[#1] OpenSSH i known_hosts
Czy ktos wie gdzie mozna zmienic lokalizacje pliku known_hosts dla OpenSSH? Troche wkurzajace jest pisanie 'yes' za kazdym resetem.
[#2] Re: OpenSSH i known_hosts

@mcbarlo, post #1

Której wersji używasz - tej dla GG czy "nonGG"? Jeżeli to pierwsze trzeba ustawić zmienną $HOME na jakiś katalog, w którym będą zapisane wszystkie ustawienia SSH. Alternatywą jest użycie wersji nonGG, która używa do tego celu assignu OpenSSH:

[#3] Re: OpenSSH i known_hosts

@Marek Szyprowski, post #2

Mam wersje GG. Tak jak radziles ustawilem zmienna HOME, ale nic sie nie zmienilo. Pewnie cos zle zrobilem...

Stworzylem poprostu odpowiedni pliczek i wrzucilem do envarca podobnie jak kiedys uczynilem ze zmienna TERM.
[#4] Re: OpenSSH i known_hosts

@mcbarlo, post #3

Używasz może MOSNeta i jego usergroup.library? Bo jak tak to zastąp to usergroup.library wersją 68k z pakietu AmiTCP.

[#5] Re: OpenSSH i known_hosts

@Marek Szyprowski, post #4

Jest tak jak mowisz.

Czy podmiana tej bilioteki nie pociagnie za soba jakichs nieporzadanych skutkow ubocznych?
[#6] Re: OpenSSH i known_hosts

@Marek Szyprowski, post #4

Podmienilem na wersje z dema AmiTCP z aminetu i dalej nic.
[#7] Re: OpenSSH i known_hosts

@mcbarlo, post #6

No to jeszcze jedna rzecz: sprawdź plik MOSNet:db/passwd i tam powinna być linijka:

root||0|0|The Judge|SYS:SSH|shell

Tam jest podana ścieżka do katalogu "domowego" w którym SSH trzyma swoje pliki. W moim przykładzie jest to Sys:SSH Jak nie ma tego pliku to go utwórz z taką zawartością jak powyżej.

[dodane]

Dodatkowo upewnij się, że plik passwd jest tylko w MOSNet:db, a nie jeszcze w jakimś przypisie do etc: (np. u mnie był zduplikowany w GG:etc/ )
Sprawdziłem i SSH bierze ścieżkę właśnie z pliku passwd.

Ostatnia modyfikacja: 30.08.06 11:28
[#8] Re: OpenSSH i known_hosts

@Marek Szyprowski, post #7

Niestety rownierz to nie pomoglo.

Wpis w passwd mam oraz jego duplikat usunalem.
[#9] Re: OpenSSH i known_hosts

@mcbarlo, post #8

No to ja się poddaję :( Spróbuj może z tą wersją nonGG - ona ma na stałe wpisane ścieżki do assignu OpenSSH:

Sprawdź jeszcze czy na pewno pracujesz jako użytkownik root (polecenie whoami) - bo może z jakiegoś powodu nie i trzeba przy kimś innym zmienić ścieżkę w passwd.

Ostatnia modyfikacja: 31.08.06 09:27
[#10] Re: OpenSSH i known_hosts

@Marek Szyprowski, post #9

Tak tez zrobilem i smiga. Dzieki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem