: E-UAE -f [tu jest ścieżka do konfigu A500 i A1200] -0 %sp i mam katalog z grami w adf, otwieram go, klikam na danym adf i za chwilę mam otwarte okienko z wirtualną amigą i tą właśnie grą :).
Co do plików z readme, to mam kompletną klawiszologię i opis komend CLI E-UAE w doc z którejś ze starszych wersji. Jakby ktoś chciał, to mogę przesłać na priv.
[#16] Re: UAE- pomocy!

@wali7, post #1

Tak nawiasem mówiąc - powstał interfejs do E-Uae o nazwie bodajże "rh" (sorry, ale piszę z peceta i nie pamiętam na 100% nazwy). Działa bardzo dobrze, choć mógłby być lepiej konfigurowalny - np. kilka konfigów jak ww winuae. I korzystając - mam pytanie . Dlaczego BEZ korzystania z programu RH E-UAE nie chce mi "zainstalować" więcej niż 2 stacje dyskietek, a korzystając z RH mogę obsłużyć wszystkie możliwe cztery?

[#17] Re: UAE- pomocy!

@Pero, post #16

Chyba "rx"? Ale nie jestem pewien. Powiedz skąd go wziąć.

[#18] Re: UAE- pomocy!

@wali7, post #15

Ja poproszę.

[#19] Re: UAE- pomocy!

@Kitech, post #18

http://member.ycn.com/~hausrup/downloads/rhLaunch/rhlaunch.lha

[#20] Re: UAE- pomocy!

@Korni, post #19

Kurczę naszukałem się w pracy i nic (tylko sza, bo jak się szef dowie ...)!!!
Thx.

[#21] Re: UAE- pomocy!

@Kitech, post #17

Sam zapodałeś link - RHlaunch. Trochę mi się porąbała nazwa

[#22] Re: UAE- pomocy!

@grxmrx, post #3

Ja zauważyłem, emulacja jest po prostu szybsza, na poprzedniej wersji występowały lekkie przeskoki animacji oraz muzyki w grach (co psuło zabawę), widać było że moje G3 600mhz po prostu nie wyrabia. W niektórych grach było wręcz tragicznie np. w HiredGuns, WormsDC. Teraz w większość gierek które mam gra się przyjemnie, a nawet lepiej niż na klasyku :D. W Hired Guns gra się już normalnie, WormsDC nadal się przycina, ale o wiele mniej :), a Lotus pomyka aż miło :D

[#23] Re: UAE- pomocy!

@Korni, post #22

a ja sobie pykam czasami w Turricana II na moim Pegaziku.... z joypadem w który się niedawno wyposażyłem chodzi jak marzenie, muzyka w tej grze to REWELACJA (jakby mi się cięło w E-UAE byłbym niepocieszony)
[#24] Re: UAE- pomocy!

@wali7, post #23

kurcze, aż mi narobiłeś ochoty na tego pada i jakieś gierki pod e-uae, za które nie miałem jeszcze czasu się zabrać.
[#25] Re: UAE- pomocy!

@wali7, post #23

Masz Pega 1 czy 2? Dzwięk na jedynce dalej czsem się nie wyrabia (niestety).

[#26] Re: UAE- pomocy!

@Pero, post #25

dwójka z G4
[#27] Re: UAE- pomocy!

@wali7, post #26

Szczęśliwiec!!! :(

[#28] Re: UAE- pomocy!

@wali7, post #15

do wali7:
Ostatnia wersja WIP3 NOSDL dobrze obsluguje SAVE STATE.

do Pero:
aby emulator widzial 4 stacje dyskow wystaczy dopisac do .uaerc

nr_floppies=4
floppy0=2
floppy1=2
floppy2=2
floppy3=2

moze komus sie przyda:
Za pomoca arexxu moge z poziomu Ambienta uruchamiac (zdalnie) programy dosowe (demka) bezposrednio pod e-uae.

Aby przyspieszyc emulacje wystarczy odpalac emulator w rozdzialce 320x256 (+ ewentualnie overscan) i wlaczyc overlay.
AmigaDOS nie wyglada ciekawie, ale juz gierki są pokazywane poprawnie.

Ostatnia modyfikacja: 20.09.06 22:44
[#29] Re: UAE- pomocy!

@Norbert, post #28

Serdeczne dzięki za podpowiedź. Czytałem instrukcję, ale widać niedokładnie. Czy jest może "KTÓŚ" kto dobrze zna english, aby przysłużył się kolegom i przetłumaczył ową instrukcję. Choćby w skrócie, ale z opisem opcji i parametrów?

[#30] Re: UAE- pomocy!

@Norbert, post #28

Którą masz wersję MUI (data kompilacji)? Bo u mnie po wciśnięciu ctrl, alt, 1 (albo F1, nie pamietam, w każdym razie ta kombinacja działa pod wersją SDL) E-UAE się zamraża, podejżewam że próbuje wyświetlić requester, ale nic się nie pokazuje, nawet nie da się go wyłączyć przez ctrl, alt, q.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem