[#1] SmartFirmware
No dobra znowu coś namieszałem.
Powiedzcie z łaski swojej czy istnieje polecenie przywracające ustawienia fabryczme OF lub jak wyrzucić w cholerę np. wpis: "setenv boot-file boot.img ramdebug"???

[#2] Re: SmartFirmware

@Kitech, post #1

unset nie działa ??

[#3] Re: SmartFirmware

@rzookol, post #2

Może i działa. Znaczy zamiast wpisanego kiedyś "setenv blablabla" wystarczy wpisać "unset blablabla" i "blablabla" zniknie?
A w ogóle gdzie można doczytać o OFie? Gdzieś znalazłem SmartFirmware.pdf, ale tam nic nie ma o takim poleceniu.

[#4] Re: SmartFirmware

@Kitech, post #3

Zawsze można jeszcze

setenv boot-file ""
[#5] Re: SmartFirmware

@Kitech, post #3

hmm, chyba jednak powinno być
set-default

http://192.18.109.11/806-2908-10/806-2908-10.pdf

[#6] Re: SmartFirmware

@Grzegorz Kraszewski, post #4

Cóż muszę powiedzieć dokładnie o co mi chodzi. Mam opcję autoboot. Postawiłem wczoraj Debiana. Przy pomocy bootcreatora stworzyłem i wgrałem do OF bootmenu. Teraz odpala się najpierw poprzednie autoboot, po nim bootmenu i ERROR. Sądzę, że wycięcie poleceń do autoboot rozwiąże problem.

[#7] Re: SmartFirmware

@Kitech, post #6

Powinieneś mieć ustawione jako boot-file ten plik stworzony przez boot-creatora, zmienna może przyjąć tylko jedną wartość, i na pewno nie pamięta co było ustawione wcześniej.. O ile czegoś nie wiem, to OF nie ma czegoś w rodzaju s-s, po prostu odpala podany w zmiennej boot-file plik. Jeśli plikiem tym jest plik boot creatora, to ew. problemy później związane są tylko i wyłącznie z boot creatorem, a nie OF.
[#8] Re: SmartFirmware

@wali7, post #7

Wiesz, boję się. Plik boot-file został wgrany do OF poleceniem "setenv boot-file bootmenu" (zgodnie z instrukcją). Mogę coś strasznie namieszać. Mam za to nieco inny pomysl. Może ma ktoś plik z OF (20051216161829). Jakby mi podesłał (lub podał linka), to updetnął bym OF i miałbym ustawienia fabryczne!

[#9] Re: SmartFirmware

@Kitech, post #8

Zmieniajac zmienne dotyczace autoboota nic nie uszkodzisz (wogole zmieniajac wiekoszosc zmiennych, choc ustawienie sobie hasla w ofie i zapomienie go jest sytuacja juz problematyczna). Poza tym zaden plik nie zostal wgrany, a jedynie ustawiona do niego sciezka. Zas robiac upgrady firmware jak najbardziej mozna sobie cos spieprzyc
[#10] Re: SmartFirmware

@Kitech, post #8

To co możesz zmienić w OF, to jest jedynie kilka zmiennych, nic nie uszkodzisz, zawsze możesz je zmienić z powrotem.
Możesz sobie wszystkie ustawione zmienne wyświetlić poleceniem printenv. Piszę z pamięci, ale przy uruchamianiu pega niewiele zmiennych jest naprawdę istotnych, te co pamiętam, jeśli pokręciłem, to jak wyświetlisz zmienne printenv, to znajdziesz prawidłową nazwę ;) :
- boot-file - ustawia nazwę pliku który OF ma domyślnie uruchomić z HD
- boot-device - ustawia urządzenie gdzie boot file będzie szukany (bo w boot file jest tylko nazwa pliku bez ścieżki)
- możesz robić aliasy, co by nie odwoływać się do pełnych nazw urządzeń
- wait (boot-wait??) - czas między uruchomieniem OF, a uruchomieniem boot-file
- vendor-text (??) - można sobie wpisać tekst którym pegaz powita cię po uruchomieniu OF
- vendor-text-enable - włączasz/wyłączasz pokazywanie się vendor textu
- usb-enable - niby ma pomóc w uruchomieniu kart USB na PCI w 2.0... u mnie nie daje żadnego efektu
- szereg innych - wielu domyślisz się po ich nazwach, zawsze możesz eksperymentować - zapisz sobie długopisem na kartce starą wartość, w razie problemów możesz do niej wrócić.
Jak zapewne zauważysz, część zmiennych to liczby - np. wait, część ciągi tekstowe, część to bool, np. usb-enable.
OF to nie tylko obsługa zmiennych, możesz np. zabootować pega (według zmiennych boot-....) z poziomu edytora OF poleceniem boot.
Ogólnie, jak dla mnie, OF jest bardzo przyjaznym środowiskiem, o dość intuicyjnie pomyślanej filozofii obsługi i strukturze poleceń (bije pod tym względem na głowę niesławnego CGXMode ;) ). Szybko można się z nim zaprzyjaźnić :)
[#11] Re: SmartFirmware

@wali7, post #10

No dobra, to powiedz jak zrobić wybieralne boot-menu na mosa i debiana. Bo coś mi jakoś nie wyszło z bootcreatorem.

[#12] Re: SmartFirmware

@Kitech, post #11

Musisz ściągnąć Boot Creator (autorstwa Motgotha zdaje się) wersję dla MOS, i pod MOSem sporządzasz według instrukcji (są przykłady) skrypcik, po czym zapuszczasz boot creator i plik wynikowy wpisujesz tam gdzie masz boot.img, po czym resetujesz pega i w OF podajesz jako boot-file nazwę wygenerowanego przez creatora pliku.
Powinno działać.
[#13] Re: SmartFirmware

@wali7, post #12

Było (do wczoraj) tak:
1. setenv boot-file boot.img ramdebug
2. setenv boot-device hd:0
3. setenv auto-boot-timeout 5000
4. setenv auto-boot? true

Wczoraj przy pomocy bootcreatora został stworzony example:
[VERSION]
1

[TITLE]
Boot Menu

[SETTINGS]
AbortOnKey = false
Timeout = 9
Default = 1

[SECTION]
Morphos
hd:0 boot.img ramdebug

[SECTION]
Linux 2.6.12-2
boot hd:0 boot/vmlinuz-2.6.12-2-powerpc root=/dev/hda3

Następnie wygenerowany skrypt "boot-menu" poleceniem:
bootcreator examples/example.bc bootmenu (na partycji bootującej z FFS, boot.img i MorphOSem)

i w końcu w OF: setenv boot-file bootmenu.

Po resecie zaobserwowano 5 sekundową próbę zabootowania systemu, następnie pojawiło się ładne menu wyboru MOS/DEB i po 9 sekundach wyskoczył komunikat o ERRORZE!!!

I to by było na tyle.
;)

[#14] Re: SmartFirmware

@Kitech, post #13

No to jaka jest w końcu nazwa tego pliku? boot-menu czy bootmenu?
Poza tym to raczej nie z nazwą pliku a z hd:0 przy starcie linuksa masz problem. hd:0 to pierwsza partycja na dysku (chodzi o to 0_, a nie pierwszy dysk.

Powinieneś tam mieć:
[SECTION]
Linux 2.6.12-2
hd:2 boot/vmlinuz-2.6.12-2-powerpc root=/dev/hda3

Bez boot na początku.
Dlaczego 2? Bo OF liczy od zera, a linux od 1 ;)

W przypadku mosa wygląda na to, że jest dobrze. Ja co prawda mam wpisane tak:
ide:0 boot.img ramdebug

No ale to chyba bez różnicy o ile partycję bootującą mosa masz jako pierwszą.

[#15] Re: SmartFirmware

@grxmrx, post #14

1. I wczoraj i dziś piszę z pracy (gdzie nie ma Pega :() i opieram się na mojej niepewnej starczej pamięci.
2. Nazwa pliku: boot-menu (jak w PegasosBook).
3. Chyba mam jednak dobrą procedurę odpalania Debiana (vide p.1), ale ważne, że procedura odpalania MOSa jest na pewno właściwa.
4. Jak wyeliminować pierwsze 5 sekundowe oczekiwanie???
5. Domyślny w menu wyboru jest MOS i to u niego pojawił się ERROR. Czemu??? Procedura przecież wlaściwa (vide p. 3).

[#16] Re: SmartFirmware

@Kitech, post #15

5 sekund odnosi się do tego:
setenv auto-boot-timeout 5000

Dlaczego jest błąd przy wyborze mosa z menu - tego nie wiem.

[#17] Re: SmartFirmware

@grxmrx, post #16

5 sekund odnosi się do tego:
setenv auto-boot-timeout 5000

Wiem, tylko jak to wyeliminować?

[#18] Re: SmartFirmware

@Kitech, post #17

Wpisz z poziomu OF setenv auto-boot-timeout 0 (chociaż ja bym dał 1000, czyli 1 s - masz więcej czasu na ew. wejście do OF i pozmienianie czegoś).
Na priv wysłałem ci zdjęcie ekranu mojego OF ze zmiennymi i skrypcik dla boot creatora.
[#19] Re: SmartFirmware

@wali7, post #18

Wielkie thx! Niedługo pójdę do domeczku, to sobie obejrzę.

[#20] Re: SmartFirmware

@rzookol, post #5

Dzizas, wiec OF jest "dzielem" suna? jesli tak, to to wszystko tlumaczy ;)

Ostatnia modyfikacja: 11.08.06 14:24
[#21] Już O.K.

@Kitech, post #1

Już wszystko w porządeczku! Nie mogę niestety powiedzieć co było źle, bo już nikt nigdy by się do mnie nie odezwał i zostałbym na zawsze wyklęty.
W każdym razie bardzo dziękuję wszystkim za pomoc!

[#22] Re: SmartFirmware

@Kitech, post #19

to moze ktos mi powie co ja mam wpisac jak debiana mam na drugim dysku ?zeby go zabotowac normalnie wpisuje cos takiego boot hd0:0 boot/vmlinuz-2.6.16-2-powerpc root=/dev/hdc1

[#23] BootCreator

@QUAD, post #22

Koledzy jak juz kiedys wspominalem zainstalowalem Fedora Core 6 i chcialbym go uruchamiac poprzez BootCreatora ale mi to nie wychodzi za zadne skarby. Z poziomu OF uruchamiam go poprzez:
"boot /pci/ide/disk@0,1:0 /yaboot/yaboot conf=/pci/ide/disk@0,1:0,/yaboot/yaboot.conf"
Po wpisaniu tej lini do BootCreatora brak reakcji.
Jakies pomysly ma ktos?
[#24] Re: BootCreator

@Arbuz, post #23

Miło, że ktoś robi ten sam błąd co ja wcześniej. :D Zobacz na załączonym w bootcreatorze przykładzie, że nie wpisuje się słowa boot.

[#25] Re: BootCreator

@Kitech, post #24

THX. Wieczorem sprawdzę
[#26] Re: BootCreator

@Kitech, post #24

Dziala. Dzieki. Az glupio ze tego bledu nie zauwazylem
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem