[#1] skaner i drukarka pod MorphOS
Czy istnieje możliwość korzystania ze skanera i drukarki pod MorphOS? Jeżeli tak to jakie modele są obsługiwane i jakie programy je obsługują? Czy jest jakiś program OCR rozpoznający polskie litery?

[#2] Re: skaner i drukarka pod MorphOS

@Solo Kazuki, post #1

Drukarki powinny działać wszystkie te które obsługuje TurboPrint. Ustawienia Systemu->Printer->New i zobaczysz :)

Jeśli chodzi o skaner to chyba fxSCAN, choć najlepiej będzie pod Linuxem :)

Ostatnia modyfikacja: 15.08.06 19:14
[#3] Re: skaner i drukarka pod MorphOS

@Korni, post #2

fxScan - fajny soft generalnie, choć ma parę mocno upierdliwych ficzerów, dlatego szkoda że już nie jest rozwijany. Używam fxScan ze skanerem Epson Perfection 1240U Photo. Chyba najlepiej dobrana para, bo sam autor fxScana posiada ten model i chyba była to maszyna developerska :)

Aha, zapomniałem dodać, że ten Epson jest na USB.

Ostatnia modyfikacja: 15.08.06 20:02
[#4] Re: skaner i drukarka pod MorphOS

@Solo Kazuki, post #1

Ja mam drukarkę LaserJet1010 (USB) i działa pięknie. Potrzebujesz osławionego patcha na funkcje drukowania w MOSie.
Spory spis sprzętu działającego z Pegiem znajdziesz na PPA.
[#5] Re: skaner i drukarka pod MorphOS

@Solo Kazuki, post #1

Można :)

Ja używam skanera Mustek Scan Express 12000 SP (SCSI). Działa z programem BetaScan. Do prostych skanów wystarcza, rzeczy bardziej skomplikowane robię pod Linuksem. OCRa jakiegokolwiek sensownego raczej nie ma - nawet pod Linuksem są z tym problemy.

Co do drukarki to mam HP LaserJet 4P (LPT). Jest to dość stara drukarka, ale jest bardzo tania w ekspoatacji i jest praktycznie niezniszczalna. Do tego bez problemu działa z dowolnym komputerem. (jeżeli nie masz jeszcze drukarki i wydruki czarnobiałe Ci nie przeszkadzają to polecam kupno takiej drukarki na Allegro - chodzą dosłownie za grosze).

Ostatnia modyfikacja: 15.08.06 20:17
[#6] Re: skaner i drukarka pod MorphOS

@Solo Kazuki, post #1

warto kupic jakis sterownik scsi za grosze do pega to się ma dość duzy wybór skanerów, co do skanerów usb to sie nie wypowiem

powinno dzialac takie cudo:
http://allegro.pl/item119758585_kontroler_scsi_symbios_logic_53c810_sprawny_.html

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem