@wali7,
post #1
Walnij prawym klawiszem myszy na pierwszy z prawej strony gadżet na każdym oknie - wyświetli się lista wszystkich okien. To samo jest z ekranami (ale trzeba walić w gadźet przełączania ekranów).
Ja mam dodatkowo AlTabber (wersja dla MOSa), który podobnie jak w Windzie przy pomocy Alt+Tab przełącza i wyciąga na wierz wybrane okno. Program polecam ale od razu mówię - ustaw sobie zamiast Alt+Tab np. LAmiga+Tab. Różnicy wielkiej nie ma (LAmiga jest obok LAlt), a nie będziesz miał problemów np. w Blenderze. AlTabber jest całkiem sympatyczny chociaż przydałoby się kilka zmian. Na przykład sortowanie kolejności okien na liście tak jak w Windows. Mógłby też pokazywać kilka kolejnych okien, bo z rozpędu można niechcący przeskoczyć któreś. Fajnie, że aktualnie wybierane okno jest aktywowane i nie trzeba nawet patrzeć na tekst w pojawiającym się oknie Altabbera tylko śledzić kolory ramek okien. Nie jest ono wyciągane na wierzch (to jest robione dopiero gdy zostanie ostatecznie wybrane). Można też zdefiniować klawisze do wyboru ekranów. Naprawdę całkiem sympatyczny program. Nie ma z nim problemów (pod warunkiem o którym napisałem wcześniej) i jest fajnym uzupełnieniem systemowego menu do wybierania okien i ekranów. Jak się ma ten duet to całkiem sprawnie można przełączać i wyciągać na wierz okna i ekrany zarówno przy pomocy myszy jak i klawiatury.
Dodatkowo w MOSie można zniknąć każde okno. Ja sobie ustawiłem skrót RAmiga+1 - chowa aktywne okno i RAmiga+2 - otwiera listę schowanych okien. To naprawdę działa ze wszystkimi oknami. Moim zdaniem jest to bardzo fajna sprawa. Niestety podobno mamy się do tego rozwiązania nie przyzwyczajać, bo chodzą pogłoski, że ma ono zniknąć w MOS 1.5. :( Szkoda, bo uważam to za całkiem sympatyczne rozwiązanie. Gdyby jeszcze zrobić jakiś penelik ze schowanymi oknami to byłoby naprawdę fajne. Działa bardzo szybko i sprawnie. Na pewno duuuużo szybciej niż klasyczne ikonifikowanie w MUI. Po deikonifikacji np. okno IBrowse jest odrysowaywane, a tutaj nie. Pojawia się w ułamku sekundy i wygląda tak jak przed zniknięciem.
Ostatnia modyfikacja: 12.09.06 11:54