@Arbuz,
post #1
Na pewno trzeba podać parametr. Przecież do niektórych operacji wymagane jest podanie katalogu docelowego (np. dla archiwizerów). Ilość parametrów jest bardzo uboga w porównaniu z Magellanem. No ale to przecież dopiero początek Ambienta. :)
Przelećmy po kolei tworzenie akcji na przykład dla plików AVI. Użyję domyślnego filetypu AVI, bo nie ma narazie jeszcze możliwości stworzenia go z GUI, a grzebać w plikach konfiguracyjnych mi się nie chce. Tym bardziej, że domyślnie i tak jest on już stworzony. :)
1. Menu Ustawienia->Ustawienia Ambienta, pozycja MIME.
2. Grupa "video" i w niej dwuklikamy na pozycję "x-avi".
3. Na kwadracik na górze przeciągamy jakąś ikonkę (PNG mile widziany) - będzie to domyślna ikona dla plików AVI. Domyślna ikona zostanie skopiowana do miejsca w którym przechowujesz domyślne ikony dla filetypów więc możesz śmiało przeciągać z różnych miejsc.
4. Obok listy "Actions" dajesz "Add" - otworzy się okno "Ambient - Action editor".
5. W "Name" wpisujesz nazwę (np. "View" ).
6. W cycle wybierasz "AmigaDOS", a w polu tekstowym wpisujesz:
Run >NIL: Progs:View/MPlayer/MPlayer %sp -quiet -vo cgx_overlay:: PLANAE
Uwaga - przed "PLANE" nie rób spacji. Ja musiałem ją zrobić, bo mi się robiła emotka z dwukropka i litery P.
7. W "Event Type" wybierasz "Double Click" i zaznaczasz "Change working directiory to source" (aczkolwiek niekoniecznie).
Uwaga! Dzięki "cgx_overlay:: PLANE" w nawet trybie overlay napisy i HUD MPlayera będzie miał piękny, miękki kanał alpha. Jednak wtedy nie będzie się dało odpalić dwóch MPlayerów, bo będzie twierdził, że overlay jest używany. Proponuję wtedy do otwierania kolejnego MPlayera użyć drugiej opcji, która będzie taka sama tylko nie będzie w niej tego parametru. Oczywiście trzeba w niej ustawić "Menu" zamiast "Double Click" w "Event Type". Dzięki temu opcja pojawi się w menu kontekstowym pojawiającym się po naciśnięciu prawego klawisza myszy na pliku AVI.
Proponuję zawsze używać "Run >NIL:", bo dzięki temu lister z którego będzie odpalony film, obrazek czy cokolwiek nie będzie zablokowany do czasu wyjścia z odpalonego w ten sposób programu.
Wszystkie możliwe parametry o które pytałeś można uzyskać przytrzymując chwilę wskaźnik myszy nad polem w którym wpisujesz ścieżkę dostępu do programu - pojawi się dymek pomocy. W chwili gdy piszę ten tekst są tylko dwa paramerty: %sp i %D. :)