@Kitech,
post #8
To co możesz zmienić w OF, to jest jedynie kilka zmiennych, nic nie uszkodzisz, zawsze możesz je zmienić z powrotem.
Możesz sobie wszystkie ustawione zmienne wyświetlić poleceniem printenv. Piszę z pamięci, ale przy uruchamianiu pega niewiele zmiennych jest naprawdę istotnych, te co pamiętam, jeśli pokręciłem, to jak wyświetlisz zmienne printenv, to znajdziesz prawidłową nazwę ;) :
- boot-file - ustawia nazwę pliku który OF ma domyślnie uruchomić z HD
- boot-device - ustawia urządzenie gdzie boot file będzie szukany (bo w boot file jest tylko nazwa pliku bez ścieżki)
- możesz robić aliasy, co by nie odwoływać się do pełnych nazw urządzeń
- wait (boot-wait??) - czas między uruchomieniem OF, a uruchomieniem boot-file
- vendor-text (??) - można sobie wpisać tekst którym pegaz powita cię po uruchomieniu OF
- vendor-text-enable - włączasz/wyłączasz pokazywanie się vendor textu
- usb-enable - niby ma pomóc w uruchomieniu kart USB na PCI w 2.0... u mnie nie daje żadnego efektu
- szereg innych - wielu domyślisz się po ich nazwach, zawsze możesz eksperymentować - zapisz sobie długopisem na kartce starą wartość, w razie problemów możesz do niej wrócić.
Jak zapewne zauważysz, część zmiennych to liczby - np. wait, część ciągi tekstowe, część to bool, np. usb-enable.
OF to nie tylko obsługa zmiennych, możesz np. zabootować pega (według zmiennych boot-....) z poziomu edytora OF poleceniem boot.
Ogólnie, jak dla mnie, OF jest bardzo przyjaznym środowiskiem, o dość intuicyjnie pomyślanej filozofii obsługi i strukturze poleceń (bije pod tym względem na głowę niesławnego CGXMode ;) ). Szybko można się z nim zaprzyjaźnić :)