[#1] Ambient i MIME
W jaki sposób definiuje się akcje w nowym Ambiencie? Przykładowo MPlayer ustawiam jako AmigaDos i żadnej akcji nie ma. Może jakieś paramery dodatkowo trzeba? To samo jest z innymi programami. Sorki za takie błache pytanie ale w Opusie Magellanie niby jest tak samo ale jakaś akcja mi wychodzi.
Pozdrawiam
[#2] Re: Ambient i MIME

@Arbuz, post #1

Nie wiem czy jest to bug w edytorze MIME, czy ja mam coś skopane w MOSie, ale mam to samo.
Komenda wymaga (np. MPlayer) zazwyczaj argumentów, powinno być tam %sp. Niestety, po wpisaniu tegoż ciągu i zapisaniu, nie pojawia się on, jest tylko sama komenda. Ale to już pewnie wiesz :)
Ja obszedłem to edytując niezbędne typy tym edytorkiem, a potem dodałem %sp tam gdzie trzeba, edytując wyprodukowane przez niego pliki CEDem. Pliki te znajdziesz w sys:prefs/ambient/filetypes w odpowiednich podkatalogach.
[#3] Re: Ambient i MIME

@wali7, post #2

gdzie sie nie pojawia? ja jak zapisze akcje dla typu to wszystko dziala jak powinno.
[#4] Re: Ambient i MIME

@Arbuz, post #1

Na pewno trzeba podać parametr. Przecież do niektórych operacji wymagane jest podanie katalogu docelowego (np. dla archiwizerów). Ilość parametrów jest bardzo uboga w porównaniu z Magellanem. No ale to przecież dopiero początek Ambienta. :)

Przelećmy po kolei tworzenie akcji na przykład dla plików AVI. Użyję domyślnego filetypu AVI, bo nie ma narazie jeszcze możliwości stworzenia go z GUI, a grzebać w plikach konfiguracyjnych mi się nie chce. Tym bardziej, że domyślnie i tak jest on już stworzony. :)

1. Menu Ustawienia->Ustawienia Ambienta, pozycja MIME.

2. Grupa "video" i w niej dwuklikamy na pozycję "x-avi".

3. Na kwadracik na górze przeciągamy jakąś ikonkę (PNG mile widziany) - będzie to domyślna ikona dla plików AVI. Domyślna ikona zostanie skopiowana do miejsca w którym przechowujesz domyślne ikony dla filetypów więc możesz śmiało przeciągać z różnych miejsc.

4. Obok listy "Actions" dajesz "Add" - otworzy się okno "Ambient - Action editor".

5. W "Name" wpisujesz nazwę (np. "View" ).

6. W cycle wybierasz "AmigaDOS", a w polu tekstowym wpisujesz:
Run >NIL: Progs:View/MPlayer/MPlayer %sp -quiet -vo cgx_overlay:: PLANAE
Uwaga - przed "PLANE" nie rób spacji. Ja musiałem ją zrobić, bo mi się robiła emotka z dwukropka i litery P.

7. W "Event Type" wybierasz "Double Click" i zaznaczasz "Change working directiory to source" (aczkolwiek niekoniecznie).

Uwaga! Dzięki "cgx_overlay:: PLANE" w nawet trybie overlay napisy i HUD MPlayera będzie miał piękny, miękki kanał alpha. Jednak wtedy nie będzie się dało odpalić dwóch MPlayerów, bo będzie twierdził, że overlay jest używany. Proponuję wtedy do otwierania kolejnego MPlayera użyć drugiej opcji, która będzie taka sama tylko nie będzie w niej tego parametru. Oczywiście trzeba w niej ustawić "Menu" zamiast "Double Click" w "Event Type". Dzięki temu opcja pojawi się w menu kontekstowym pojawiającym się po naciśnięciu prawego klawisza myszy na pliku AVI.

Proponuję zawsze używać "Run >NIL:", bo dzięki temu lister z którego będzie odpalony film, obrazek czy cokolwiek nie będzie zablokowany do czasu wyjścia z odpalonego w ten sposób programu.

Wszystkie możliwe parametry o które pytałeś można uzyskać przytrzymując chwilę wskaźnik myszy nad polem w którym wpisujesz ścieżkę dostępu do programu - pojawi się dymek pomocy. W chwili gdy piszę ten tekst są tylko dwa paramerty: %sp i %D. :)

[#5] Re: Ambient i MIME

@MDW, post #4

" Ilość parametrów jest bardzo uboga w porównaniu z Magellanem. No ale to przecież dopiero początek Ambienta."

A czego brakuje? aktualnie dzialaja:
%sp - sciezka zrodlowa
%sf - tylko nazwa pliku zrodlowego
%s - caly URI pliku zrodlowego
%S - sciezka do 'okna' (katalogu) zrodlowego
%Si - identyfikator ikna zrodlowego
%Di - identyfikator okna docelowego
%Dp - sciezka okna docelowego (zawiera /)
%D - sciezka okna docelowego (nie zawiera /)

[#6] Re: Ambient i MIME

@kiero, post #5

Wybacz ale nie miałem szans znać tej listy. Help Ambienta z 3 września 2006 mówi tylko o dwóch. Jest co prawda Ambient z 9 września ale pewnie przez pomyłkę pod niego jest podpięty link z 3 września (a tę wersję mam). Jak zmienię w linku 060903 na 060909 to owszem - jakiś plik się ściąga (dwa razy większy od ostatniej wersji) ale niczym tego nie możn rozpakować - nie jest to TGZ (chociaż ma rozszerzenie TGZ). Filetyp z Ambienta nie kuma tego jako TGZ, bo widzę, że nie podstawia mu domyślnej ikony. Wszystkie wcześniejsze kumał i kuma nadal.

Jednak udało się rozpakowac tego 2.5MB TGZeta. Zrobił to WinRAR na Windzie. Co ciekawe po spakowaniu rozpakowanego archiwum zwykłym ZIPem zajmuje ono tyle co wszystkie starsze wersje czyli niewiele ponad 1 MB...

Ostatnia modyfikacja: 10.09.06 18:34
[#7] Re: Ambient i MIME

@kiero, post #3

Ok, działa. :)
Prawdopodobnie po wybraniu programiku z requestera i po dopisaniu parametrów nie naciskałem entera, tylko od razu klikałem OK. On wtedy nie zapamiętywał tego co wklepałem w pole tekstowe. A dałoby się zrobić tak, aby nie trzeba było naciskać tego entera? Bo to trochę mylące.
[#8] Re: Ambient i MIME

@wali7, post #7

Też zauważyłem to z tym enterem i też się wkurzałem na to. Nawet pisałęm tutaj, że mi "Run" nie działa. No po prostu po dopisaniu "Run" nie nacisnąłem Enter. To naciskanie entera jest takie staroamigowe. Raczej dzisiejsze GUIe nie wymagają tego. Wystarczy walnąć "OK" i dane ze wszystkich pól się aktualizują. A czy by się dało? Nie wiem - nie znam MUI. Ale pewnie by się dało skoro w innych programach się da. :)

[#9] Re: Ambient i MIME

@MDW, post #6

wiem ze niemogles wiedziec. wiedzieli ci co sie zapytali:)
[#10] Re: Ambient i MIME

@kiero, post #9

Widzę, że uchwyty paneli w Ambiencie z 9 września mają jakiś domyślny gradient (u mnie niebieski). Fajnie. Jeszcze nie wiem gdzie go ustawić ale będę badał. Niedawno marudziłem, że jest taki chamski szary i zupełnie nie pasuje do bajer Ambienta. :) Fajnie, że ktoś się tym zajął. :)

[#11] Re: Ambient i MIME

@MDW, post #10

nie maja domyslnego gradientu tylko nieco zmodyfikowane tlo calego panelu. nie ustawia sie tego osobno.
[#12] Re: Ambient i MIME

@MDW, post #6

U mnie sciagnelo plik 1MB (060909) i bez problemu rozpakowalem go VooDoo-X.

Uchwyt panelu maja taki kolor jak jego podklad
[#13] Re: Ambient i MIME

@Norbert, post #12

Teraz zauważyłem, że kolor uchwytu jest taki jak tła (u mnie gradient niebieski) tylko trochę przyciemniony.

W tej chwili sprawdziłem link do wersji z 9 września:

http://web.telia.com/~u31500244/ambient-1.43_nightly-060903.tgz

Nadal jest 060903 czyli ta sama co z 3 września. :)

Sprawdzałem pod IBrowse 2.3 i Opera 9.01.

[#14] Re: Ambient i MIME

@MDW, post #13

jest przyciemniony jezeli tlo jest jasne, lub rozjasniony jezeli tlo jest ciemne.
[#15] Re: Ambient i MIME

@MDW, post #13

link do wersji z 9 wrzesnia:
http://web.telia.com/~u31500244/ambient-1.43_nightly-060909.tgz

Ostatnia modyfikacja: 10.09.06 20:50
[#16] Re: Ambient i MIME

@Norbert, post #15

Oczywiście. Też wydedukowałem ten link. Jednak pod napisem:

Latest Ambient build - 09.09.2006 - 12:44:46 CET

jest wersja z 3 września. Zapewne pomyłka. :)

[#17] Re: Ambient i MIME

@MDW, post #4

THX działa wszystko oprócz ikonki która się jednak nie zapisuje. Choćbym przeciągał ją 100 razy i tak pozostaje domyślna niestety
[#18] Re: Ambient i MIME

@Arbuz, post #17

to wrzuć ikonkę domyślną do sys:prefs/env-archive/sys/...(podkatalog zależny od typu... może być audio, image, aplication...), np. do avi jest ikonka o nazwie x-avi w podkatalogu video. Właściwe nazwy ikonek i podkatalogów znajdziesz w sys:morphos/ambient/recognition.db
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem