[#1] MOS i kilka pytań... ;)
Witam. Znów ja z cyklem 100 pytań do. ;)

- Jak wyłączyć w MOSie Case Sensitive?...

- Czy ktoś miał problemy z DataTypami??... Objawia sie przez nieczytanie okna emotek w AmiGG, Layoutu IBrowse'a, czy YAMa. Podobny problem miałem na Classiku, winna okazała sie datatypes.library, ale tu wątpie, że to to... Ogólnie są problemy z czytaniem niektórych GIFów, BMP i JPGów... Niektórych, ale zawsze tych samych... ;-///

- Czy ktoś miał problem z AmiSSL??... Też kiedyś miałem na Classiku problem, nie pamićtam jak sobie poradziłem. Ogólnie chodzi o to, że po zainstalowaniu jest tak, jakby AmiSSL wogóle nie było...

- Czy można schować ikonke tej małej partycji na której mamy boot.img??

- Czy lista dyskusyjna pegasos-pl działa, czy zdechła tak samo, jak amigappc-pl??...

No, narazie to tyle z lameriady... ;) Kurde, musze obcykać MOSa, bo wciągnął mnie jak cholera... ;)

Acha!!

- Czy MOS 1.5 jest już do kupienia??...

- Jak update'ować OpenFirmware??... (No i skąd wziąć update?)...

Pozdrawiam - Piotr G. :)

Ostatnia modyfikacja: 28.08.06 00:13
[#2] Re: MOS i kilka pytań... ;)

@quantor, post #1

> - Czy ktoś miał problemy z DataTypami??... (...)

Po rozmowie na GG z MiniQ wyszło, że to nie datatypy są winne przedstawionemu wyżej problemowi...

Tylko zastanawiam sić co?... Chyba nie SFS??... ;)

BTW: Ten CaseSensitive co raz bardziej mnie wk*****a!!!!
Wrrrrrrrrrrrrrr!!!!!!!!

Pozdr!!
[#3] Re: MOS i kilka pytań... ;)

@quantor, post #1

Jak wyłączyć w MOSie Case Sensitive?
reformat partycji ze zmienionymi parametrami... /sam kiedyś popełniłem ten błąd../
Czy można schować ikonke tej małej partycji na której mamy boot.img
Schować ? odznacz znaczniki: "boot" i "automount" .. i po sprawie
Czy MOS 1.5 jest już do kupienia??
nie
Jak update'ować OpenFirmware??... (No i skąd wziąć update?)...
A po co ? pegaz nie działa ?

[#4] Re: MOS i kilka pytań... ;)

@quantor, post #1

Jak wyłączyć w MOSie Case Sensitive?

Tak samo jak włączyłeś, czyli przy formatowaniu partycji SFS.

Czy ktoś miał problem z AmiSSL??... Też kiedyś miałem na Classiku problem, nie pamićtam jak sobie poradziłem. Ogólnie chodzi o to, że po zainstalowaniu jest tak, jakby AmiSSL wogóle nie było...

Od pierwszego zainstalowania działa, żadnych problemów.

Czy można schować ikonke tej małej partycji na której mamy boot.img??

Jestem ciekawe po co w ogóle tworzyłeś oddzielną małą partycję na boot.img, ja mam ten plik na tej samej partycji co system i wszystko działa. Ikonkę ukryjesz w Ambiencie używając opcji "Uwolnij pozycję".

Najlepiej wysłać e-mail do bplanu z pytaniem czy mogą podesłać nowszy, jeśli jest Ci koniecznie potrzebny.

[#5] Re: MOS i kilka pytań... ;)

@MaaG^dA, post #3

Parametry partycji SFS (m.in. to czy jest case-sensitive) można zmienić bez reformatowania programem SFSDoctor.

[#6] Re: MOS i kilka pytań... ;)

@Marek Szyprowski, post #5

zapomniales dodac znacznikow kryptoreklamy :P

[#7] Re: MOS i kilka pytań... ;)

@grxmrx, post #4

@ quantor
Czy ktoś miał problem z AmiSSL??... Też kiedyś miałem na Classiku problem, nie pamićtam jak sobie poradziłem. Ogólnie chodzi o to, że po zainstalowaniu jest tak, jakby AmiSSL wogóle nie było...

@ grxmrx
Od pierwszego zainstalowania działa, żadnych problemów.

Ja używam Miami, więc i automatycznie MiamiSSL i tak się zastanawiam, gdybym doinstalował AmiSSL to co miałoby wyższy priorytet?
A poza tym który pakiet jest lepszy / aktualniejszy?
[#8] Re: MOS i kilka pytań... ;)

@R-Tea, post #7

Ja przy przejściu z Miami na MOSNet byłem zmuszony do przejścia na AmiSSL, i wszystko zainstalowało się bez problemów, z tego co pamiętam, to w IBrowse trzeba było jakieś opcje poprzestawiać. Działa podobnie jak działał MiamiSSL, czyli bezproblemowo. Z tym że jedyną stroną na której używam SSL jest strona Pekao24...
[#9] Re: MOS i kilka pytań... ;)

@grxmrx, post #4

@ quantor

@ grxmrx
Najlepiej wysłać e-mail do bplanu z pytaniem czy mogą podesłać nowszy, jeśli jest Ci koniecznie potrzebny.

Nie wiedziałem, że są różne wersje OF!? Jakie są i zzym się różnią?
[#10] Re: MOS i kilka pytań... ;)

@R-Tea, post #9

inna obsluga pamieci, wsparcie dla dhcp, mozliwoscia wylaczenia komputera z poziomu OF

[#11] Re: MOS i kilka pytań... ;)

@rzookol, post #10

wsparcie dla dhcp

hmmm.. czemu OF miałby się zajmować dhcp? Czy to nie jest zadanie dla Miami lub MOSNet?
[#12] Re: MOS i kilka pytań... ;)

@R-Tea, post #11

To jest raczej przydatne podczas instalacji linux-a z sieci :)

[#13] Re: MOS i kilka pytań... ;)

@Drako^lM, post #12

Instalowałem Linuxa z sieci, więc widać mam jakiś nowszy OF.
[#14] Re: MOS i kilka pytań... ;)

@R-Tea, post #13

Tu nie chodzi o instalacje z sieci a o bootwanie sie przez siec z kompa bez zadnego dysku.
[#15] Re: MOS i kilka pytań... ;)

@R-Tea, post #9

Przeczytaj ksiege pegazosa,pisze tam jakie wersje wystepuja :)

[#16] Re: MOS i kilka pytań... ;)

@R-Tea, post #7

AmiSSL3 jest najnowszy, wiec i aktualniejszy...

[#17] Re: MOS i kilka pytań... ;)

@grxmrx, post #16

To nie jest do końca tak - ktoś mocno zamieszał w numeracji wersji i AmiSSL v1, v2 i v3 to trzy zupełnie inne pakiety. Aby SSL działał we wszystkich programach nalezy zainstalować wszystkie trzy, w kolejności v1, v2, v3. Programy korzystające AmiSSL v2 nie będą potrafiły używać AmiSSL v3 i v1, itd. (choć nie wiem, czy jeszcze cokolwiek używa AmiSSL v1).

[#18] Re: MOS i kilka pytań... ;)

@Marek Szyprowski, post #17

To jest chore w przypadku amigowych ssli - że każdy następny ma niekompatybilne API z wcześniejszym...

[#19] Re: MOS i kilka pytań... ;)

SSLv1 uzywaja pewnie programy inne niz IBrowse chce korzystac z SSLa bo do SSLv2 nie bylo dostepne SDK. Ale czy wogole sa takie programy? Nie wiem .
[#20] Re: MOS i kilka pytań... ;)

@MinisterQ, post #18

API w OpenSSL też zmieniało się z wersji na wersję, a AmiSSL to tylko trochę lepsza rekompilacja OpenSSLa...

[#21] Re: MOS i kilka pytań... ;)

@Marek Szyprowski, post #20

Linux, to wszystko tłumaczy.

[#22] Re: MOS i kilka pytań... ;)

Marek Szyprowski napisał(a):

> To nie jest do końca tak - ktoś mocno zamieszał w numeracji
> wersji i AmiSSL v1, v2 i v3 to trzy zupełnie inne pakiety. Aby
> SSL działał we wszystkich programach nalezy zainstalować
> wszystkie trzy, w kolejności v1, v2, v3.

Pomogło!! Dzićki!!!!

Pozdr!! Piotr G.
[#23] Re: MOS i kilka pytań... ;)

@wali7, post #8

PKO24, WBK24, GMAIL i skrzynki na GOOGLE pod YAMem. :) Działa już. Thx all!!

Ale jescze Was pomćcze... Mam Pega z secondhandu (tak, wiem, to dziwne) i gość nie zna numeu seryjnego ów maszyny. Na dnie obudowy jest tylko markerem maźniete 6 cyfr. To jest to??... Hilfe, bo bez tego nie zupdate'ujć firmware'u...

Pozdr!!
[#24] Re: MOS i kilka pytań... ;)

@quantor, post #23

Numer seryjny powinien znajdować się na płycie głównej jak i na karcie CPU.

[#25] Re: MOS i kilka pytań... ;)

@grxmrx, post #24

Chyba, ze to pegasos1 to moze tam nie byc takowego numeru...

[#26] Re: MOS i kilka pytań... ;)

@Kaczus, post #25

Wówczas MAC adres karty sieciowej jest numerem seryjnym o ile dobrze pamiętam.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem