[#1] Co z tym MorphOS'em ?
Witam wszystkich. Wpadłem na chwilę do działu Pegasos aby dowiedzieć się czy MorphOS dla tego systemu jest nadal rozwijany czy też kuleje sobie. Na Amimajówce (na której to miałem się okazję dokładnie zapoznać z MorphOS'em dzięki uprzejmości wali7 - pozdrawiam) zainteresował mnie bardzo Pegasos, jednak nie widzę sensu zakupu tego komputera jeśli nie będzie MorhOS rozwijany :/. Dla mnie Pegasos bez MorphOS'a to jak słoń bez trąby. Czy może ktoś coś powiedzieć w tej sprawie? Zakup Pegasos'a determinuję tylko i wyłącznie dalszym rozwojem MorphOS.

Pozdrawiam

Azzorek

[#2] Re: Co z tym MorphOS'em ?

@Azzorek, post #1

Ambient się ładnie rozwija, MUI też. MOST robi małe updaty systemu. MOS1.5 będzie za dwa tygodnie. Obecnie Genesi już nie sponsoruje MOSTu więć i wydanie MOSa1.5 się przedłuża :)

[#3] Re: Co z tym MorphOS'em ?

@Azzorek, post #1

MOSTeam sie juz dawno temu okreslil ze MOS jest rozwijany, ale nowa wersja nie jest wydawana bo nie jest jeszcze gotowa. I raczej zadnego innego oswiadczenia sie nie wyciagnie - trzeba czekac az bedzie gotowe, choc nikt nie wie kiedy to nastapi.

[#4] Re: Co z tym MorphOS'em ?

@marcik, post #3

I czy w ogóle.

[#5] Re: Co z tym MorphOS'em ?

@MinisterQ, post #4

Czy wogole to juz tylko (;)) spekulacje uzytkownikow
[#6] Re: Co z tym MorphOS'em ?

@Azzorek, post #1

Jeżeli zakup pegaza zależy od tego, czy system się rozwija to radzę zrezygnować. Obecnie można jedynie kupić pegaza z założeniem, że cały czas system będzie w takim stanie jak teraz - w przeciwnym razie po pewnym czasie zakup skończy się to strasznym rozczarowaniem.

[#7] Re: Co z tym MorphOS'em ?

@Marek Szyprowski, post #6

Zdecydowanie najlepiej nastawić się na to, że MOS pozostanie w obecnej wersji, wtedy nie grozi nam rozczarowanie, a kto wie, może i spotka nas miła niespodzianka. :)
Do Azzorka: w stosunku do tego co widziałeś na Amimajówce, to obecnie jest nowszy Ambient (lepszy), nowsze MUI4.0, nowszy E-UAE, nowszy MUICon, nowszy MOS-Net, dużo lepszy MPlayer.... sporo innych by się znalazło. Część z tych rzeczy stanowi ważną część systemu, a część jest mocno przydatna dla użytkownika. Więc stwierdzenie, że MOS się nie rozwija, moim zdaniem NIE jest prawdziwe. Jestem przekonany, że gdyby porównać ilość poprawek i ulepszeń wnoszonych do obecnych amisystemów, to okazałoby się, że MOS rozwija się najszybciej (jak znajdę chwilkę czasu, to przeglądnę archiwa newsów na PPA i spróbuję sporządzić takie zestawienie).
Zresztą MOS1.4.5 jest i tak najbardziej zaawansowanym amisystemem ogólnie dostępnym dla użytkowników.
[#8] Re: Co z tym MorphOS'em ?

@marcik, post #3

Ja bym dodał i "czy nastąpi" - tak, żeby trochę bardziej
optymistycznie bylo :P

[#9] Re: Co z tym MorphOS'em ?

@wali7, post #7

Hmmmm. Czyli nie jest tak źle ;). Mnie głównie chodziło o to, czy to MUI które widziałem jest rozwijane. Mnie tak bardzo nie zależy na tym aby powstawały kolejne wersje MorphOS. Ważniejsze jest, aby pisano porty do nowych programów, ulepszano UAE i inne programy, które współpracują z MorphOSem w obecnym stanie. Troszkę mnie martwi też hardware jako taki. Jak wiemy z Amigami system rozwijał się bardzo wolno. Rozwój każdego systemu zależy w dużej mierze od możliwości sprzętowych komputera. Czy za 6 lat nie staniemy przed sytuacją jaka dotyczy teraz Amigi z PPC? Pomijam oczywiście Amiga ONE bo nie ma co gadać o duchach. I takie pytanko jeszcze na koniec, czy na Pegasosa będzie przeportowany (a może już jest) pakiet OpenOffice ?

Pozdrawiam

Azzorek

[#10] Re: Co z tym MorphOS'em ?

@Azzorek, post #9

Na Pegasosie można używać OpenOffica pod Linuksem. Na MorphOSa jak i na AmigaOSa raczej na 99% pakiet ten nigdy nie zostanie przeportowany.

[#11] Re: Co z tym MorphOS'em ?

@Azzorek, post #9

Na OpenOffica na MOSie nie ma co liczyc.
[#12] Re: Co z tym MorphOS'em ?

@Azzorek, post #9

czy na Pegasosa będzie przeportowany (a może już jest) pakiet OpenOffice

Na Pegasosa już jest. Pod Linuksem . A jeżeli chodziło Ci o MOS-a to nie ma i nikt się nie chwalił, że portuje...
[#13] Re: Co z tym MorphOS'em ?

@Grzegorz Kraszewski, post #12

no costy a smiff? ale nie fakt on pisze worda :)

[#14] Re: Co z tym MorphOS'em ?

@Marek Szyprowski, post #10

mozna tez pod macosem, ba, tam to nawet mozna microsoft office uzywac bardzo ladnie
[#15] Re: Co z tym MorphOS'em ?

@Kaczus, post #13

a nie excela?? :D

[#16] Re: Co z tym MorphOS'em ?

@AmiChris, post #15

To pozniej - nie chcialem mu klasy grida napisac, wiec zajal sie najsampierw łordem :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem