[#1] Do Ambient Teamu :)
Mam pytanie, niekoniecznie do członków Ambient Teamu ;)
czy w Ambiencie możliwe jest używanie menedżera okien? Pod tym terminem rozumiem program, który by gdzieś umieszczał (w docku, toolbarze, czy choćby pull down menu) spis otwartych aktualnie na ekranie Ambienta okien (listerów i okien programów)? Po wybraniu danego okna z listy byłoby ono przesuwane na front i aktywowane...
I jeszcze możliwość ikonifikacji listerów Ambienta.
Czy są jakieś programy umożliwiające te rzeczy? (wiem, wiem, takie rzeczy tylko w Erze ;) )
A jeśli nie, czy Ambient Team planuje wbudowanie tego rodzaju ułatwień?
[#2] Re: Do Ambient Teamu :)

@wali7, post #1

a prawy myszki Ci nie działa czy jak ?

[#3] Re: Do Ambient Teamu :)

@rzookol, post #2

A co robi w Ambiencie prawy przycisk myszy poza wywołaniem pull-down menu?
Mi chodziło o możliwość zarządzania oknami na blacie Ambienta, bo przy otwarciu kilku okien naraz galimatias robi się niemiłosierny i dotarcie do tego właściwego jest średnio wygodne (tryb browsera w pewnym stopniu poprawia sytuację, ale tylko "w pewnym").
[#4] Re: Do Ambient Teamu :)

@wali7, post #3

prawy myszki na gadzecie w prawym górnym rogu okna :)

[#5] Re: Do Ambient Teamu :)

@wali7, post #3

czyli cos ala pasek na dole windowsa?
[#6] Re: Do Ambient Teamu :)

@wali7, post #1

defaultowo masz to pod mosem - prawy przycisk myszy na gadgecie depth
okna pokaze ci listę okien. Są pozatym programy - nejlepszym jest
depthmenu, niestety ze wzgledu na uzywana biblioteke do pulldownmenu
nie polecam.

[#7] Re: Do Ambient Teamu :)

@quaint, post #5

dokładnie.. nie chciałem wypowiedzieć tej okropnej nazwy na W.... ;)
ale poważnie, to pasek a'la ten w windzie, albo w KDE to byłoby coś
[#8] Re: Do Ambient Teamu :)

@Kaczus, post #6

zaraz, ale czy on nie pokazuje listy ekranów? nie mam teraz włączonego Pegaza, to nie sprawdzę, ale jak to jest naprawdę?
[#9] Re: Do Ambient Teamu :)

@wali7, post #8

Depthmenu moze pokazac liste okien lub ekranow do wyboru, ma rowniez
filtry, tak by niektorych okien nie pokazywac.

[#10] Re: Do Ambient Teamu :)

@Kaczus, post #9

a dl;aczego nie polecasz DepthMenu? gryzie się z Ambientem, czy np. destabilizuje MOSa?
ja bym wolał coś robiącego listwę ze spisem okien i możliwością wyboru... coś poza DepthMenu jest warte uwagi?
[#11] Re: Do Ambient Teamu :)

@wali7, post #10

Nie wiem, rozwiazania ala windowsowe sa dla mnie maloergonomiczne,
depth menu mi sie podoba, niestety uzywa popupmenu.library, a ta
biblioteka jest wiechliwa.... Przynajmniej pod mosem.

[#12] Re: Do Ambient Teamu :)

@wali7, post #8

o ile dobrze rozumiem to na depthgadzecie ekranu pokazuje ekrany, a na depthgadzecie jakiegokolwiek okna pokazuje wszystkie okna. nie wiedzialem o tym, zaraz odapalm pegaza i sprawdze.

chwile pozniej: dobrze zrozumialem. dziala swietnie. przydatna rzecz:)

Ostatnia modyfikacja: 12.09.06 11:40
[#13] Re: Do Ambient Teamu :)

@wali7, post #10

Ja bym chętnie to napisał, pod MOSa, nawet zamierzałem, ale nie mam MOSa ;)

[#14] Re: Do Ambient Teamu :)

@MinisterQ, post #13

Napisz nowe popupmenu.library :) Tym razem niezabugowane.

[#15] Re: Do Ambient Teamu :)

@Kaczus, post #14

DepthMenu mnie nigdy jakoś nie pociągało...
P.S Ja nie pisałem popupmenu.library, więc "tym razem" nie mogę go napisac niezabugowanego ;)

[#16] Re: Do Ambient Teamu :)

@wali7, post #1

Walnij prawym klawiszem myszy na pierwszy z prawej strony gadżet na każdym oknie - wyświetli się lista wszystkich okien. To samo jest z ekranami (ale trzeba walić w gadźet przełączania ekranów).

Ja mam dodatkowo AlTabber (wersja dla MOSa), który podobnie jak w Windzie przy pomocy Alt+Tab przełącza i wyciąga na wierz wybrane okno. Program polecam ale od razu mówię - ustaw sobie zamiast Alt+Tab np. LAmiga+Tab. Różnicy wielkiej nie ma (LAmiga jest obok LAlt), a nie będziesz miał problemów np. w Blenderze. AlTabber jest całkiem sympatyczny chociaż przydałoby się kilka zmian. Na przykład sortowanie kolejności okien na liście tak jak w Windows. Mógłby też pokazywać kilka kolejnych okien, bo z rozpędu można niechcący przeskoczyć któreś. Fajnie, że aktualnie wybierane okno jest aktywowane i nie trzeba nawet patrzeć na tekst w pojawiającym się oknie Altabbera tylko śledzić kolory ramek okien. Nie jest ono wyciągane na wierzch (to jest robione dopiero gdy zostanie ostatecznie wybrane). Można też zdefiniować klawisze do wyboru ekranów. Naprawdę całkiem sympatyczny program. Nie ma z nim problemów (pod warunkiem o którym napisałem wcześniej) i jest fajnym uzupełnieniem systemowego menu do wybierania okien i ekranów. Jak się ma ten duet to całkiem sprawnie można przełączać i wyciągać na wierz okna i ekrany zarówno przy pomocy myszy jak i klawiatury.

Dodatkowo w MOSie można zniknąć każde okno. Ja sobie ustawiłem skrót RAmiga+1 - chowa aktywne okno i RAmiga+2 - otwiera listę schowanych okien. To naprawdę działa ze wszystkimi oknami. Moim zdaniem jest to bardzo fajna sprawa. Niestety podobno mamy się do tego rozwiązania nie przyzwyczajać, bo chodzą pogłoski, że ma ono zniknąć w MOS 1.5. :( Szkoda, bo uważam to za całkiem sympatyczne rozwiązanie. Gdyby jeszcze zrobić jakiś penelik ze schowanymi oknami to byłoby naprawdę fajne. Działa bardzo szybko i sprawnie. Na pewno duuuużo szybciej niż klasyczne ikonifikowanie w MUI. Po deikonifikacji np. okno IBrowse jest odrysowaywane, a tutaj nie. Pojawia się w ułamku sekundy i wygląda tak jak przed zniknięciem.

Ostatnia modyfikacja: 12.09.06 11:54
[#17] Re: Do Ambient Teamu :)

@MinisterQ, post #15

Moze uzylem zbyt duzego skrotu myslowego, ale myslalem, ze taki bystrzak jak ty zrozumie. czyli zebys napisal nowe popupmenu.library niezabugowane. Co do korzystania z tego wynalazku, to kilka programow typu windowmanager z tego korzysta.... Windowmanagerow jest troche na ami, a wtedy bylby lepszy wybor, bo wybrac moznaby bylo pod katem, ktory jest lepszy, a nie ktory nie uzywa zabugowanej biblioteki...

[#18] Re: Do Ambient Teamu :)

@Kaczus, post #17

Oczywiście że zrozumiałem, ale oprócz bycia bystrzakiem ;) jestem równiez złośliwcem, który lubi się czepiać, również słowek. ;)

[#19] Re: Do Ambient Teamu :)

@MinisterQ, post #18

Ze tez Cie jeszcze nie ukamionowano ;)

[#20] Re: Do Ambient Teamu :)

@MDW, post #16

OK, dzieki wszystkim za pomoc :)
Jak tylko włączę Pegaza, to sprawdzę ten prawy przycisk na gadżecie zamykania okna i AltTabber.
Tak mi się przy okazji nasuwa refleksja ;) : ile to jeszcze tajemnic skrywa Ambient (trzeba by chyba jakieś readme poczytać) :)
[#21] Re: Do Ambient Teamu :)

@wali7, post #20

Mowa byla chyba o mosie i prawym przyciskiem po prawej stronie okna :D

[#22] Re: Do Ambient Teamu :)

@AmiChris, post #21

Aha, też sprawdzę :)
[#23] Re: Do Ambient Teamu :)

@wali7, post #22

Wszystko działa pięknie :)
Zarówno to menu z otwartymi oknami, jak i AlTabber.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem